ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Για να κάνει επιτέλους Ξαστεριά

0

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την “Ξαστεριά – Ανατροπή στην Κρήτη”, στο νομό Ρεθύμνης, φοιτητής Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ.

Για εμάς οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πολύ μεγάλη σημασία ειδικά σε αυτή την συγκυρία την περίοδο της κρίσης δηλαδή. Πιο συγκεκριμένα οι τοπικές κοινωνίες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τις  νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων, της λιτότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως οι τοπικές εκλογές αποτελούν ένα πεδίο αντιπαράθεσης πολιτικών σχεδίων και όχι ένα πεδίο παραγοντισμού, συνδιαλλαγής και δημοσίων σχέσεων. Αυτά τα φαινόμενα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις κυρίαρχες πολιτικές στρατηγικές έχουν υποβαθμίσει τις τοπικές κοινωνίες και πιο συγκεκριμένα τα πληττόμενα κομμάτια της δηλαδή τα εργαζόμενα και λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Οι πολιτικές αυτές των μνημονίων έχουν ως άμεσες συνέπειες και στις τοπικές κοινωνίες την ανεργία που ειδικά στους νέους είναι τρομακτικά υψηλή, την μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των κατώτερων τάξεων (σε περιφέρειες όπως η Κρήτη παρατηρούνται τεράστιες απώλειες εισοδημάτων στον πρωτογενή τομέα), εκποίηση, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου καθώς και περιβαλλοντικές καταστροφές. Παράλληλα η ΕΕ μέσω του κράτους επιβάλουν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και έλεγχο στις περιφέρειες  καθιστώντας τες ανίκανες να ασκήσουν οικονομική πολιτική  και μετατρέποντας τες στο βαθύ χέρι του κράτους και σε αιμοδότη της ΕΚΤ για χάρη της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους. Αμέτρητα παραδείγματα επιβεβαιώνουν αυτή την κατάσταση.

Ας δούμε τώρα πως αυτές οι πολιτικές έχουν επιδράσει στον κοινωνικό ιστό της Κρήτης. Οι πολιτικές αυτές έχουν ως άξονες την μετατροπή του νησιού σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού τόσο μέσω της βάσης της Σούδας όσο και μέσα από τις προσπάθειες για την κατασκευή στη ανατολική Κρήτη του ραντάρ ελέγχου. Επιπλέον ψηφίστηκε πρόσφατα η σύμβαση για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι. Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο με ολέθριες συνέπειες για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα παραχωρείται μια τεράστια έκταση σε πολυεθνικές εταιρίες. Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα με την παραχώρηση από το δημόσιο περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο Χανίων. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η χωρίς όρια και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού. Εδώ στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου του τουρισμού (ξενοδόχοι, ταξιδιωτικά πρακτορεία εντός κι εκτός Ελλάδας) έρχεται να προστεθεί και ο τυχοδιωκτισμός διαφόρων επενδυτών οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη νέα πραγματικότητα που υπάρχει στον κλάδο των ακινήτων (συνοψίζεται στην προσπάθεια αποκλεισμού των λαϊκών στρωμάτων από το δικαίωμα της κατοχής κατοικίας) και μέσω της πλατφόρμας airbnb έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που τείνει να βγει εκτός ελέγχου.

Η ανάπτυξη αυτή μόνο για το συμφέρον μας δεν είναι. Νέοι σαν κι εμένα φοιτητές ή εργαζόμενοι αλλά ακόμα και οικογένειες  αδυνατούν να βρουν σπίτι για να μείνουν καθώς οι τιμές των ενοικίων είναι απλησίαστες ή ακόμα πετιούνται εκτός οικίας τους καλοκαιρινούς μήνες στο peak δηλαδή της τουριστικής σεζόν.  Επιπλέον οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο του τουρισμού και την περίοδο της σεζόν γενικότερα είναι οι χειρότερες δυνατές με τα 10ωρα και τα 12ωρα και τη μαύρη εργασία να χτυπάνε κόκκινο και να είναι η καθημερινότητα για πολλούς από εμάς.

Για μας δεν υπάρχει καμία προοπτική στο καθεστώς των μνημονίων του νεοφιλελευθερισμού της ΕΕ και του Ευρώ. Ανήκω στη γενιά που καλείται να εργαστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες εκμετάλλευσης αν εργαστεί δηλαδή γιατί η ανεργία και η ελαστική εργασία κυριαρχούν ή διαφορετικά να μεταναστεύσει. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας. Να ακουστεί η φωνή μας. Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στα αστικά κόμματα που είναι αυτά που υλοποιούν τις παραπάνω πολιτικές. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι οι 2 πλευρές του ίδιου νομίσματος. Υλοποιούν ακριβώς την ίδια πολιτική γι’ αυτό το μόνο που μπορούν να κάνουν για να φανούν διαφορετικοί είναι να καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις μεταξύ τους αντί της πολιτικής κριτικής του ενός ή του άλλου προγράμματος. Στο βαθμό αυτό δεν μας κάνει καμιά εντύπωση που μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι ακόμη, στηρίζουν και κατεβάζουν κοινά ψηφοδέλτια στις τοπικές εκλογές. Είναι πολύ λογικό κάτω από αυτές τις συνθήκες μεγάλο μέρος του κόσμου να νιώθει απογοήτευση και άρνηση πόσο μάλλον μετά την μνημονιακή μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και την κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος. Όμως η αποχή δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Είναι μια επιλογή που μόνο το σύστημα βολεύει αφού αυτή δεν καταγράφει κάποιο αποτέλεσμα και οι κυρίαρχες πολιτικές θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Γι’ αυτό λοιπόν να μετατρέψουμε την οργή και το θυμό στη δύναμή μας. Γιατί όλοι μας έχουμε σιχαθεί αυτό το σύστημα και τις πολιτικές του με τα καταστροφικά αποτελέσματά του. Χρέος μας είναι η ανατροπή.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ως ενεργό άτομο στα κινήματα και οργανωμένος στην αριστερά αποφάσισα να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της “Ξαστεριά – Ανατροπή στην Κρήτη” ένα αριστερό, ριζοσπαστικό, μετωπικό σχήμα στην Περιφέρεια Κρήτης που συσπειρώνει διαφορετικές οργανώσεις και ρεύματα της αριστεράς και ανένταχτους αγωνιστές που είναι ανοικτό στη λειτουργία του χωρίς αποκλεισμούς. Γιατί η ενότητα και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων εντός της αριστεράς είναι απαραίτητη προκειμένου να ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στους δήμους, στις περιφέρειες, στους χώρους δουλειάς και παντού.

Για να κάνει επιτέλους Ξαστεριά σ’ αυτόν τον τόπο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ