ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στη συνείδηση των αγροτών και κτηνοτρόφων έχει χρεοκοπήσει η ΕΕ και η ΚΑΠ

0

Αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο του κεφαλαίου ενίσχυσε, και αυτή τη συγκεκριμένη αλήθεια θέλει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να λέει: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά σε συγκεκριμένα προϊόντα. Όμως το αγροτικό μοντέλο στην Ελλάδα δομήθηκε πάνω στη λογική της επιδότησης, που μαζί με τα φαινόμενα διαφθοράς στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα ευθύνονται για την αποτυχία του αγροτικού μοντέλου και της αγροτικής παραγωγής»!

Το μοντέλο στο οποίο αναφέρεται ο κύριος Τσίπρας και για το οποίο ισχυρίζεται ότι απέτυχε, είναι αυτό της ΚΑΠ, που συναποφασίζεται από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο ΕΕ. Πρόκειται για ένα μοντέλο που επέβαλε περιορισμούς στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Με τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και τις χωματερές, που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση αναγκών του λαού μας.

Το μοντέλο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Τσίπρας, είναι αυτό του υψηλού κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών για τον παραγωγό, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των μεταποιητών και μεγαλοεξαγωγέων, που αγοράζουν την πρώτη ύλη φτηνά και πουλάνε 5-6 φορές πιο ακριβά στη λαϊκή κατανάλωση, ενώ θησαυρίζουν από τις εξαγωγές. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, που περιλαμβάνει πληθώρα εκβιασμών προς τους αγροτοκτηνοτρόφους, με την απληρωσιά, τις ανοιχτές τιμές, την απειλή για κατασχέσεις κ.λπ., οι μεγαλοαγρότες μαζί με τους τραπεζίτες τσεπώνουν το σύνολο σχεδόν των επιδοτήσεων της ΚΑΠ, μέσω αυτών εξασφαλίζουν τζάμπα πρώτες ύλες, κάτω από την τιμή παραγωγής. Άρα, το μοντέλο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Τσίπρας, δεν είναι άλλο από την κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, στη μεταποίηση και την εμπορία αγροτοδιατροφικών προϊόντων, που παρέλαβε από τους προηγούμενους και αυτός ως κυβέρνηση ενίσχυσε.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, την οποία εκθειάζει ο κ. Τσίπρας, έχουμε να πούμε τα εξής: Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα παραμένουν ποιοτικά λόγω των εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών της χώρας αλλά και της τεχνογνωσίας και επιμέλειας που δείχνουν οι Έλληνες αγρότες.

Οι Έλληνες αγρότες, πρώτοι αντιδρούν, όταν τα μονοπώλια προσπαθούν, με διάφορους τρόπους, να τους προωθήσουν τους μεταλλαγμένους σπόρους τους.

Διατηρούν τους παραδοσιακούς τρόπους εκτροφής ζώων, καλλιέργειας φυτών και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, με τους οποίους εξασφαλίζονται ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα, χωρίς τη χρήση χημικών συντηρητικών και άλλων πρόσθετων που επιβάλλουν οι βιομήχανοι.   Για αυτόν το λόγο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κανένα από τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα δεν είχε ως αφετηρία του την Ελλάδα. Αντίθετα, τα σκάνδαλα αυτά (π.χ. τρελές αγελάδες, διοξινούχα κοτόπουλα και χοιρινά, μολυσμένα αγγουράκια κ.λπ.) ξεκίνησαν από χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αγγλία κ.λπ., με βασικό χαρακτηριστικό την ακόμα μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τη χώρα μας, συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής σε μονοπωλιακούς ομίλους και της γης σε καπιταλιστές μεγαλοαγρότες.

Τη συγκεκριμένη τάση έρχεται να ενισχύσει η νέα ΚΑΠ 2021-2027, που συζητιέται αυτή την περίοδο στα επιτελεία της ΕΕ, της οποίας συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην ένταση τέτοιων φαινομένων και στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, τα όποια ποιοτικά τρόφιμα εξακολουθήσουν να παράγονται, θα είναι απλησίαστα για τη λαϊκή κατανάλωση. Εκτός και αν πάρουν τα 4 εκ. ευρώ λόγο πλημυρικών καταστροφών.   Τα παραπάνω να γίνουν αφορμή καταδίκης ΕΕ-ΚΑΠ. Άρα, ψήφος σε όλες τις κάλπες ΚΚΕ.

Στέλιος Αλεξάκης, υποψήφιος σύμβουλος για το δήμο Ρεθύμνης με τη ‘‘Λαϊκή Συσπείρωση’’

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ