ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Εμμένουμε στην λογική του μέλλοντος»

0

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

Έχοντας μακρά εμπειρία στα κοινά, ο σημερινός δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος είναι και πάλι υποψήφιος διεκδικώντας την συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος του, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «αλλαγή σε συνεχή εξέλιξη» και «ανατρεπτικό».  Στην εφημερίδα μας, μιλά για την απόφαση του να παραμείνει δυναμικά παρών αλλά και για τις προτεραιότητες του σχετικά με την επικείμενη νέα τετραετία.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Πολλοί θα πίστευαν πως μετά από τρεις θητείες στον Δήμο Κουλούκωνα και δύο στον Δήμο Μυλοποτάμου, θα αποσυρόσασταν. Γιατί αποφασίσατε να συνεχίσετε;

Αποσύρεται κάποιος όταν νιώσει πως δεν έχει τίποτα να δώσει ή όταν η κοινωνία του γυρίσει την πλάτη. Στην δική μου περίπτωση δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά. Όχι μόνο δεν έχω κουραστεί, αλλά νιώθω πως βρίσκομαι στο καλύτερο σημείο της παρουσίας μου στα κοινά, καθώς έχω ήδη ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων και δράσεων να υλοποιήσω με τους συνεργάτες μου στην νέα τετραετία. Επίσης εδώ και δύο χρόνια δεχόμουν συνεχώς πίεση από την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, να συνεχίσω και ακόμα πιο δυναμικά να προωθήσω μαζί τους, τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι, λοιπόν, φυσική εξέλιξη, οι συνεργάτες μου και εγώ να είμαστε δυναμικά παρόντες.  Θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε χαράξει, με στόχο να βαδίζουμε στο μέλλον με ασφάλεια και να δώσουμε στην κοινωνία τις ευκαιρίες που χρειάζεται για το σήμερα και το αύριο. Έχουμε δουλέψει σκληρά για τον Μυλοπόταμο. Έχουμε θεμελιώσει μια αλλαγή που εξελίσσεται. Έχουμε κάνει πράξη, κάθε δέσμευση μας και συνεχίζουμε χωρίς εκπτώσεις και διλλήματα.

 

Σας κατηγορούν, ότι επί των ημερών σας ο Μυλοπόταμος αποτελεί «μαύρο πρόβατο» ως εικόνα για την υπόλοιπη χώρα. Τι απαντάτε σε αυτό;

Αυτά τα λένε όσοι δεν ξέρουν. Ο Μυλοπόταμος σήμερα, είναι ο τόπος της εξέλιξης και της ανατροπής. Εμείς είμαστε περήφανοι για τον Μυλοπόταμο και τους ανθρώπους του. Δεν ντρεπόμαστε για αυτή την κοινωνία. Όπως επίσης, δεν θεωρούμε σκόπιμο, να διαλαλούμε τα όποια αρνητικά χαρακτηριστικά μπορεί να υπάρχουν. Εμείς, τα κακώς κείμενα, τα γνωρίζουμε. Δεν εθελοτυφλούμε. Βρισκόμαστε απέναντι σε αυτά με σοβαρές πρωτοβουλίες.  Αποτελούν προτεραιότητα και δουλεύουμε για να τα εξαλείψουμε. Και ναι, έχει αλλάξει ο Μυλοπόταμος. Τίποτα δεν είναι ίδιο με αυτό που ζούσαμε πριν 20 χρόνια. Χτυπήσαμε την κακό στην ρίζα του και θα συνεχίσουμε να το χτυπούμε, επενδύοντας στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη της κοινωνίας, ώστε όλοι μαζί εκ των έσω να δώσουμε τις λύσεις που θέλουμε και χρειαζόμαστε.

 

Πως δηλαδή, αντιμετωπίζετε τα ζητήματα της παραβατικότητας;

Ο Μυλοπόταμος σήμερα είναι ο τόπος με τα μεγάλα έργα!  Είναι ο μόνος δήμος στην Κρήτη με δημοτικό θέατρο, πολυβραβευμένο, με ικανά στελέχη που μας κάνουν περήφανους για την δουλειά τους. Προβάλλεται μέσα από ένα μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ, τα «Ταλλαία» το μοναδικό στην Κρήτη με δικές του παραγωγές και πανελλήνια απήχηση.  Ενισχύεται από μεγάλες εκδηλώσεις που προωθούν τα τοπικά προϊόντα και αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όπως η «Γη Μυλοποτάμου» και όλες οι άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Είναι ο δήμος των μεγάλων αθλητικών φορέων που συμμετέχουν σε φόρουμ και αγώνες εθνικού επιπέδου, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την νέα γενιά. Είναι ο δήμος που ενισχύει και συμβάλει στην λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων καταπολεμώντας στην πράξη την όποια μαθητική διαρροή συνεχίζει να υφίσταται. Με το ΕΠΑΛ, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, την συνεργασία με το ΚΕΚ Κρήτης, την ίδρυση του Κέντρου Κοινότητας, την συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο των Ορέων, και την ενίσχυση κάθε άλλης εκπαιδευτικής δομής με σύγχρονα προγράμματα όπως η ρομποτική, καλούμε την κοινωνία να ακολουθήσει τον δρόμο της γνώσης και της προοπτικής. Εμείς εκπροσωπούμε τον Μυλοπόταμο που αλλάζει, που εξελίσσεται, που έχει ανοίξει άλλες προοπτικές και όχι μόνο δεν ντρέπεται αλλά απομονώνει και περιορίζει ότι τον πλήγωνε παλαιότερα.

Ποιο είναι το πρόγραμμα σας στον τομέα των υποδομών;

Είδαμε τον Μυλοπόταμο ως μια ενότητα, στην οποία οι υποδομές θα έπρεπε καταρχήν να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην χάραξη προοπτικής μέλλοντος.

Έτσι έχουμε ολοκληρώσει σημαντικές παρεμβάσεις αναπλάσεων οικισμών, αξιοποίησης των ορεινών όγκων, νέων οδικών δικτύων, μεγάλα και μικρά έργα υποδομών που κόστισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα προετοιμαστήκαμε δυναμικά μέσα στο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον Αρκεί να επισημάνω, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη συνολικά 102 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 40.000.000 ευρώ!  Και περιμένουμε την έγκριση άλλων πέντε μεγάλων έργων ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ!

Αυτά δεν είναι ούτε λόγια, ούτε υποσχέσεις. Είναι τα έργα με τα οποία ξεκινούμε την νέα τετραετία! Είναι η αρχή της νέας περιόδου. Είναι αυτό που έχουμε τώρα. Διότι ποτέ δεν σταματούμε. Και το πρόγραμμα μας, έχει ακόμα πολλά περισσότερα, τα οποία έχουμε την δύναμη να τα πετύχουμε!

Ποιο είναι το σχέδιο σας για την επόμενη ημέρα εφόσον επανεκλεγείτε;

Στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα επικεντρώσουμε στο περιβάλλον και στην προστασία του.

Όχι μόνο με τα μεγάλα έργα διαχείρισης των υγρών λυμάτων και των στερεών αποβλήτων που έχουμε εξασφαλίσει και βρίσκονται σε εξέλιξη ή αντίστοιχα έργα που θα γίνουν. Κυρίως με δράσεις, όπως η εφαρμογή μιας φιλόδοξης μελέτης που εκπονείται και περιλαμβάνει συνολικά 27 πράσινα σημεία σε όλο τον δήμο μας για την σωστή και ορθολογική εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Στο Πέραμα, μάλιστα, θα λειτουργεί το λεγόμενο μεγάλο πράσινο σημείο, όπου θα ανακυκλώνονται όλα τα υλικά και όλα τα ογκώδη απορρίμματα που παράγονται από σπίτια ή καλλιέργειες. Τα πράσινα σημεία μαζί με τον σταθμό μεταφόρτωσης που θα δημιουργηθεί, αποτελούν μια τεράστια, μεγάλη παρέμβαση, που έχουμε προετοιμάσει και θα είναι πρωτοποριακή. Θα βασίζεται στις σύγχρονες μεθόδους και θα δημιουργήσει νέα λογική για το πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα και θα προστατεύουμε το περιβάλλον μας.

Παράλληλα, εξασφαλίζουμε νέους πόρους νερού από το φράγμα των Ποταμών Αμαρίου και την μονάδα της αφαλάτωσης στο Πάνορμο, που θα δώσουν νέα προοπτική στην πεδιάδα και στην παραλιακή ζώνη του Μυλοποτάμου.

Τέλος, παράλληλα με τα παραπάνω, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι στις πρώτες προτεραιότητες μας είναι να οργανώσουμε ένα νέο σύστημα τουριστικής προβολής του Μυλοποτάμου, να δημιουργήσουμε νέες εκπαιδευτικές δομές μουσικής, θεατρικής, και εικαστικής παιδείας, αλλά και διάσωσης και συνέχισης των λαϊκών μας τεχνών. Επίσης, στο πεδίο των υποδομών δυναμικά διεκδικούμε την ολοκλήρωση του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Γαράζο – Ανώγεια – Ηράκλειο και κυρίως θέτουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μας την βελτίωση και την αναβάθμιση της παλαιάς Εθνικής Οδού.  Σαφώς, μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορείς του νησιού απαιτούμε ένα σύγχρονο βόρειο οδικό άξονα για την Κρήτη, καθώς αυτός αποτελεί και την κύρια πύλη εισόδου και εξόδου του δήμου μας.

Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους Μυλοποταμίτες ενόψει εκλογών;

Τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε πολλά μέσα από έργα και δράσεις. Σήμερα, ερχόμαστε να τονίσουμε, ότι η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου, της ικανότητας του Μυλοποτάμου να φιλοξενεί όλες τις μορφές τουρισμού, της αξιοποίησης των ποιοτικών πλεονεκτημάτων των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μας, της στήριξης του εμπορικού κόσμου, της ενίσχυσης των τοπικών συλλόγων και φορέων, όλη αυτή η πολυλειτουργία που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, αποτελούν ένα απτό πραγματικό αποτέλεσμα, που επετεύχθη μέσα από συνεργασίες με όλους τους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι βρήκαν την πόρτα του δημαρχείου ανοιχτή και μέσα ανθρώπους που συζητούσαν, βοηθούσαν έμπρακτα και στήριζαν πρωτοβουλίες και οράματα. Προχωρούμε ανατρεπτικά και αισιόδοξα, αφήνοντας πίσω όσους ακόμα ζουν στις εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε! Η αλλαγή δεν είναι για μας σύνθημα. Είναι η έμπρακτη καθημερινότητα των ανεξάρτητων, ενεργών πολιτών του Μυλοποτάμου, που εμμένουμε  στην λογική του μέλλοντος!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ