ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε ευρωπαϊκό έργο διαχείρισης αποβλήτων

0

Μετά τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη συνάντηση των ευρωπαίων εταίρων του έργου WINPOL στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, όπου παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές στη συλλογή και χρήση πληροφοριών και δεδομένων (big data) για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης αποβλήτων, ακολούθησε η συνάντηση των stakeholders του έργου στην Κρήτη την Τετάρτη 23-5-19. Στη συνάντηση αυτή οι συντονιστές του έργου από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον σχετικό με το αντικείμενο stakeholder που τους συνόδευσε στο εξωτερικό, μετέφεραν στην Κρήτη την γνώση και την εμπειρία που απέκτησαν στη συνάντηση στη Σλοβενία, παρουσιάζοντας και τις 14 καλές πρακτικές από προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Αναπτύχθηκε διάλογος και τοποθετήσεις των stakeholders οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις πληροφορίες και να ενημερώσουν την ομάδα για τις δικές τους γνώσεις και εμπειρίες. Οι πληροφορίες στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της συλλογής αποβλήτων, τη βελτίωση της ανάλυσης και της χάραξης πολιτικής στον τομέα των αποβλήτων, και να παράσχουν ανατροφοδότηση στους πολίτες για να κατευθύνουν τη συμπεριφορά τους προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Η ομάδα των stakeholders απαρτίζεται από μέλη που εμπίπτουν και στους 4 άξονες της τετραπλής έλικας (Δήμοι, επιμελητήρια, ΦΟΔΣΑ, ΙΤΕ , πανεπιστήμιο, μελετητές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολίτες).

Βασικό σκοπό της συνάντησης πέρα από την ενημέρωση των ελλήνων εμπλεκομένων στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, αποτελεί η σύνταξη τελικής πρότασης για τη Κρήτη με την επιλογή της κατάλληλης ορθής πρακτικής που θα εφαρμοστεί στην περιοχής μας και σχετίζεται με τη χρήση δεδομένων (big data), έπειτα από χρηματοδότηση από το ΠΕΠ.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί άλλες δύο φορές με θέμα την καινοτομία και την τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση αποβλήτων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ