ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί ψηφίζουμε ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές;

0

Γράφει ο Γιώργος Ταταράκης 

Με αυτό το άρθρο δεν ευελπιστώ να συγκινήσω αυτούς που θεωρούν ότι στις φλέβες τους κυκλοφορεί μπλε αίμα (ΝΔ) ούτε εκείνους που τον δύοντα ήλιο του ΠΑΣΟΚ τον βλέπουν, ως τον ανατέλλοντα του 1981 (ΚΙΝΑΛ) αλλά ούτε κι εκείνους που καπηλεύονται αυτόν τον πολιτικό χώρο (ΠΑΣΟΚ), φερόμενοι ως «ριζοσπάστες» αριστεροί (ΣΥΡΙΖΑ).

Ευελπιστώ να προβληματίσω κυρίως τη νέα γενιά, το μέλλον της οποίας υποθήκευσε η δικιά μου γενιά, στο ξημέρωμα μιας νέας πολιτισμικής επανάστασης, που συνοδεύεται από την 4η βιομηχανική επανάσταση ώστε η ρήση «αμαρτίαις γονέων παιδεύουσι τέκνα» να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.

Το ΜέΡΑ25 (ελληνικός βραχίονας του DiEM25) είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές από την επιτακτική ανάγκη για μια πιο δημοκρατική προοδευτική Ευρώπη, όταν τα άλλα ελληνικά κόμματα δημιουργήθηκαν με προδιαγραφές κυρίως «εσωτερικής πολιτικής» και ως εκ τούτου αντιμετώπιζαν τις ευρωεκλογές, ως γεγονός ήσσονος πολιτικής σημασίας…μέχρι «που φάγαμε τη σφαλιάρα και είδαμε τον ουρανό σφοντύλι!»

Σε αυτές τις ευρωεκλογές αναμετράται το αφήγημα του Κατεστημένου, δηλαδή της μονιμοποιημένης λιτότητας και της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, με το ρεαλιστικό αφήγημα του ΜέΡΑ25, αυτό της βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης, του τερματισμού της λιτότητας,

Σήμερα τα, ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ελληνικά κόμματα αναγνωρίζουν, κατόπιν εορτής, την ανάγκη αλλαγής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έστω και δειλά, την αναθεώρηση δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου για να επιβιώσουμε…ΚΑΙ ως οικονομία (να μπει ένα τέλος στην δουλοπαροικία χρέους) ΚΑΙ ως κράτος κατοικούντων ελλήνων (να μπει ένα τέλος στην ερημοποίηση της χώρας εξαιτίας της μετανάστευσης, κυρίως των νέων μας-brain drain).

Αυτά ακριβώς που ισχυριζόταν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, το 2015 και πάλευε εν αγνοία του, ΜΟΝΟΣ, όταν πίσω από την πλάτη του, Τσίπρας, Δραγασάκης και Χουλιαράκης δήλωναν έτοιμοι για την υπογραφή ενός νέου μνημονίου - ταφόπετρα, του 3ου.  Αυτή η πραγματική διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη σκόπιμα κοστολογήθηκε από την Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού από 80 δις (Στουρνάρας) έως 200 δις (Βίζερ) για να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες από τις συνέπειες του 3ου μνημονίου. Ουδέποτε όμως κάποιος από τους κοστολογητές (Στουρνάρας, Βίζερ) θέλησε να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση μαζί του για να αποδείξει την ορθότητα των εκτιμήσεων του.

Τουναντίον ο Βαρουφάκης εξήγησε ότι η «ελαφρότητα» της κοστολόγησης τους, οδηγεί με απλά οικονομικά στο παράδοξο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε με βάση τη συλλογιστική τους η ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται το 2015 και το 2016 με 14%! και το 2017 με 15%!

Ισχυρίζεται δε ότι ο «κάθε υπουργός οικονομικών θα πρέπει να κρίνεται από 3 νούμερα: ΑΕΠ, Χρέος και Ταμειακά του κράτους.» Κατά την εξάμηνη θητεία του, ως υπουργός οικονομικών, τα Ταμειακά του κράτους όταν παρέδωσε ήταν ελαφρώς καλύτερα από όταν ανέλαβε, το Χρέος ήταν λίγο λιγότερο από αυτό που παρέλαβε και το ΑΕΠ ήταν το ίδιο. Αυτή είναι η μετρήσιμη «καταστροφή» υπουργίας Βαρουφάκη.

 Τι είναι το ΜέΡΑ25 ;

«Το ΜέΡΑ25 είναι το ελληνικό τμήμα του ευρύτερου ευρωπαϊκού κόμματος που λέγεται DiEM25. Είναι η νέα Φιλική Εταιρεία των Ευρωπαίων δημοκρατών που ετοιμάζει τη ρήξη με την Ανίερη Συμμαχία του Eurogroup, του EuroWorkingGroup, του βαθέος κατεστημένου που διαλύει την Ευρώπη... Αυτό είναι το DiEM25: Το Κίνημα της Συμφιλίωσης των Ευρωπαίων Δημοκρατών. Πρόκειται για μια νέα πανευρωπαϊκή προσπάθεια συνειδητών πολιτών που αναζητούν από κοινού λύση στα οξυμένα προβλήματα της Ευρώπης και των χωρών της. Μπορεί να μην είναι σίγουρο ότι θα πετύχει. Αξίζει όμως να ενώσουμε τις δυνάμεις μας τόσο για να αποτρέψουμε την οριστική κατάρρευση όσο και για να μαζέψουμε τα σπασμένα τους, αν έρθει.

Οι λαοί, που αντιμετωπίζουν τη διαρκή φτωχοποίησή τους, ακόμα και στις θεωρούμενες πλούσιες χώρες έχουν απέναντί τους απρόσωπες εξουσίες (βλ. Eurogroup), χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση που επιβάλλουν στις εθνικές κυβερνήσεις τις δογματικές και αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας ευτελίζοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά πλέον έναν ανέλεγκτο πόλο εξουσίας που λειτουργεί σταθερά και επίμονα σε αντιδημοκρατικές βάσεις προωθώντας συντηρητικές πολιτικές, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Μόνο ένα πλατύ, συμφιλιωτικό, πανευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της δίχως σύνορα επικυρίαρχης ολιγαρχίας μπορεί να καταργήσει τη χρεοδουλοπαροικία δίνοντας ανάσα στη χώρα μας και ελπίδα στην Ευρώπη.  Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το ΜέΡΑ25 ελπίζοντας να προσφέρει τη δυνατότητα εξόδου από αυτήν την κατάσταση.

Στην κατεύθυνση μιας Ενωμένης Ευρώπης των λαών, πολίτες από όλη την Ευρώπη συντάχθηκαν και συγκρότησαν την «Ευρωπαϊκή Άνοιξη». Η Ευρωπαϊκή Άνοιξη (DiEM25) είναι ο μοναδικός φορέας που έχει καταθέσει προεκλογικό Πρόγραμμα διαμορφωμένο από πολίτες από όλη την Ευρώπη. Το κίνημα ενώνεται πάνω στο κοινό όραμα για την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, αλληλεγγύης και ευημερίας.» (αποσπάσματα από ομιλία Βαρουφάκη σε περιοδεία και από συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα.)

Και τι διαφορετικό φέρνει το ΜέΡΑ25 ;

«Το ΜέΡΑ25 εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα τους ριζοσπάστες ευρωπαϊστές που πρεσβεύουν το: «Μέσα στην Ευρώπη. Εναντίον αυτής της ολιγαρχικής Ευρώπης!»

Στόχος όλων μας στο ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και στο DiEM25 στην Ευρώπη είναι να παλέψουμε ενάντια τόσο στο πανευρωπαϊκό Μνημονιακό Τόξο όσο και με τις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρώπη διαλυμένη, ξενοφοβική και αντιδραστική.

Είμαστε η προοδευτική Ευρώπη που μάχεται! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την κίνηση του ΜέΡΑ25 και του DiEM25 στηρίζουν μία σειρά διεθνείς και αναγνωρισμένες προσωπικότητες.

Θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά: ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Μπέρνι Σάντερς, οι οικονομολόγοι Τζέιμς Γκαλμπρέϊθ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, Τζέφρυ Σακς και Χανς Βέρνερ Ζιν, ο Τζων Κιούζακ, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο πολυβραβεβεμένος με Όσκαρ Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν, ο σημαντικός Άγγλος μουσικός Μπράιαν Ίνο, η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ, η Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν (γνωστή και για το βιβλίο «Το Δόγμα του Σοκ»), ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο  Δήμαρχος της Ν. Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο Σλαβοϊ Ζίζεκ, η Πάμελα Άντερσον, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ρίτσαρντ Σένετ και πολλοί άλλοι.» (απόσπασμα από συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα.)

Η εύκολη λύση της απόφασης για τις ευρωεκλογές είναι να συνταχθούμε με τα μεγάλα κόμματα χωρίς να προβληματισθούμε. Αυτά «ξέρουν» το καλό μας και μας απαλλάσσουν από σκέψεις και προβληματισμούς. Ας σκεφθούμε λιγάκι ότι φτάσαμε εδώ που είμαστε γιατί εμπιστευτήκαμε την αξιοπιστία τους.

Θεωρώ ότι μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια θα πρέπει να καθίσουμε ψύχραιμα να αναλογιστούμε εάν πράγματι βγήκαμε ελεύθεροι στο ξέφωτο της ευρωπαϊκής αυλής ή μας έβγαλαν με αναστολή κάτω από δυσβάστακτους περιοριστικούς όρους.

Εάν εμείς λιγοψυχήσουμε η νέα γενιά θα αντιδράσει με πολιτική ανυπακοή για να αποτρέψει τόσο την υποθήκευση του μέλλοντος της όσο και την οριστική κατάρρευση της σημερινής Ευρώπης, της λιτότητας, της φτωχοποίησης, της γραφειοκρατίας, των απρόσωπων, μη νομιμοποιούμενων, εξουσιών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ