ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Η γυναίκα στην επαρχία

0

Η ζωή της γυναίκας σε μια επαρχιακή και συγχρόνως τουριστική περιοχή έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Στο πρόσωπό της ενσαρκώνονται διάφοροι ρόλοι. Είναι μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, φίλη, συχνά αγρότισσα το κυριότερο όμως είναι νοικοκυρά (αν όχι, επιβάλλεται να γίνει).

Αναπόφευκτα ζει με τα “πρέπει” που ορίζουν οι μικρές κοινωνίες, αυτα βοηθούν στην εύρυθμη συμβίωση όλων ημών και ταυτόχρονα διαιωνίζουν αναχρονιστικες και μάλλον ξεπερασμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Αν και μας ταλαιπωρούν όλους, άντρες και γυναίκες δεν φαίνεται να είμαστε έτοιμοι και έτοιμες να τις αποβάλλουμε.

Ενώ ζούμε την καθημερινότητα, στον μικρόκοσμό μας φτάνουν “οι ξένοι” δίνοντας μας μια ευκαιρία να γνωρίσουμε και να ανταλλάξουμε κάτι “άλλο” από τα δικά μας, κάτι καινούργιο από φαγητο, μουσική, απόψεις, βιβλία, κουλτούρα. Αρκετοι, απο περαστικοί επισκέπτες έγιναν μόνιμοι κάτοικοι (τυγχάνει να είμαι μία εξ αυτών). Δημιουργήσαμε πολυπολιτισμικές οικογένειες, παιδιά δίγλωσσα, ανάμεικτες παρέες.

Σε αρκετές περιπτώσεις (ασχέτου καταγωγής) ο φεμινισμος δεν έχει βρει εύφορο έδαφος, το άκουσμα της λέξης και μόνο παραπέμπει σε κάτι ακραίο και πολύ μακρινό από τις αντιλήψεις που διατηρουμε στην περιοχή μας. Συχνά η γυναίκα δεν πιστεύει πως είναι ικανή ή είναι η θέση της να έχει και να εκφέρει άποψη για τα κοινά (για το ότι είναι έμμεση υποχρέωση όλων μας ούτε λόγος). Φυσικά και πάντα υπάρχουν δυναμικές φιγούρες σε κάθε περιοχή, θα μπορούσαν όμως και είναι αναγκαίο να είναι περισσότερες. Οφείλουμε για μας τις ίδιες, τις κόρες μας και τους γιούς μας φυσικά να υποστηρίζουμε και κυρίως να εφαρμόζουμε την ισότητα στα δύο φύλα. Οι εποχές έχουν αλλάξει, το μοντελο της νοικοκυράς της οποίας μονο μέλημα είναι ένα σπίτι που αστράφτει και η φροντίδα των παιδιών,δεν είναι αρκετο να γεμίσει την ζωη της συγχρονης γυναικας ειτε ζει στην πολη η στην επαρχια

Τις τελευταίες μέρες συμμετείχα στην περιοδεία στα χωριά του Δήμου μας, με τον δήμαρχό μας κ. Ταταράκη, για να συζητήσουμε με τους κατοίκους γενικότερα. Παρατήρησα λοιπόν, πως στις συζητήσεις αυτές παρευρέθηκαν ελάχιστες γυναίκες ενώ ακόμα λιγότερες πήραν τον λόγο για να κάνουν κάποια ερώτηση ή να τοποθετηθούν στο υπό συζήτηση θέμα κάθε φορά,και αυτο ειναι που πρεπει να προσπαθησουμε να αλλαξει Ο νεος νομος με την καθιερωση της απλης αναλογικης και την αυξημενη σημαντικα υποχρεωτικη συμμετοχης γυναικων στα ψηφοδελτια μας δινει το δικαιωμα και την υποχρεωση να συμμετάσχουμε ενεργά στα δρωμενα των κοινωνιών που ζούμε. Επίσης αυτός ο νόμος έχει τη λογική να ευνοεί τις συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση και να επιτρέπει στους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν να συνεργάζονται χωρις πολυδιασπάσεις και διαχωρισμούς. Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται και στο δήμο μας, το δήμο του Αγίου Βασιλείου, που εκτός από όλα τα άλλα έχει να κερδίσει και το στοίχημα στα επόμενα χρόνια να πλαισιώσουν και να επιστρέψουν τα ψηφοδέλτια νέοι και νέες επιστήμονες, επαγγελματίες κτλ. για να προχωρήσουμε μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω συνοπτικά μερικά ονόματα γυναικών από τον ελλαδικό χώρο που αποτέλεσαν κεντρικές φιγούρες στην ιστορία τόσο με τον δυναμισμό τους, όσο με τις πράξεις τους.

Η Καλλιρόη Παρέν γεννημένη στο Ρέθυμνο το 1861 είναι απο τις πρώτες ελληνίδες φεμινίστριες, πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια στην Ελλάδα. Η Ελένη Σκούρα γεννημένη το 1896 με καταγωγή απο τον Βόλο. Ήταν δικηγόρος και η πρώτη ελληνίδα βουλευτής το 1953. Η Αμαλία Φλέμινγκ κατά τη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, ενω αργότερα συνελήφθη για την αντιδικτατορική της δράση. Επιπλέον ήταν γιατρός. Άλλα λαμπρά παραδείγματα γυναικών είναι η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδη κυπριακής καταγωγής, πρώτη ελληνίδα αθλήτρια στίβου που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες που διοργανώθηκαν στην Γερμανία το 1936 . Ακόμα, η Μαρία Χόρς χορογράφος, δίδασκε χορό και αυτοσχεδιασμό στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου ενώ ίδρυσε το τμήμα ρυθμικής και χορευτικής γυμναστικής στο Λύκειο των Ελληνίδων. Φυσικά, η ελληνοαμερικανίδα υψίφωνος Μαρία Κάλλας  απο τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες του λυρικού θεάτρου. Τέλος η Μελίνα Μερκούρη, σπουδαία ηθοποιός και πολιτικός, διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού. Στην μνήμη της για το έργο της για τον πολιτισμό δίνονται τρία βραβεία, ένα των πολιτισμικών πρωτευουσών, ένα θεατρικό και το πολιτιστικό βραβείο της UNESCO .

Τα παραπάνω παραδείγματα, αφορούν γυναίκες γεννημένες στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Σήμερα στις αρχές του 21ου που έχουμε τόσα παραπάνω μέσα από αυτά που διέθεταν εκείνες τότε, μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα. Αρκεί να ανακτήσουμε το δυναμισμό και την αυτοπεποίθηση μας, είμαστε πολλά παραπάνω από μία ψήφος ανα τετραετία. Εν όψει εκλογών λοιπόν, πρώτον ας ψηφίσουμε, όποιον και όποια ταιριάζει στα δικά μας πιστεύω, όχι επειδή είμαστε συγγενείς, έχουμε υποχρέωση ή το υπαγόρευσε ο σύζυγός μας. Δεύτερον, ας μην μείνουμε μόνο στην ψήφο, διότι αν και σημαντική, από μόνη της δεν αρκεί.

Η Aine Lawless Γαβαλα γεννηθηκε στο Δουβλινο Ιρλανδιας σπουδασε στο Grafton Secretarial Academy   και διαμενη μονιμα στον Πλακια Aγ.Βασιλειου.Παντρεμενη μητερα δυο παιδιων ,και δραστηριοποιείται σαν ελ. επαγγελματιας Η Αιne Lawless Γαβαλα ειναι υποψηφια δημοτικη συμβουλος με τον συνδιασμο ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ  ΜΕΛΛΟΝ

με επικεφαλης τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΤΑΡΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ