ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Νέα εμπλοκή στο μεγάλο καλώδιο - «Πράξτε επιτέλους τα δέοντα»

0

«Σταματήστε επιτέλους να χρονοτριβείτε. Πράξτε επιτέλους τα δέοντα για να προχωρήσουμε τη διασύνδεση της Κρήτης, ένα έργο που θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει», διαμηνύει σε αιχμηρό τόνο ο ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί κι άλλος χρόνος για το μεγάλο και κρίσιμο για την Κρήτη έργο της ηλεκτρικής της διασύνδεσης με την Αττική και πως πρέπει άμεσα να διευθετηθεί η μία και μοναδική εκκρεμότητα που παραμένει, δημιουργώντας μια αναπάντεχη νέα εμπλοκή στο έργο που έχει πάρει διαστάσεις... σίριαλ!

Η τελευταία εκκρεμότητα, που έχει δημιουργήσει μια νέα αναπάντεχη εμπλοκή, δεν είναι άλλη από την ανακήρυξη, για την ακρίβεια από τον αποχαρακτηρισμό της ηλεκτρικής διασύνδεσης από κοινοτικό έργο και ο χαρακτηρισμός του ως «εθνικό έργο», ώστε να μπορέσει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, η “Αριάδνη Interconnection”, να προκηρύξει άμεσα τον διεθνή διαγωνισμό.

Όσο δε γίνεται αυτό, το κρίσιμο για το νησί μας έργο, που θα εξαλείψει οριστικά τον ορατό εφιάλτη του μπλακ-άουτ, παραμένει διαδικαστικά μπλοκαρισμένο!

Μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ, θέλοντας να εντείνει την πίεσή του προς τη ΡΑΕ και το υπουργείο, ξεκαθαρίζει ότι, εφόσον τακτοποιηθεί το θέμα της αναγνώρισης του μεγάλου καλωδίου ως έργου εθνικού που θα υλοποιηθεί από την “Αριάδνη Interconnection”, είναι έτοιμος να βγάλει σε δημοσίευση τον διαγωνισμό ακόμα και την ερχόμενη... Δευτέρα!

Τα “καρφιά” του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ έχουν προφανή στόχευση. Δεν είναι άλλη από το να πιεστεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δώσει το τελικό “πράσινο φως” για να προκηρυχθεί το έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ, που ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι μπορεί να υλοποιήσει μόνος του, ως εθνικό έργο, έξω δηλαδή από το σχήμα του κοινοτικού ενδιαφέροντος έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ -Κύπρου -Κρήτης -Αττικής.

Εδώ βεβαίως, μέσα από την “επίθεση” του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ, αλλά και το περιεχόμενο της σχετικής ανακοίνωσης, προκύπτει μια εύλογη απορία γιατί υπάρχει αυτή η αναπάντεχη - με βάση την κοινή λογική - εμπλοκή.

Και λέμε αναπάντεχη, για συγκεκριμένους, απλούστατους λόγους...

Η ΡΑΕ έχει δώσει με απόφαση απευθείας ανάθεσης, εδώ και μήνες, το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στον ΑΔΜΗΕ, που προχώρησε στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού, την “Αριάδνη Interconnection”, για να υλοποιήσει το έργο.

Η ΡΑΕ δεν έχει κανένα λόγο να περιμένει άλλο την πλευρά της κυπριακών συμφερόντων κοινοπραξίας-promoter του Euroasia Interconnector. Βλέπετε, στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στην εταιρεία Euroasia Interconnector να αναγνωρίσει την “Αριάδνη Interconnection” ως φορέα υλοποίησης του έργου Κρήτης-Αττικής, στο πλαίσιο του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό έως 39%.

Συνεπώς δεν υπάρχει κάποιος φανερός τουλάχιστον λόγος για να χρονοτριβεί η ΡΑΕ να αλλάξει τον χαρακτηρισμό του έργου από κοινοτικού ενδιαφέροντος σε εθνικό, ώστε να πάμε στη δημοπράτηση που τόσο καιρό περιμένουμε εδώ στην Κρήτη.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά ο χρόνος όντως πιέζει πολύ! Όπως σωστά επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει... χθες!

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την αγωνία που έχουν εκφράσει επισήμως οι αρμόδιοι φορείς για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης τόσο για το διάστημα από το 2020 και μετά, όταν θα έχουμε αναγκαστικά κλείσιμο και υπολειτουργία ορισμένων παλιών μονάδων της ΔΕΗ στο νησί και άρα δεδομένο έλλειμμα ηλεκτρικής ισχύος, όσο όμως και για το φετινό καλοκαίρι, οπότε, όπως έχουμε γράψει, εκτιμάται επισήμως ότι το σύστημα της Κρήτης θα έχει έλλειμμα της τάξης των 50 και κάτι μεγαβάτ!

Με δεδομένα λοιπόν τη διάχυτη αγωνία και το ότι μόλις πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε να μεταφερθούν 18 γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα επάρκειας από το καλοκαίρι αυτό και μέχρι το 2023, και με νωπές επίσης τις μνήμες του προ μηνός δίωρου σχεδόν μπλακ-άουτ σε όλο το νησί, πράγματι δημιουργεί απορίες και ξενίζει το γεγονός ότι υπάρχει εκ νέου εμπλοκή για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!

Θα καθυστερούν οι διαδικασίες

Το θέμα της νέας εμπλοκής και των “καρφιών” του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ ανέδειξαν χθες και αρκετά κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα του euro2day.gr, που τονίζει ότι δεν αποκλείεται αυτό το νέο εμπόδιο να καθυστερήσει τις διαδικασίες που “τρέχει” η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection” για την εκτέλεση του project ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο και θα παρέχει τη μόνιμη ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ότι η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει τον χαρακτήρα του έργου “Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής”, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Δηλαδή από έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) να χαρακτηριστεί ως “εθνικό” προκειμένου να καλυφθεί με κεφάλαια της “Αριάδνης”. Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι η “Αριάδνη” είναι έτοιμη για τη δημοσίευση των τευχών διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής τη Δευτέρα 22 Απριλίου. Και προσθέτουν: «Όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πολύ καλά γνωρίζουν, είναι κομβικής σημασίας η διαγωνιστική διαδικασία να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, καθώς η επιλογή των αναδόχων που θα υλοποιήσουν το έργο είναι απαραίτητο να έχει συμβεί εντός του έτους», επισημαίνεται στο δημοσίευμα...

Κύκλοι του Διαχειριστή θυμίζουν με νόημα ότι, «όπως έχει επανειλημμένως τονίσει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της “Αριάδνης”, η διεθνής εμπειρία από την υλοποίηση έργων με τεχνικά χαρακτηριστικά συγκρίσιμα με αυτά της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής έχει δείξει ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή τους. Είναι επομένως αυταπόδεικτο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και δεν υπάρχει η πολυτέλεια κωλυσιεργίας για διαδικαστικά ζητήματα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ