ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με σκληρές κυρώσεις για τους S-400

0

Οι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας προειδοποίησαν την Τουρκία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές κυρώσεις αν επιμείνει στο σχέδιό της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

«Μέχρι το τέλος του έτους, η Τουρκία θα έχει είτε τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο έδαφός της είτε το ρωσικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400. Δεν θα έχει και τα δύο», γράφουν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζιμ Ρις και Τζιμ Ίνχοφ και οι Δημοκρατικοί Μπομπ Μενέντεζ και Τζακ Ριντ σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα New York Times.

Ο Ρις είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, όπου ο Μενέντεζ είναι ο κορυφαίος Δημοκρατικός γερουσιαστής. Ο Ίνχοφ προεδρεύει στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία ο Ριντ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών.

Ως επικεφαλής των Επιτροπών, οι γερουσιαστές διαθέτουν ορισμένες εξουσίες, όπως για παράδειγμα να αναβάλουν τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων αλλά και να συντάσσουν νομοσχέδια στα οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνεται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εφόσον προχωρήσει στην αγορά των S-400.

Οι γερουσιαστές τόνισαν ότι η Άγκυρα θα υποστεί τις συνέπειες, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία, αν επιμείνει σε αυτό το σχέδιό της.

«Οι κυρώσεις θα πλήξουν σκληρά την τουρκική οικονομία – αναστατώνοντας τις διεθνείς αγορές, διώχνοντας τις άμεσες ξένες επενδύσεις και παραλύοντας την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας», συνεχίζει το άρθρο.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

Η Ουάσινγκτον φοβάται επίσης ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια των "αόρατων" μαχητικών F-35. Η Τουρκία συμμετέχει στην παραγωγή των αεροσκαφών αυτών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ