ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ανοιχτή επιστολή για τις υποδομές της Κρήτης

0

Σε επιστολή της η Διοίκηση της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων νομού Χανίων αναφέρει ότι τα έργα στην Κρήτη είναι φτωχά αλλά οι υποσχέσεις πλούσιες.

Αναλυτικά το κείμενο: "Οι υποδομές της Κρήτης (κύριο και δευτερεύων οδικό δίκτυο, αεροδρόμια, λιμάνια, ενεργειακή επάρκεια κλπ.) πάνω στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη του νησιού είναι ελλειμματικές εδώ και δεκαετίες ενώ χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα επιτείνεται καθιστώντας προβληματικές τις προβλέψεις για μελλοντική ανάπτυξη στον τουρισμό και όχι μόνο.

Συχνά πυκνά υποδεχόμαστε στο νησί μας πρωθυπουργούς και υπουργούς, τους φιλοξενούμε με χορούς και τσικουδιές, φεύγουν ευχαριστημένοι και μας γεμίζουν υποσχέσεις για μεγάλα έργα.

Τι έχει εισπράξει όμως η Κρήτη όλα αυτά τα χρόνια που σαν Περιφέρεια συμβάλει κατά αναλογία πληθυσμού (μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) λόγω τουρισμού, περισσότερο από κάθε άλλη Περιφέρεια στο ΑΕΠ της χώρας ? Ας κάνουμε λοιπόν ταμείο.

1) ΒΟΑΚ κατασκευασμένος την εποχή της Χούντας, με μποτιλιαρίσματα, δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα και αδυναμία εξυπηρέτησης τους καλοκαιρινούς μήνες των χιλιάδων ενοικιαστικών αυτοκινήτων που προστίθενται. Μάλιστα η ιστορία αυτή με την φωτεινή σήμανση και εκ περιτροπής κυκλοφορία στα Μεγάλα Χωράφια με τις χρονοβόρες καθυστερήσεις αποτελεί δυσφήμιση για τον τουρισμό της περιοχής μας με αρνητικές επιπτώσεις..

2) Ο Νότιος οδικός άξονας Σφακιά - Ιεράπετρα από την δεκαετίες του 1980 εξαγγείλετε, ποτέ δεν έχει ξεκινήσει,

3) Το δευτερεύον οδικό δίκτυο ασυντήρητο σε άθλια κατάσταση κατέρρευσε με την πρώτη γερή νεροποντή, αφού κανείς δεν ενδιαφέρονταν για την συντήρηση του,

4) Αεροδρόμιο Ηρακλείου, πόσες φορές έχει εξαγγελθεί και εγκαινιαστεί από υπουργούς χωρίς να γίνεται η κατασκευή του. Παράλληλα το αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης παραμένει χωρίς την προβλεπόμενη σύνδεση του με τον κόμβο της Σούδας.

5) Λιμάνι Σούδας χωρίς τερματικό σταθμό για εξυπηρέτηση επιβατών, χωρίς αξιόλογη μαρίνα όλο το νησί της Κρήτης.

6) Ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς σύνδεση μέσω καλωδίου με το δίκτυο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, με κατανάλωση μαζούτ σε Ξυλοκαμάρα και Αθερινόλακο, όταν στην γειτονική Τουρκία θα έχουν ηλεκτρισμό από πυρηνική ενέργεια σε λίγο, εμείς θα ευχόμαστε να την βγάλει και αυτό το καλοκαίρι το δίκτυο με τα λιγότερα δυνατά μπλακ αουτ,

7) Όσο για υπόγεια παρκινγκ στις πόλεις, τα τούνελ στο περιφερειακό οδικό δίκτυο κλπ αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός.

Όταν λοιπόν στην υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα γινόταν αυτοκινητόδρομοι με τα χρήματα της ΕΕ, Εγνατίας οδός, Ολυμπία Οδός, Ιωνία οδός κλπ, όταν έβρεχε εκεί χρήματα σε εμάς εδώ είχε ανομβρία ευρώ και ξηρασία. Βλέπεται πάντα μας άρεσε να ψηφίζουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση με κριτήρια πολιτικά και όχι την ικανότητα διεκδίκησης και απορρόφησης κονδυλίων για έργα υποδομών.

Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη σήμερα υπογειοποιουνται οι αυτοκινητόδρομοι και περνούν κάτω από τις πόλεις, για να μην επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πάνω στην επιφάνεια, εμείς εδώ όχι αυτοκινητόδρομο δεν έχουμε, αλλά ακόμα σπαζοκεφαλιάζουμε πως θα φάμε λίγο από το πρανές στα Μεγάλα Χωράφια για να ξαναγίνει διπλής κατεύθυνσης ο δρόμος.

Η ριγμένη στα έργα Κρήτη δεν χρειάζεται ανεκπλήρωτες υποσχέσεις πολιτικών, αλλά ένα μετροπόντικα που θα ξεκινήσει αμέσως δουλειά…..

Κονδύλια της ΕΕ υπάρχουν, μελέτες και πρωτοβουλία απορρόφησης δεν βλέπουμε να υπάρχει, και όλη η ενέργεια δαπανάται στο κυνήγι των ψήφων".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ