ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον ESM το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

0

Στο κείμενο του αιτήματος η Ελλάδα γνωστοποιεί την πρόθεση της να αποπληρώσει τα 3,7 από τα συνολικά 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ, με στόχο να μειώσει το προφίλ των πληρωμών της για τις ανάγκες του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμάτι του χρέους που εξετάζεται να αποπληρωθεί τοκίζεται σήμερα με επιτόκιο 5,13%, όταν δάνεια από τον ESM και τον προκάτοχό του EFSF έχουν επιτόκιο κοντά στο 1%.

Τυπικά αλλά και ουσιαστικά, ο ESM, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας (τα δάνεια από ESM και EFSF φτάνουν τα 204 δισ. ευρώ), θα πρέπει να αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα, να αποστεί του δικαιώματος του ως προτιμητέος πιστωτής, να πληρωθεί και ο ίδιος ένα μέρος της τεράστιας οφειλής από την Ελλάδα. Παράλληλα, θα πρέπει να εισηγηθεί θετικά μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς για την σκοπιμότητα του ελληνικού αιτήματος σε κάποιο επόμενο Eurogroup.

Και σε αυτό το βήμα, ο Ευρωπαϊκος Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να μεσολαβήσει σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες παρά την βασιμότητα του ελληνικού αιτήματος θεωρούν ότι θα έχουν πολιτικό πρόβλημα να περάσουν στα κοινοβούλια τους το ελληνικό αίτημα. Τούτο διότι οι χώρες αυτές τόσο στο τρίτο πρόγραμμα όσο και μετά το τέλος του διαβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ θα είναι παρόν στην ελληνική εποπτεία. Με την αποπληρωμή όμως έστω και ενός μέρους των οφειλών της Ελλάδας στο Ταμείο θεωρούν ότι θα δοθεί η εικόνα ότι το ΔΝΤ αποχωρεί από την εποπτεία της Ελλάδας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ