ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πόλεμος μεταξύ Microsoft και Amazon για το συμβόλαιο «cloud» των $10 δις του Πενταγώνου

0

Οι Microsoft και Amazon είναι οι δύο εταιρείες που έμειναν να μάχονται για το συμβόλαιο «cloud computing» του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ύψους $10 δισεκατομμυρίων.

Η μετάβαση του Πενταγώνου στο «cloud», που γνωρίζουμε και ως project «JEDI» (Joint Enterprise Defence Infrastructure) ανακοινώθηκε το 2017, με πολλές μεγάλες εταιρείες από τον κλάδο, να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον για να αναλάβουν το έργο. Ανάμεσα στις εταιρείες, ήταν και η Google, αλλά λίγο μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού απέσυρε το ενδιαφέρον της επειδή δεν ήταν δυνατό να διασφαλίσει ότι οι όροι του συμβολαίου θα ήταν ευθυγραμμισμένοι με τις αρχές της στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Principles) και που απαγορεύουν την χρήση της σε στρατιωτικά προγράμματα. Οι «αρχές» ή οι κατευθυντήριες γραμμές είναι το αποτέλεσμα μίας έντονης διαμάχης στο εσωτερικό της εταιρείας για το «Project Maven», επίσης του Πενταγώνου, με 4 χιλιάδες εργαζομένους της Google να υπογράφουν μία αναφορά ζητώντας από την εταιρεία να τερματίσει τις συζητήσεις με το Πεντάγωνο (δεν ήταν μάλιστα και λίγοι εκείνοι που εγκατέλειψαν την εταιρεία) και να αποφύγει να κατασκευάσει τεχνολογία για στρατιωτικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις.

Οι IBM και Oracle επίσης υπέβαλλαν προσφορές, αλλά από ότι φαίνεται οι προσφορές των Microsoft και Amazon ήταν περισσότερο πειστικές. Η Oracle μάλιστα, προχώρησε σε αγωγή εναντίον ενός υπαλλήλου της Amazon – ο οποίος είχε εργαστεί παλαιότερα στο πρόγραμμα JEDI- κατηγορώντας τον ότι επηρέασε τις διαδικασίες. Το Πεντάγωνο από την άλλη ισχυρίστηκε, ότι δεν επηρεάστηκε η ακεραιότητα των διαδικασιών.

Όπως και να έχει, το έργο θα αναλάβει μία εκ των Microsoft και Amazon, αλλά για να μάθουμε με ποια από τις δύο εταιρείες θα προχωρήσει σε υπογραφές το Πεντάγωνο, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ