ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μετά τις αντιδράσεις

0

Σε σημαντικές αλλαγές σε διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που είχαν επικριθεί από νομικούς και δικαστικούς, θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Ο υπουργός, ο οποίος είχε δεσμευθεί για αλλαγές πολλών διατάξεων που είχαν δεχθεί επικρίσεις, έχει αποφασίσει σημαντικές μεταβολές σε διατάξεις που είχαν αρχικά προταθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εισηγήσεις των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές σε διατάξεις όπως:

• Η προτεινόμενη ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς τελικά θα προβλεφθούν ποινές που θα φθάνουν έως τα 15 χρόνια για την εγκληματική οργάνωση, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει υπό ποιες προϋποθέσεις κάποιος θα θεωρείται διευθύνων μια εγκληματική οργάνωση.

• Στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών, καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει κακούργημα –και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα– ενώ παράλληλα σειρά αδικημάτων για τα οποία η αρχική πρόβλεψη ήταν να μετατραπούν σε πλημμελήματα θα παραμείνουν κακουργήματα, αλλά με ποινές έως έξι χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές παραγραφές αδικημάτων.

• Στις διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις που περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα οριστικοποιήσει τις όποιες μεταβολές με σκοπό να κατατεθούν τα νέα νομοθετήματα στη Βουλή για να ψηφιστούν μέσα στον Μάιο.

Κρίσιμο θεωρείται από δικαστές και εισαγγελείς το θέμα του χρόνου της εφαρμογής των νέων κωδίκων, καθώς ήδη δίκες κινούνται με αργούς ρυθμούς ενόψει της νομοθετικής μεταβολής και οι ανακριτές σε σοβαρές υποθέσεις φρενάρουν τις έρευνες ενόψει των νέων διατάξεων, καθώς οι νέοι Κώδικες αλλάζουν πολλά και στην ποινική αντιμετώπιση και στις ποινές που προβλέπονται για σωρεία αδικημάτων.

Σε σημαντικές δίκες, μάλιστα, που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο και επίκειται απόφαση, δικηγόροι αλλά και δικαστές περιμένουν τις νέες διατάξεις για να μην υπάρξουν φαινόμενα καταδίκης πολιτών με βάση τον παλιό νόμο σε μεγάλες ποινές, την ώρα που σε λίγο καιρό τα νέα νομοθετήματα που θα τεθούν σε ισχύ θα έχουν άλλες προβλέψεις με μικρότερες ποινές ή θα προβλέπουν άλλο ποινικό χαρακτηρισμό για ένα έγκλημα, για παράδειγμα, πλημμέλημα αντί για κακούργημα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ