ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Από υποψήφιοι... Δήμαρχοι - Οι 11 της Κρήτης που εκλέχτηκαν στους Δήμους από τον α' γύρο

0

Τα όνειρά τους και τα πλάνα τους για τη θητεία που θα ξεκινήσουν κάνουν από χθες 11 νέοι δήμαρχοι στην Κρήτη, που πέρασαν μια ήρεμη - περισσότερο ή λιγότερο - βραδιά, αφού πέτυχαν να εκλεγούν από την α' Κυριακή.

Δήμος Αγίου Βασιλείου

Σαρωτική επανεκλογή, με σταλινικά... ποσοστά, έφερε η χθεσινή βραδιά για τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη. Εξέλιξη απόλυτα αναμενόμενη, αφού ως γνωστόν ο Γιάννης Ταταράκης στηρίχτηκε πολιτικά από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων, με μία και μοναδική εξαίρεση: το ΚΚΕ, που κατέβασε φυσικά δικό του συνδυασμό με υποψήφιο δήμαρχο της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” τον Θανάση Χαριτάκη.

Με τον πολιτικό αυτό καμβά συσχετισμών και πολύπλευρης στήριξης, ο δεδομένα επανεκλεγείς πριν καν την κάλπη δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κινούταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ενσωμάτωσης αποτελεσμάτων στα δυσθεώρητα ποσοστά κοντά στο 95%.

Δήμος Οροπεδίου

Χωρίς άγχος πέρασε τη χθεσινή ημέρα ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης. Η επανεκλογή του ήταν δεδομένη και το μόνο που ανέμενε ο ίδιος και οι συνεργάτες του ήταν το πώς θα διαμορφωνόταν το τελικό ποσοστό επανεκλογής του, αναλόγως και του αποτελέσματος που θα συγκέντρωνε ο ένας και μοναδικός αντίπαλός του, ο υποψήφιος δήμαρχος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” Κώστας Χαλκιαδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στεφανάκης κατάφερε για δεύτερη σερί εκλογική αναμέτρηση να εκλεγεί δήμαρχος στο Οροπέδιο απευθείας από τον α' γύρο. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2014 είχε εκλεγεί από τον α' γύρο, συγκεντρώνοντας 52,07%, έναντι του μοναδικού τότε αντιπάλου του Μιχάλη Περισυνάκη, που είχε συγκεντρώσει 47,9%.

Δήμος Βιάννου

Ελάχιστα κράτησε η αγωνία για τα αποτελέσματα της δημοτικής κάλπης στον Δήμο Βιάννου. Ο Μηνάς Σταυρακάκης πήρε “κεφάλι” από νωρίς, με την ενσωμάτωση των πρώτων κιόλας αποτελεσμάτων. Όσο περνούσε η ώρα, ο ίδιος εξασφάλιζε μεγάλη διαφορά και έπαιρνε μεγάλο “αέρα” σε σχέση με το όριο της εκλογής από την α' Κυριακή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, ο Μηνάς Σταυρακάκης είχε διαφορά υπερ-ασφαλείας, δηλαδή άνω των 30 ποσοστιαίων μονάδων, από τον Μπάμπη Κονδυλάκη, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, Κώστας Μωυσάκης, κυμαινόταν γύρω στο 3-4%.

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ο Μπάμπης Κονδυλάκης, αντίπαλός του στην εκλογική μάχη, τον συνεχάρη για την εκλογή του. Λίγο νωρίτερα δέχτηκε συγχαρητήρια και από τον νυν δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη.

Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων

Χαλαρή εκλογική ημέρα πέρασε ο απερχόμενος δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης.

Με έναν μοναδικό αντίπαλο, τον υποψήφιο δήμαρχο με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” Μανόλη Καρκαβάτσο, ο οποίος σημειωτέον κατέγραψε μεγάλη δυναμική, ο Μανόλης Κοκοσάλης εκλέχτηκε για 2η φορά από την α' Κυριακή. Βεβαίως αυτή τη φορά πολύ πιο εύκολα συγκριτικά με το 2014, όταν και, έχοντας απέναντι 3 αντιπάλους υποψηφίους, είχε εκλεγεί την α' Κυριακή με ένα σκηνικό-θρίλερ, αφού είχε συγκεντρώσει 50,59% και είχε χρειαστεί να περιμένει μέχρι το τέλος της καταμέτρησης.

Δήμος Αμαρίου

Στο Δήμο Αμαρίου η επανεκλογή Μουρτζανού είχε “κλειδώσει” από νωρίς το βράδυ. Με την ενσωμάτωση των πρώτων κιόλας αποτελεσμάτων, ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Παντελής Μουρτζανός κατέγραψε πολύ ισχυρή δυναμική και συντριπτική διαφορά έναντι των 2 αντιπάλων, δηλαδή του Κώστα Κουτελιδάκη και του Νίκου Μαρκίδη.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Παντελής Μουρτζανός, με καταμετρημένα τα 18 από τα 26 εκλογικά τμήματα, συγκέντρωνε το 64% των ψήφων και μπορούσε ήδη να σκέφτεται την επόμενη θητεία του στον δημαρχιακό θώκο του Αμαρίου. Και το 2014 ο Παντελής Μουρτζανός είχε καταφέρει να εκλεγεί στον δημαρχιακό θώκο από την α' Κυριακή. Τότε είχε συγκεντρώσει 52,77%, έναντι 47,23% του αντιπάλου του και απερχόμενου τότε δημάρχου Στέφανου Σημαντήρα.

Δήμος Μυλοποτάμου

Όχι απολύτως χαλαρά αλλά χωρίς μεγάλο άγχος κύλησε η χθεσινή βραδιά των εκλογών για τον απερχόμενο και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο.

Από νωρίς ο νυν δήμαρχος φαινόταν να εξασφαλίζει διαφορά ασφαλείας σε σχέση με το όριο του 50% συν 1, και άρα την επανεκλογή του στον Δήμο, όπου είχε σαρώσει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Το 2014, θυμίζουμε, ο Δημήτρης Κόκκινος είχε αναδειχθεί πανηγυρικά νικητής στην εκλογική αναμέτρηση του Δήμου Μυλοποτάμου, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 92,18%, έναντι 7,81% του Ανδρέα Μαραγκουδάκη.

Δήμος Γαύδου

Ανατροπή έφερε η χθεσινή κάλπη στον Δήμο Γαύρου. Η Μανωλία Στεφανάκη, έστω και οριακά, με ποσοστό 50,3%, είναι από χθες η νέα δήμαρχος Γαύδου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 50ό εκλογικό τμήμα Γαύδου, με την απερχόμενη δήμαρχο Ευαγγελία Καλλίνικου να παίρνει θέση στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η Μανωλία Στεφανάκη έλαβε ποσοστό 50,3%, η Ευαγγελία Καλλίνικου έλαβε 28%, ενώ ο Μανόλης Τσιγωνάκης έλαβε 21,7%.

Δήμος Πλατανιά

Δε χρειάστηκε να φτάσουμε στα ξημερώματα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον Δήμο Πλατανιά, με την επανεκλογή του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Μαλανδράκη, που επικράτησε από την α' Κυριακή του αντιπάλου του Μανόλη Ντουντουλάκη.

Μάλιστα, χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο κ. Ντουντουλάκης αναγνώρισε τη νίκη και επανεκλογή του Γιάννη Μαλανδράκη, προχωρώντας στην ακόλουθη δήλωση: «Οι δημότες του Πλατανιά σήμερα αποφάσισαν. Αποφάσισαν και έκριναν με την ψήφο τους ότι είναι ικανοποιημένοι από τα πεπραγμένα στον Δήμο. Ευχαριστώ από καρδιάς όλες και όλους που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα που δώσαμε. Έναν αγώνα τίμιο και καθαρό. Συγχαρητήρια στον κ. Μαλανδράκη».

Δήμος Καντάνου-Σελίνου

Από νωρίς “καθάρισε” με την επανεκλογή του στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου ο Αντώνης Περράκης.

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, και στο 57,89% της ενσωμάτωσης, ο Αντώνης Περράκης συγκέντρωνε ποσοστό 81,54% και άρα μπορούσε να καταστρώνει ήδη τα σχέδιά του για την επόμενη θητεία του στον μαρτυρικό δήμο του νομού Χανίων.

Δήμος Σφακίων

Ανατροπή έφερε η χθεσινή ημέρα στον Δήμο Σφακίων, αφού ο Μανούσος Χιωτάκης φαινόταν αργά το βράδυ να “κλειδώνει” την επικράτηση και εκλογή του από τον α' γύρο, εις βάρος του απερχόμενου δημάρχου Γιάννης Ζερβού.

Δήμος Κισσάμου

Έστω και με αρκετό άγχος, φαίνεται ότι ξεκαθάρισε από χθες το τοπίο στον Δήμο Κισσάμου, με την εκλογή του Γιώργου Μυλωνάκη. Μετά τις 2 τα ξημερώματα ο Γιώργος Μυλωνάκης φαινόταν να “κλειδώνει” οριστικά την εκλογή του με ποσοστό 55% και να ανατρέπει τον απερχόμενο δήμαρχο Θοδωρή Σταθάκη, που έμεινε δεύτερος με ποσοστό 39,3% την ώρα εκείνη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ