ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Σχεδιαζόταν και δεύτερο κύμα επιθέσεων - Θα μπορούσε να αποφευχθεί το μακελειό

0

Οι δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα φαίνεται πως σχεδίαζαν και ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων σε όλη τη χώρα, όπως γνωστοποίησε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας το CNNi. Παράλληλα, αποκαλύπτεται πως οι Αρχές της χώρας είχαν λάβει πολλές προειδοποιήσεις για την αυξημένη πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. Ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 359 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Οι Αρχές της Σρι Λάνκα αποδίδουν τις επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη, κατονομάζοντας μάλιστα και τους «μαχητές» της που εξαπέλυσαν την επίθεση.

Ο ISIS, που ανέλαβε την ευθύνη μέσω του Amaq και δημοσιοποίησε την φωτογραφία των δραστών, δεν έδωσε καμία απόδειξη πως πράγματι βρίσκεται πίσω από το μακελειό.

«Εκείνοι που στοχοθέτησαν τους υπηκόους χωρών του συνασπισμού (σ.σ. που πολέμησε το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ) και τους χριστιανούς στη Σρι Λάνκα είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό πρακτορείο Amaq.

Η επιθέσεις εξαπολύθηκαν από συνολικά εννέα βομβιστές καμικάζι, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα. Κάμερες ασφαλείας «συνέλαβαν» τους δράστες στα σημεία των χτυπημάτων.

Οι προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με το αμερικάνικο δίκτυο, η Ινδία είχε προειδοποιήσει τρεις φορές σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα. Μάλιστα, η τελευταία προειδοποίηση έγινε μόλις μία ώρα πριν από την πρώτη έκρηξη.

Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε στις 4 Απριλίου, το δεύτερο στις 20 του μηνός, μία μέρα πριν από το αιματοκύλησα, και το τρίτο ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. Μάλιστα, η Ινδία είχε τονίσει πως οι τρομοκράτες θα στοχεύσουν εκκλησίες και ξενοδοχεία, όπως και έγινε.

Το Δελχί είχε εκμαιεύσει τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια ανάκρισης ενός υπόπτου για σχέσεις με τον ISIS. «Καθώς ερευνούσαμε υποθέσεις σχετικές με τον ISIS και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ενός ατόμου, (σ.σ. αυτός) μας έδωσε το όνομα ενός άνδρα: Zahran Hashim, ο οποίος είναι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας και έχει σχέσεις με το NTJ», σημείωσε Ινδός αξιωματούχος στο CNNi.

Το όνομα του Hashim είχε απασχολήσει τις Αρχές της Σρι Λάνκα, που παραδέχθηκαν πως είχαν λάβει ανησυχητικές πληροφορίες, όμως τόνισαν πως ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είχαν λάβει γνώση.

Ο Reyyaz Salley, επικεφαλής τεμένους στη χώρα σημείωσε πως είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένως, ακόμη και για τον Hashim, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Salley είχε απευθυνθεί στις Αρχές για να τους εγείρει την προσοχή σε ένα βίντεο που είχε φτιάξει ο Hashim για την προώθηση του τζιχάντ.

«Ο κόσμος έχει πέσει θύμα πλύσης εγκεφάλου. Μιλούσε για το τζιχάντ. Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα μηνύματα για μία χώρα», είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Αν οι Αρχές είχαν λάβει υπόψη τις συμβουλές, αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Οι Αρχές απέκρυψαν τις πληροφορίες

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απέκρυψαν προειδοποιήσεις για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας.

«Ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών απέκρυψαν σκοπίμως πληροφορίες. Οι πληροφορίες ήταν εκεί, αλλά οι ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα», είπε.

«Κάποιος ελέγχει αυτούς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παίζει πολιτικά παιγνίδια. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί», πρόσθεσε.

«Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι΄αυτά», είχε δηλώσει κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. «Στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών συνέταξε επιστολή και στην επιστολή αυτή είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ακόμη.

Όμως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ