ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ για την κατάσταση της φύσης

0

Πρόσφατη έκθεση-ορόσημο του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ η γεωργία και η αλιεία αποτελούν τις κύριες αιτίες της επιδείνωσης, γεγονός που απειλεί και την ανθρωπότητα. Από τους κοραλλιογενείς υφάλους, που αργοσβήνουν στους ωκεανούς, έως τα τροπικά δάση, που μετατρέπονται σε σαβάνες, η φύση καταστρέφεται δεκάδες έως εκατοντάδες φορές γρηγορότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 εκατ. χρόνων, σύμφωνα με την παγκόσμια αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών.

Η βιομάζα των άγριων θηλαστικών έχει μειωθεί κατά 82%, τα φυσικά οικοσυστήματα έχουν χάσει περίπου το ήμισυ της περιοχής τους και ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και όλα αυτά ως επί το πλείστον εξαιτίας ανθρώπινων δράσεων, σημειώνεται στη μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από τρία χρόνια, με τη συμβολή περισσότερων από 450 επιστημόνων και διπλωματών.

Δύο από τα πέντε είδη αμφίβιων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, όπως επίσης το 1/3 των κοραλλιών που σχηματίζουν ύφαλο και σχεδόν το 1/3 των άλλων θαλάσσιων ειδών. Η εικόνα για τα έντομα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση των φυτών, είναι λιγότερο ξεκάθαρη, αλλά συντηρητικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα στα δέκα απειλείται με εξαφάνιση και σε ορισμένες περιοχές, έχουν καταρρεύσει πληθυσμοί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ