ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Θα βάλουμε το Αμάρι σε τροχιά ανάπτυξης»

0

«Με σωστές βάσεις, όρεξη για δουλειά και τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις οι δυνατότητες είναι απεριόριστες»! Αυτό υποστηρίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρίου κ. Κωστής Κουτελιδάκης, ο οποίος μιλά στο «Ρ» και αναλύει τους στόχους και τις φιλοδοξίες που έχει για τον τόπο που γεννήθηκε και ζει.

Ασκεί κριτική στην σημερινή δημοτική αρχή για απραξία και χάσιμο χρόνου που επιφέρει σοβαρές απώλειες στην αναπτυξιακή προοπτική του Αμαρίου και παραθέτει το βασικό διάγραμμα των δικών του προτάσεων για όλα τα ζητήματα υποδομών και δράσεων, τα οποία θεωρεί, ότι θα προκαλέσουν ελπιδοφόρα προοπτική στην περιοχή.

Ο Επικεφαλής της «Νέας Κίνησης Αμαρίου» απαντά αναλυτικά στα ερωτήματα που του θέσαμε και ζητά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του για μια νέα αρχή για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί:

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου Αμαρίου;

Είναι γεγονός ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι κάτι νέο για μένα, το μικρόβιο της αγάπης για τον τόπο μου είναι κάτι που κόλλησα από τον πατέρα μου, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, ωστόσο όπως ορθά αναφέρατε, πρώτη φορά κάνω κάτι τέτοιο από τη θέση του επικεφαλής. Η επιλογή να ηγηθώ της Νέας Κίνησης Αμαρίου ανήκει σε μια επταμελή επιτροπή που συστάθηκε ακριβώς για το συντονισμό και την οργάνωση της κίνησης.

Ανέκαθεν ήθελα να συμμετέχω, να βοηθώ, να διεκδικώ πράγματα για τον τόπο μου αλλά το να ηγηθώ μιας κίνησης δεν αποτέλεσε ποτέ αυτοσκοπό για μένα.

Ποια κρίνετε ως βασικά λάθη της σημερινής δημοτικής Αρχής;

Άποψή μας είναι ότι ο δήμος Αμαρίου την τελευταία τετραετία υπήρξε ένας απράγμων Δήμος. Άποψη που υπαγορεύεται από το γεγονός ότι κανένα από τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής δεν έτυχε της αρμόζουσας μέριμνας.

1) ΑΜΑΡΙ ΑΕ:  Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου η περιοχή εντάσσεται στον νέο ΦΟΔΣΑ. Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο δρομολογείται και νομιμοποιείται η αφαίρεση από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου ΑΜΑΡΙ Α.Ε. του καταστατικού της δικαιώματος να διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ-ΑΜΑΡΙΟΥ, ο οποίος εκχωρείται πλέον στο νέο Φορέα με συνέπεια την απώλεια των κεκτημένων του Δήμου και με κίνδυνο επιβάρυνσης των δημοτών μας με Τέλος Καθαριότητας. Ένας δήμος με στοιχειώδη στρατηγική δεν επιτρέπεται να απεμπολεί κεκτημένα δικαιώματα της περιοχής του προς όφελος άλλων περιοχών.

2) ΧΥΤΑ ΑΜΑΡΙΟΥ: ο χώρος εκχωρήθηκε στον ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης) για την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ Αμαρίου. Το έργο από καιρό έχει χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία ωστόσο οι συνεχείς γραφειοκρατικές και άλλες κωλυσιεργίες (παράνομη δημοπράτηση) καθυστερούν την κατασκευή του έργου με ορατό κίνδυνο, όχι σε πολύ μακρινό χρόνο από σήμερα, ο νομός να βρεθεί σε αδιέξοδο αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. Να σημειωθεί ότι αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΣΚ είναι ο δήμαρχος Αμαρίου.

3) ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: τι να πει κανείς για τον πολύπαθο αμαριώτικο δρόμο, ένα δρόμο που κατά τα άλλα συνδέει το Βορρά με το Νότο του νησιού. Πραγματικά, βλέπω όμορους δήμους, που διεκδικούν πράγματα και ενισχύουν το οδικό τους δίκτυο και χαίρομαι και την ίδια στιγμή σκέπτομαι γιατί μόνο αυτοί και όχι και εμείς;

4) ΣΧΟΛΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ: να σας πω την αλήθεια οι υπογραφές της παραχώρησης της σχολής εκείνο το πρωινό του Σαββάτου στο Πάνακρον, εμάς προσωπικά δεν μας είπαν και πολλά.

Δεν είδαμε τίποτα άλλο παρά ένα Δήμο σε θέση δευτεραγωνιστή να απεμπολεί το βασικό του δικαίωμα να συμμετέχει και να συμπρωταγωνιστεί στην αναζωογόνηση της Σχολής Ασωμάτων.

Δόθηκε έμφαση μόνο στην αιγο-προβατοτροφία και στην έρευνα των ντόπιων φυλών αμνών και αιγών αφήνοντας έξω όλους τους άλλους τομείς που διαχρονικά αναπτύχθηκαν στον χώρο αυτό.

Επίσης, μας προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι η παρούσα πρόταση της αναζωογόνησης της σχολής περιορίζεται στην ίδια δράση που έχει μέχρι σήμερα και που έχει οδηγήσει τα πράγματα ως εδώ. Προβληματικό κρίνουμε, επίσης, το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο χωρίς κάποια κρατική ενίσχυση.

5) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: είναι γεγονός ότι ο Δήμος μας σχεδόν στο σύνολο του δεν αποτελεί παραδοσιακό τουριστικό προορισμό. Ωστόσο, ενδείκνυται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός κ.α., οι οποίες παρεμπιπτόντως τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν πρωτοφανή ανάπτυξη. Τι έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Όλα αυτά και όχι μόνο είναι όσα προσάπτουμε στην παρούσα δημοτική αρχή σε επίπεδο πράττειν. Το βασικό όμως "κατηγορώ" απέναντι στην παρούσα δημοτική αρχή σχετίζεται με τον τρόπο που επέλεξε να ασκήσει τα διοικητικά της καθήκοντα.

Έναν τρόπο αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και τιμωριτικό. Όποιος δεν συμφωνούσε με τον νυν Δήμαρχο αποπεμπόταν. Ας μην ξεχνάμε ότι η παρούσα δημοτική αρχή στη διάρκεια της θητείας της διέγραψε πέντε από τα δεκατρία εκλεγμένα μέλη της.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτές θα έπρεπε να είναι ξένες πολιτικές εντός μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες, εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Βασικό μας μέλημα μετά την εκλογή μας πρόκειται να είναι η σταδιακή διευθέτηση των παραπάνω μεγάλων ζητημάτων της περιοχής. Τον αναλυτικό σχεδιασμό καθώς και το μοντέλο ανάπτυξης μέσω του οποίου θα επιτεύξουμε τα παραπάνω βήμα-βήμα ο κόσμος θα τα βρει στο πρόγραμμά μας, το οποίο είναι στην τελική φάση επεξεργασίας και ένα βήμα πριν τη δημοσιοποίησή του. Επιγραμματικά όμως να αναφέρω:

1) ΧΥΤΑ ΑΜΑΡΙΟΥ: πρώτη δουλειά θα είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου αναφορικά με τους νέους ΦΟΔΣΑ με σκοπό την διεκδίκηση των κεκτημένων από την μέχρι πρότινος διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού.

Θα παλέψουμε για τη μη επιβολή Τέλους Καθαριότητας στους Δημότες και θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου.

2) Αμαριώτικος Δρόμος: θα ασκήσουμε αφόρητες πιέσεις στην Περιφέρεια με σκοπό την προώθηση του ζητήματος αυτού.

3) Υδάτινοι Πόροι - Ύδρευση-Άρδευση: θα επιχειρήσουμε να διεκδικήσουμε ανταποδοτικά οφέλη από την αξιοποίηση του νερού της περιοχής.

4) θα αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά εργαλεία με σκληρή μελετητική δουλειά όπως ο "Φιλόδημος" και το "Έσπα" για την προώθηση έργων ύδρευσης, άρδευσης και διαχείρισης λυμάτων κλπ.

5) Σχολή Ασωμάτων: θα επιδιώξουμε επανασχεδιασμό του project της αναζωογόνησης της σχολής Ασωμάτων με σκοπό την διασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων του Αμαρίου επιχειρώντας να την καταστήσουμε τον πόλο εκείνο, εντός του οποίου πρωτογενής τομέας και τουρισμός θα συναντηθούν και θα αλληλεπιδράσουν.

Κλείνοντας, θα ήθελα το μήνυμα σας προς τους Αμαριώτες. Γιατί να ψηφίσουν εσάς;

Οι δημότες Αμαρίου στις 26/5 θα πρέπει να διερωτηθούν αν είναι ευχαριστημένοι με τα πεπραγμένα της παρούσας δημοτικής αρχής κατά την τρέχουσα τετραετία.

Αν ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης της παρούσας δημοτικής αρχής τους αντιπροσωπεύει.

Αν είδαν έργα υποδομής και άλλα αναπτυξιακά έργα να εκτελούνται στο Αμάρι.

Αν διαπίστωσαν ότι οι διαγραφέντες είχαν όλοι άδικο και το δίκαιο το είχε η δημοτική αρχή.

Αν έχουν την αίσθηση ότι η περιοχή συμμετείχε στην πίτα των αναπτυξιακών εργαλείων (ΕΣΠΑ & ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) με ποσοστό που της αναλογεί και της αρμόζει.

Εμείς έχουμε την γνώμη ότι οι δημότες Αμαρίου αξίζουν και δικαιούνται περισσότερα από αυτά που πήραν την περασμένη τετραετία.

Το αναπτυξιακό έργο του Αμαρίου δεν μπορεί να εξαντλείται σε ρουσφετολογικού χαρακτήρα μικρό-έργα ενώ την ίδια στιγμή αναπτυξιακά εργαλεία όπως ο Φιλόδημος και το ΕΣΠΑ να μένουν αναξιοποίητα.

Ζητάμε, λοιπόν, από τις Αμαριώτισσες και τους Αμαριώτες να υποστηρίξουν τα άτομα που πλαισιώνουν την παράταξή μας, τα οποία με ανιδιοτέλεια εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιο, με διάθεση προσφοράς στον τόπο και να τα στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές με σκοπό από κοινού να φέρουμε το Αμάρι σε τροχιά ανάπτυξης.

Με σωστές βάσεις, όρεξη για δουλειά και τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ