ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η ΕΕ επενδύει στην ψηφιοποίηση για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 8 Μαΐου νέο ψηφιακό εργαλείο για την παρακολούθηση της παράνομης, λαθραίας και μη υπαγόμενης σε ρυθμίσεις αλιείας από τρίτες χώρες, με στόχο την κατάρτιση μιας πλήρως ψηφιοποιημένης καταγραφής των αλιευμάτων.

Ο αρμόδιος για την αλιεία επίτροπος, Καρμένου Βέλλα, παρουσίασε τη νέα βάση δεδομένων για τις εισαγωγές, που ονομάζεται CATCH, στη φετινή έκθεση Seafood Expo Global στις Βρυξέλλες. «Η παράνομη αλιεία είναι μια πληγή για τον ωκεανό μας: είναι επιβλαβής, πολυδάπανη και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο Βέλλα στην εκδήλωση παρουσίασης του λογισμικού.

Μόνο τα αλιευτικά προϊόντα που προέρχονται από νόμιμα αλιεύματα επιτρέπεται να εισέλθουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής βασίζεται στον διάλογο και στη συνεργασία με τρίτες χώρες, καθώς και σε ένα ασφαλές σύστημα πιστοποίησης αλιευμάτων της ΕΕ.

Το σημερινό σύστημα έγγραφης πιστοποίησης έχει αποδείξει τα όριά του, καθώς τα έγγραφα πιστοποιητικά είναι πιο εύκολο να αλλοιωθούν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο απάτης

δήλωσε ο επίτροπος.

Η νέα βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο περιλαμβάνει πιστοποιητικά αλίευσης, δηλώσεις μεταποίησης και δήλωση εισαγωγέων, που καλύπτουν την πλειοψηφία των άμεσων και έμμεσων αλιευμάτων που εισάγονται στην ΕΕ. Είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς οι νέες εκδόσεις του CATCH θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ