ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Στόχος μου στις εκλογές είναι μόνο η νίκη»

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟΥΣΟ ΚΛΑΔΟ

Πολλοί θεωρούν παράτολμο το γεγονός, ότι πάει απέναντι στο θεωρούμενο ως αδιαφιλονίκητο φαβορί Σταύρο Αρναουτάκη. Όμως ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης και δηλώνει πως στοχεύει μόνο στην νίκη γιατί πιστεύει πως ο «κύκλος» του σημερινού περιφερειάρχη έχει «κλείσει». Δηλώνει πως «Τολμά να τα βάζει με τα μεγαθήρια της πολιτικής» και αιτιολογεί «γιατί δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και δεν είναι εδώ για την καρέκλα»! Έχοντας δε, ως σύνθημα «Η Κρήτη Μπροστά», εξηγεί πως «είναι καιρός πια για το επόμενο βήμα» και είναι έτοιμος να το υπηρετήσει.

Περισσότερα για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης, το οποίο στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, τα σχέδια και τις προτάσεις του, στην συνέντευξη που ακολουθεί, και την οποία παραχώρησε αποκλειστικά για την εφημερίδα μας.

Πολλοί θεωρούν παράτολμο το εγχείρημα σας να διεκδικήσετε την θέση του Περιφερειάρχη Κρήτης. Τι απαντάτε σε αυτό;

Θεωρούν παράτολμο ότι ένας νέος άνθρωπος που δραστηριοποιείται ενεργά στην αγορά εργασίας, τολμά να τα βάλει με τα μεγαθήρια της πολιτικής. Αλλά δεν είναι παράτολμο να δεχτούν ότι ενώ η Κρήτη είναι η περιφέρεια της χώρας με τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες, με πλήρη οικονομική δραστηριότητα, έχοντας βιομηχανία, τουρισμό, αγροτική οικονομία, υπηρεσίες, εξαιρετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και παρ’ όλα αυτά έχει μείνει στάσιμη. Έχει μείνει αβοήθητη, χωρίς τη στήριξη που δικαιούταν και χωρίς να έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια αυτόνομη αναπτυξιακή πολιτική.  Αυτό πρέπει να αλλάξει. Άμεσα. Και είμαι έτοιμος να δουλέψω, να παλέψω ακόμη και πέρα από τις δυνάμεις μου, για να πάρει το νησί μας τη θέση που του αξίζει. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που κατάγομαι από αυτό το κομμάτι της Ελλάδας. Και θα νιώσω ευλογημένος αν το εκπροσωπήσω ως Περιφερειάρχης.

Στόχος είναι ένα καλό ποσοστό ή η νίκη;

Στόχος μου στις εκλογές είναι μόνο η νίκη. Ως παλιός αθλητής στόχος μου είναι να κερδίζω. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν είμαι εδώ για την «καρέκλα»…Ο νυν Περιφερειάρχης Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης, έχει κλείσει τον κύκλο του. Χρειάζομαι τον κόσμο για να καταφέρουμε όλοι μαζί την αλλαγή στην Κρήτη. Για να πάει η Κρήτη Μπροστά. Για να ξεκολλήσει από την αδράνεια και τη στασιμότητα. Πρέπει να τολμήσει ο κόσμος, να ταράξει τα νερά, να φέρει τα πάνω κάτω για την επανεκκίνηση που έχει ανάγκη ο τόπος και οι άνθρωποί του.

Υπάρχει ανάγκη ανανέωσης προσώπων και ποια είναι τα «όπλα» που πρέπει να έχει ένας νέος πολιτικός;

Είναι επιτακτική στους καιρούς που διανύουμε. Κανένας τόπος δεν έχει μέλλον εάν η νέα γενιά δεν εμπλακεί ενεργά με τα κοινά και δεν πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Η ανανέωση προσώπων και ιδεών συνιστά αναγεννητική διαδικασία. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποτελμάτωσης. Απαιτούνται αλλαγές και ανατροπές παντού. Το στοίχημα της ανανέωσης στην Περιφέρεια θα κριθεί με την εισαγωγή ενός νέου προσώπου. Να περάσουμε από το προσωποκεντρικό μοντέλο, σε μια Περιφέρεια ανοιχτή κ ζωντανή. Ο κόσμος πλέον προσβλέπει στο κάτι διαφορετικό που μπορούν να του δώσουν μόνο τα νέα πρόσωπα, με φρέσκες ιδέες και ακούραστη διάθεση. Το νέο που δεν διστάζει να αρθρώνει εναλλακτικό, δημιουργικό αλλά και καταγγελτικό λόγο, που διεκδικεί με πάθος, που διαμαρτύρεται αλλά αναλαμβάνει και τις ευθύνες. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι να έχω στο ψηφοδέλτιό μου όσο περισσότερους νέους γίνεται. Και την επόμενη των εκλογών να αξιοποιηθούν σε σημαντικές θέσεις για το τόπο μας.

 

Ποια είναι η εικόνα που έχετε διαμορφώσει για την σημερινή Περιφερειακή Αρχή και ποια είναι τα βασικά ζητήματα, τα οποία θεωρείτε πως έχει αστοχήσει;

Θεωρώ πως ο νυν Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Και ό,τι ήθελε να κάνει είχε άπειρο χρόνο για να το εφαρμόσει. Ευρωβουλευτής υπήρξε. Υπουργός υπήρξε. Και τα τελευταία 9 χρόνια είναι Περιφερειάρχης. Κανείς δεν πιστεύει πως ότι δεν έγινε σε 9 χρόνια θα γίνει τα επόμενα 4! Δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που να σχεδίασε και να υλοποίησε στα 9 χρόνια θητείας του. Μόνο αδιαφορία, ολιγωρία, επικοινωνιακά τεχνάσματα, πελατειακές σχέσεις και εξαγγελίες που μένουν στα λόγια. Αυτά περιελάμβανε η διοίκησή του. Και το νησί λίμνασε, βάλτωσε και κυβερνάται στον αυτόματο πιλότο. Βαρεθήκαμε να μετρούμε χαμένες ευκαιρίες. Να σκεφτόμαστε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. Πάει να μας γίνει συνήθεια ότι τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο…

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, πιστεύω ότι ο κ. Αρναουτάκης - μετά από 9 χρόνια στην Περιφέρεια - προτίμησε να «κρυφτεί» πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή προφανώς δεν αισθάνεται τόσο σίγουρος για το έργο του. Η ευκαιριακή συμμαχία ωστόσο με την καταρρέουσα κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τα 9 χρόνια στασιμότητας και παραλείψεων για την Κρήτη μας.

Πως οραματίζεστε την Κρήτη των επόμενων χρόνων;

Θέλω να προσφέρω στη Κρήτη με κάθε μέσο που διαθέτω. Η πολιτική για μένα δεν είναι βιοπορισμός. Έχω δουλέψει για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και τίποτα δε μου χαρίστηκε. Εδώ όμως θέλω να πραγματοποιήσω το όραμά μου, το μεγάλο μου όνειρο η Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης αλλά και το τόπο που όλοι θα θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Θέλω να αποδείξω ότι οι νέοι άνθρωποι, η γενιά των τριανταπεντάρηδων, μπορούμε – αλλά και οφείλουμε – να κάνουμε τη διαφορά για τον τόπο μας. Θέλω να μπω σε αυτή τη μάχη στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο γιατί βλέπω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει κακό στην πατρίδα μας, αλλά και γιατί πιστεύω πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να βοηθήσει τον τόπο να ανακάμψει. Σε αυτή την προσπάθεια, λοιπόν, θέλω να συνεισφέρω και εγώ. Κοιτώντας πίσω, νιώθω ότι σε όσα έχω προλάβει να πετύχω μέχρι σήμερα - ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά - πάντα ανατρέχω εκεί που άρχισαν όλα: Στη Κρήτη. Στον τόπο μου. Θέλω, λοιπόν, να προσφέρω στον τόπο μου αυτά που νιώθω ότι του οφείλω. Θέλω όσες γνώσεις και εμπειρίες έχω αποκομίσει σε αυτή τη διαδρομή, να τις αξιοποιήσω για την πρόοδο της Κρήτης, για το καλό των συμπολιτών μου.

 

Ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες σας για το μεγάλο ζήτημα του Β.Ο.Α.Κ.

Πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η αναβάθμιση του οδικού μας δικτύου. Είμαστε μια από τις πιο ισχυρές περιφέρειες στη χώρα και έχουμε το χειρότερο και πιο επικίνδυνο οδικό δίκτυο στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται! Δέσμευσή μας είναι δημιουργήσουμε ασφαλείς δρόμους, ολοκληρώνοντας τον ΒΟΑΚ και το επαρχιακό́ δίκτυο, ενώνοντας ολόκληρο το νησί́ και συνδέοντας το με τις πύλες εισόδου, τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας.

Θα προκηρύξουμε άμεσα ολοκληρωμένη μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΣΜΕ) για όλο το ΒΟΑΚ από την Κίσαμο μέχρι την Σητεία, και από τον Βορρά στον Νότο με τους κάθετους άξονες Χανιά - Ελαφονήσι – Παλαιόχωρα - Σφακιά, Ρέθυμνο -Πλακιάς – Αγ. Γαλήνη, τον ΝΟΑΚ καθώς και το ενδοπεριφερειακό οδικό δίκτυο με ορίζοντα 30ετία, λαμβάνοντας υπόψη τον κυκλοφοριακό φόρτο και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς του νησιού.

 

Ποιες υποδομές του νησιού θα είναι προτεραιότητα για σας την επόμενη ημέρα των εκλογών;

Εκτός από το οδικό δίκτυο, προτεραιότητά μας είναι επίσης η αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Με αρδευτικά́ έργα και δεξαμενές που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ξηρασίας και θα στηρίξουν τον πρωτογενή́ τομέα. Τελευταίο σοβαρό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού είχε γίνει στις αρχές της δεκαετία του ’90, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! Ε, από τότε μετρήστε πόσες δεκαετίες πέρασαν και το πρόβλημα παραμένει ακόμα…

Είναι ακόμη η ενεργειακή επάρκεια του νησιού. Με την διπλή́ ηλεκτρική́ διασύνδεση, την διείσδυση των ΑΠΕ, την αντλησιοταμίευση και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική μετά από αλλεπάλληλες εμπλοκές σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο κινείται με αβέβαια χρονοδιαγράμματα και μακροπρόθεσμη προοπτική υλοποίησης.

Η  προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Η στήριξη της γεωργικής παραγωγής με έργα υποδομής, καθώς και η προβολή των ιδιαίτερων προϊόντων μας εκτός της κρητικής αγοράς. Και να διασυνδέσουμε την πρωτογενή αγροτική παραγωγή με άλλους τομείς, όπως η μεταποίηση και η τυποποίηση.

Στόχος μας είναι να καταστεί η Κρήτη ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο brand. Που θα συνδυάζει περιβάλλον, πολιτισμό, διατροφή, υπηρεσίες. Και θα δημιουργεί συνέργειες και πρόσθετη αξία για το νησί μας.

Είναι ακόμη η ενίσχυση και η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού. Με αυτόνομες κεντρικές εκστρατείες προβολής του νησιού μας, αλλά και με τη δημιουργία έργων τουριστικής υποδομής που θα επεκτείνουν την τουριστική περίοδο 12 μήνες το χρόνο.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το τεράστιο ανθρώπινο και επιστημονικό κεφάλαιο του νησιού μας, ώστε να γίνουμε περιφέρεια-πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

Σημαντικότερο όλων όμως είναι η προστασία των πολιτών της Κρήτης, η ασφάλεια σας και η προστασία των περιουσιών σας. Δίνοντας έμφαση στη πρόληψη, τον σχεδιασμό́ και την υλοποίηση έργων υποδομής και δράσεων πολιτικής προστασίας. Που προφανώς ύστερα και από τα τελευταία τραγικά γεγονότα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ποτέ η Περιφέρεια δε φρόντισε ούτε τα στοιχειώδη σε αυτό το τομέα.

 

Ποια είναι η πρόταση σας για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

Η Περιφέρεια Κρήτης, αν και διαθέτει Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑΚ), υπολείπεται κατά πολύ των στόχων που η ίδια έχει θέσει για τον εαυτό της. Ο Συνδυασμός μας δεσμεύεται έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας της Κρήτης πως θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο στη διάθεσή της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους Δήμους και την κοινωνία των πολιτών (πολιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικά σωματεία, κλπ.) για την πραγμάτωση των στόχων του περιφερειακού σχεδιασμού, και την ταχεία μετάβαση της νήσου σε καθεστώς κυκλικής οικονομίας. Στο έργο αυτό θεωρούμε πως ο Τουρισμός πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναγνωρίζοντας και ο ίδιος τη συμβολή του στο πρόβλημα και την υποχρέωσή του να συνδράμει στην επίλυσή του.

Για το λόγο αυτό, η Κρήτη Μπροστά προτείνει τη δραστική μείωση των τελών που πληρώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης είτε μέσω διαδικασίας επιστροφής (rebate), αν αποδεδειγμένα μειώνουν τις ποσότητες αστικών αποβλήτων που παράγουν, αν εκτρέπουν τα διάφορα ρεύματα αποβλήτων σε πιστοποιημένους διαχειριστές (εταιρείες ανακύκλωσης), και αν εν γένει αποδεικνύουν με τις δηλώσεις τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος πως εναρμονίζονται με τους στόχους.

 

Τι θα κάνετε για τον τουρισμό και ποιες θα πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να έχει η Κρήτη σε αυτό τον βασικό τομέα;

Είναι τουλάχιστον αδιανόητο ένα νησί όπως η Κρήτη να μην έχει ακόμη στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής και προώθησης, όπως έχουν οι άλλες Περιφέρειες της χώρας. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την προώθηση του τουρισμού 365 ημέρες το χρόνο. Την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης για τον Τουρισμό με ορίζοντα 10ετίας με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο τουριστικό Brand για την Κρήτη, να αναβαθμίσουμε τη θέση μας στις ώριμες αγορές, να διεισδύσουμε σε νέες δυναμικές τουριστικές αγορές αλλά και να συνδέσουμε το τουριστικό μας προϊόν με τον πρωτογενή και τριτογενή τομέα.

 

 Τι πρέπει να γίνει στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας για να γίνει η Κρήτη παραγωγική και ανταγωνιστική με τα προϊόντα της;

Η στήριξη των ποιοτικών κρητικών προϊόντων θα γίνει με δράσεις εξωστρέφειας, τυποποίησης και προβολής, με σκοπό την καλύτερη προώθηση τους στις διεθνείς αγορές. Η διασύνδεση του πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα είναι καθοριστικής σημασίας. Αν ο αγροτικός τομέας συνεργαστεί με την τουριστική βιομηχανία, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Η διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική γαστρονομία, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τον πολιτισμό, μπορεί να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και την ταξιδιωτική εμπειρία, και να αναδείξει την Κρήτη ως ακόμα σημαντικότερο τουριστικό προορισμό. Χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια και ουσιαστική συνεργασία εκατέρωθεν για να αξιοποιήσουμε μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης και απασχόλησης. Χρειάζονται όμως από πλευράς Πολιτείας, κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρηματικών cluster και συνεργασιών καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο για να ενισχυθεί η δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων.

 

 Η Κρήτη μπροστά είναι το βασικό σας σύνθημα και μήνυμα για τις προσεχείς εκλογές. Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες του νησιού;

«Η Κρήτη Μπροστά» γιατί είναι καιρός πια για το επόμενο βήμα. Για να πρωταγωνιστήσει η Κρήτη στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Το βήμα αυτό απαιτεί ανοιχτούς πολιτικούς ορίζοντες από ανθρώπους με όραμα για το νησί μας, όχι διαχειριστές της μικροπολιτικής. Απαιτεί ανθρώπους με σύγχρονες ιδέες, αλλά και έτοιμους να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, να διεκδικήσουν κι να εργαστούν  με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Απαιτεί μια Περιφέρεια σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ. Απαιτεί ανθρώπους στους δρόμους και όχι πίσω από γραφεία. Απαιτεί ανθρώπους αγαπητούς, αναγνωρίσιμους, που να εκπροσωπούν όλους τους κοινωνικούς χώρους, όλες τις παραγωγικές  τάξεις, τις ηλικίες και όλες τις περιοχές του νησιού. Κοινός παρονομαστής όλων τους να είναι το όραμα και το μεράκι για την Κρήτη. Η διάθεση να δουλέψουν και να προσφέρουν στον τόπο που γεννήθηκαν και ζουν. Η ασίγαστη επιθυμία το νησί να γίνει στ’ αλήθεια πρότυπο. Να προχωρά μπροστά. Μαζί με τον πολίτη του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ