ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή τη φορά αποφασίζει η γενιά μας

0

Το ζήτημα της αποχής των νέων από τα κοινά απασχολεί συχνά τον δημόσιο διάλογο και αναζωπυρώνεται κυρίως κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα της κάλπης . Αποτελεί συχνό φαινόμενο οι υποψήφιοι να μάχονται πρώτα κατά της αποχής και μετά με τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται μείωση του ενδιαφέροντος των νέων για τα πολιτικά δρώμενα ;

Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να πούμε πως «η στάση των νέων απέναντι στην κοινωνία καθορίζεται από την ίδια την κοινωνία». Η ανεργία για παράδειγμα, ως απόρροια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, δημιουργεί σε πολλούς νέους την αίσθηση πως δεν είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Σε αντίθεση με κάποιες αντιλήψεις οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν απλά επιδόματα τα οποία θα τους εξασφαλίζουν την καθημερινή τους επιβίωση. Οι νέοι θέλουν εργασία η οποία θα τους προσφέρει μια αξιοπρεπή ζωή καθώς και το αίσθημα της προσφοράς στη κοινωνία

Ένας ακόμα λόγος που οδηγεί στην αποχή είναι η γενικότερη απογοήτευση που επικρατεί λόγω της πολιτικής αναξιοπιστίας. Στους κύκλους της νεολαίας ακούμε συχνά την φράση «όλοι ίδιοι είναι, γιατί να ψηφίσω κάποιον από αυτούς»; Σχεδόν κάθε βδομάδα προκύπτει και ένα νέο πολιτικό σκάνδαλο για όλους τους πρωταγωνιστές της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αυτό βέβαια έχεις ως αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς τους πολιτικούς και η απουσία μιας διαφορετικής, πιο «καθαρής» επιλογής να τους οδηγεί στην αποχή.

Πώς όμως θα επαναφέρουμε το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική; Πως θα πείσουμε τους νέους ανθρώπους πως τα κοινά είναι άξια συμμετοχής; Η λύση είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί θάρρος και διάθεση αυτοκριτικής. Οφείλουμε αρχικά όλοι να παραδεχτούμε τα λάθη μας, χωρίς αυτό άλλωστε είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε, και στη συνέχεια πρέπει να παρουσιάσουμε στους νέους μια ειλικρινή πολιτική. Μια πολιτική που να έχει πρόγραμμα, να είναι ρεαλιστική και να βασίζεται πάνω στις ανάγκες των ανθρώπων. Μια πολιτική η οποία θα δώσει κίνητρο στους νέους την μέρα των εκλογών να μην πάνε για καφέ αλλά να πάνε να ψηφίσουν.

Η ώρα της αλλαγής είναι τώρα. Η ώρα που οι νέοι θα πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο είναι τώρα. Γι’ αυτό άλλωστε και εγώ διαλέγω να σταθώ στο πλευρό του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, ενός νέου ανθρώπου, με αγάπη για την Κρήτη και διάθεση για δουλεία. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε εμείς για τους εαυτούς μας , ελάτε μαζί μας για μία νέα Κρήτη , μία Κρήτη με στόχο την πρόοδο όλων και κυρίως των νέων ανθρώπων της.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ