ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανοίγει δωρεάν τις πύλες του το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

0

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο – Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας  συμμετέχοντας στην Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων σας προσκαλεί με δωρεάν είσοδο να ξεναγηθείτε στους χώρους του, να συζητήσετε και να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2019 το Σάββατο 18 Μαΐου  από τις 19:00 έως τις 23:00

ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΙ, ΕΛΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΝΑΝΟΙ, ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ Φ. Ι.

Για μια νύχτα διαφορετική από τις άλλες, την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2019 ανοίγει δωρεάν τις πύλες του το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου (τέμενος Βελή Πασά στο Μασταμπά) και περιμένει όσους επιθυμούν να συνεορτάσουν, να ξεναγηθούν και να συζητήσουν για τις προοπτικές ανάδειξης του Μουσείου στον τόπο.

Αναπαράσταση των επτά από τα οκτώ είδη των ενδημικών νησιωτικών ελαφιών του Πλειστοκαίνου της Κρήτης. (Δερμιτζάκης, Devos 1985)

Από αριστερά προς τα δεξιά, οι μεγάλες μορφές: 6Candiacervus  sp. (γιγάντιος τύπος) 5Candiacervus  sp.  και 4Candiacervus rethymnensis.

Οι νάνες μορφές από αριστερά προς τα δεξιά:  3bCandiacervus sp. , 3aCandiacervus sp., 2Candiacervus ropalophorus , 1Candiacervus sp.

Από την  συλλογή που είναι ουσιαστικά ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνου και έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο Γουλανδρή Φ. Ι. με την επιστημονική εποπτεία του Γεωλογικού-Παλαιοντολογικού Μουσείου του Ε.Κ.Π. Αθηνών, μόνο ένα ελάχιστο μέρος της βρίσκετε στις βιτρίνες και στα συρτάρια του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, περίπου 10.500 καταγραμμένα τεμάχια σπονδυλωτών και ασπόνδυλων.

Αντίθετα οι ακτές δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου και μέχρι πέρα από το Γεράνι φιλοξενούν μέσα σε παράκτια σπήλαια και άλλα μέχρι σήμερα εντοπισμένα σημεία με Πλειστοκαινικές χερσαίες αποθέσεις  την πυκνότερη και μεγαλύτερη συγκέντρωση απολιθωματοφόρων περιοχών που κατέχει την πρώτη θέση σε επίπεδο νησιών Ευρωπαϊκής και Αφροασιατικής Μεσογείου. Συνεπώς οι απολιθωμένοι θησαυροί του Ρεθύμνου είναι πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας ίσως εμβέλειας.

Θα ήταν πολύ σημαντικό (αν και είναι ουτοπικό λόγω των επικείμενων εκλογών που είναι πλέον χρονικά πολύ κοντά) να ενημερωθούν οι υποψήφιοι σύμβουλοι δημοτικοί, περιφερειακοί, ευρωβουλευτές και αρχηγοί όλων των συνδυασμών και ιδιαίτερα όσοι εμπλέκονται με την ανάδειξη και την διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προκειμένου να έχουν άποψη και θέσεις για το θέμα.

Βασίλης Μιχ. Σιμιτζής  ά. Επιμελητής ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ Φ. Ι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ