ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστική συνέντευξη του Παντελή Μουρτζανού

0

«θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ανιδιοτέλεια, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όραμα και ρεαλισμό». Αυτό δηλώνει ο σημερινός δήμαρχος Αμαρίου και υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής κ. Παντελής Μουρτζανός, ο οποίος προτάσσει την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την δικαιοσύνη στον τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου Αμαρίου και για την νέα τετραετία.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για την πρώτη θητεία του, το έργο που έχει υλοποιήσει και όσα θεωρεί σωστά ή λάθη του. Αναλύει επίσης το νέο το πρόγραμμα και καλεί τους Αμαριώτες σε ενότητα και σύμπνοια καθώς πιστεύει πως κανένας δεν περισσεύει για το Αμάρι του μέλλοντος.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί:

Διεκδικείτε και πάλι την θέση του Δημάρχου Αμαρίου. Ποια θεωρείτε λάθη της πρώτης θητείας σας και τι θα αλλάζατε;

Όσοι με έχουν γνωρίσει από κοντά, ξέρουν ότι σε όλη μου την σταδιοδρομία μέχρι και  το 2014,  η σχέση μου με τους προϊσταμένους και υφισταμένους μου  διακρινόταν πάντα  από εμπιστοσύνη, καλοπροαίρετη πρόθεση και διάθεση συνεργασίας  προκειμένου, σεβόμενοι τους θεσμούς, να υπηρετήσουμε με ανιδιοτέλεια και δικαιοσύνη τους πολίτες. Έτσι λειτούργησα από την πρώτη μέρα ως Δήμαρχος, εμπιστεύτηκα και  ταυτίστηκα με τους συνεργάτες μου, έχοντας ένα και μόνο σκοπό: να υπηρετήσουμε τον Θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Αμαριώτες και τις Αμαριώτισσες και δεν ήταν αυτοσκοπός η καρέκλα. Δυστυχώς όμως στην πορεία, ευτυχώς λίγοι, απέδειξαν με τις ενέργειες τους ότι δεν ενδιαφέρονται για το γενικό συμφέρον αλλά για το προσωπικό τους και μόνο συμφέρον. Όταν αντικαταστάθηκαν μετά την λήξη της θητείας τους ή ενώ κατείχαν υψηλή θέση ευθύνης, δεν προτάθηκαν να βρεθούν   συγχρόνως  σε δεύτερη θέση ευθύνης,  αποκάλυψαν τα πραγματικά τους κίνητρα που τους οδήγησαν να συνεργαστούν μαζί μου στις εκλογές του 2014. Αθέτησαν  τις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής διακήρυξης της παράταξης μας, ΑΜΑΡΙ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, Καίτοι  ουδέποτε διαφώνησαν μαζί μου όταν  βρισκόταν σε  θέσεις ευθύνης.

Τόσο η εμπιστοσύνη λοιπόν που έδειξα σε κάποιους - ευτυχώς ελάχιστους -  και  περιέλαβα στο ψηφοδέλτιο  μας το 2014,  όσο  και η εμπιστοσύνη που έδειξα σε απλά μέλη της παράταξης και τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης, αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος  λανθασμένες επιλογές.    Βλέπουμε λοιπόν σήμερα ότι οι  ίδιοι άνθρωποι με τα ίδια κίνητρα και έχοντας  την ενεργή στήριξη των πρώην δημάρχων Αμαρίου και Συβρίτου, δημιούργησαν την  Νέα  Δημοτική Κίνηση με παλαιά υλικά και όχι μόνο. Σε λίγες μέρες θα κριθούμε από τους συνδημότες μας και θα πάρει ο καθένας μας αυτό που του αναλογεί. Εκείνο λοιπόν που όφειλα να αλλάξω το έκανα ήδη. Συμπεριέλαβα στο ανεξάρτητο, ενωτικό ψηφοδέλτιό μας μεγάλο αριθμό νέων προσώπων. Προσώπων που έχουν δείξει δείγματα γραφής και είναι αποφασισμένοι με ανιδιοτέλεια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Τόπο μας, από όποια θέση και εάν βρεθούν, την επόμενη μέρα.

Ποιες θεωρείτε σημαντικότερες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής κατά την πρώτη τετραετία;

Όλες οι  παρεμβάσεις μας ήταν σημαντικές και πάρα πολλές. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε μερικές από αυτές. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ορίσαμε κανόνες, βάλαμε   προτεραιότητες και αλλάξαμε τον τρόπο λειτουργίας του δήμου. Ψηφίσαμε  και εφαρμόζουμε  κανονισμούς, όπως ο κανονισμός ύδρευσης και οι δημότες πλέον αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, καταφέραμε δυο από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα να έχουν πάρει το δρόμο τους. Το εργοστάσιο επεξεργασίας Απορριμμάτων- ΧΥΤΥ και η αναβίωση  της λειτουργίας της Σχολής Ασωμάτων.Μετά από προσπάθειες δύο και πλέον ετών υπογράψαμε σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και εδώ και δύο μήνες η ανακύκλωση στο Αμάρι είναι πλέον γεγονός.  Όταν αναλάβαμε ουσιαστικά τα καθήκοντα μας, το Μάρτιο του 2015 μετά  την δικαίωση της λαϊκής βούλησης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ξεκινήσαμε με γοργούς ρυθμούς να εκπονούμε μελέτες, καθώς δεν παραλάβαμε  καμία μελέτη από την προηγούμενη διοίκηση για έργα πνοής  στα χωριά μας, τα οποία ήδη εκτελούνται και το επόμενο διάστημα, όλο το Αμάρι θα είναι ένα εργοτάξιο.

Με την απόκτηση καινούργιων Μηχανημάτων έργων και   την οργανωμένη, ορθολογική διάθεση προσωπικού και μέσων  δίνουμε λύσεις, στα προβλήματα  καθημερινότητας των δημοτών μας.

Εξοφλήσαμε χρέος δημοτικού φωτισμού, τετρακοσίων χιλιάδων (400.000,00) Ευρώ και σήμερα οι συνδημότες μας δεν χρωστάνε ούτε ένα Ευρώ στην ΔΕΗ.

Παραλάβαμε  την εταιρεία  του δήμου ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ να έχει ίσα  έσοδα με έξοδα και την κάναμε κερδοφόρα. Σήμερα όλα τα χωριά του δήμου έχουν  την σφραγίδα της ΑΜΑΡΙ Α.Ε.-ΟΤΑ. Για πρώτη φορά μετά το 2015 τα αντισταθμιστικά οφέλη από την λειτουργία του ΧΥΤΑ Αμαρίου είναι πλέον γεγονός.

 Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την επόμενη τετραετία;

Προτεραιότητες μας είναι: α) η άμεση  αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές του φετινού χειμώνα, β) η υλοποίηση  των δυο μεγάλων έργων που έχουν πάρει το δρόμο τους «Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων – ΧΥΤΥ» και η « Αναβίωση - λειτουργία με σημερινά δεδομένα της Σχολής Ασωμάτων» γ) η ένταξη των υπολοίπων τριών αναπτυξιακών έργων που είναι: η κατασκευή υβριδικού εργοστασίου του Φράγματος των Ποταμών, η  δημοπράτηση του Φράγματος  του Πλατύ μαζί  με τα δίκτυά του και η ένταξη τουλάχιστον ενός από τα τρία εναπομείναντα τμήματα του  Αμαριώτικου δρόμου.  Όπως το προηγούμενο διάστημα, την επόμενη μέρα, στο  επίκεντρο  θα είναι και πάλι ο  δημότης. Θα συνεχίσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς να  επιλύουμε  τα προβλήματα καθημερινότητας.

 Παρατηρείται στασιμότητα στο ζήτημα του Αμαριώτικου δρόμου. Τι θα κάνετε για αυτό το ζήτημα;

Για τον Αμαριώτικο δρόμο, στο παρελθόν, έχουν στηθεί  πολιτικές καριέρες. Το βλέπουμε ξανά. Κάποιοι, ακόμα και σήμερα, προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν και πάλι πολιτικά καθώς είναι μια ουσιαστική ανάγκη των Αμαριωτών για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο δρόμο. Μετά από συνεχείς πιέσεις , έχουμε πάρει  δέσμευση από την Περιφέρεια Κρήτης  για την κατασκευή ενός από τα τρία εναπομείναντα τμήματα. Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις  τόσο προς την Περιφέρεια όσο και προς το Υπουργείο Υποδομών που έχουν την αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου.

Η αξιοποίηση μέρους του νερού του Φράγματος Ποταμών για το Αμάρι, αποτελεί ζητούμενο. Επίσης οι ρυθμοί για το Φράγμα Πλατύ, θεωρητικά είναι αργοί. Τι θα κάνετε για αυτά τα μεγάλα ζητήματα;

Μετά  από συνεχείς πιέσεις που ασκήσαμε, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, προς τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) εκπονείται  επιτέλους μελέτη για άρδευση, με καθυστέρηση  βέβαια 20 και πλέον ετών,  στα Χωριά Βολιώνες, Παντάνασσα, Πατσός και Απόστολοι της Αμαριώτικης γης από το Φράγμα των Ποταμών. Σε ότι αφορά το φράγμα του Πλατύ υπήρξε πράγματι στασιμότητα όσο βρισκόταν η μελέτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  Όπως γνωρίζετε, ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και έχει μεταφερθεί ο φάκελος του έργου στο  Υπουργείο Υποδομών που χρηματοδοτεί και εκτελεί τα μεγάλα έργα. Υπάρχουν δεσμεύσεις από την κεντρική εξουσία ότι σύντομα θα δεσμευτεί χρηματοδότηση για την εκτέλεσή του.

Να κλείσουμε με το μήνυμα σας για τους Αμαριώτες ενόψει κάλπης.   

Η Νέα Πορεία για το Αμάρι ξεκίνησε.  Το προηγούμενο διάστημα έχουμε δείξει δείγματα γραφής,  βάλαμε τις βάσεις της αναπτυξιακής πορείας του Τόπου και Συνεχίζουμε. Με την ανανέωση της εντολής των δημοτών μας στις 26 Μαΐου, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με Ανιδιοτέλεια, Σοβαρότητα, Υπευθυνότητα, Όραμα και Ρεαλισμό, υπηρετώντας με Αξιοκρατία, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη τον Τόπο που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και αγαπάμε. Στην Αναπτυξιακή – Νέα Πορεία για το Αμάρι η ενεργή παρουσία και συμμετοχή όλων μας, είναι απαραίτητη. Το Αμάρι μας ενώνει, μας χρειάζεται όλους. Είμαστε λίγοι, δεν περισσεύει κανείς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ