ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επόμενη μέρα

0

Ιδού λοιπόν που φτάσαμε στις εκλογές… Κάποια στιγμή, έτσι αργά που κινούνταν όλα, νομίσαμε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ… Και είναι η κατάλληλη ώρα για να ησυχάσουμε. Κουραστήκαμε από τις άναρθρες κραυγές των υποψηφίων. Όχι όλων φυσικά, διότι ανάμεσα τους, προφανώς υπήρξαν και κόσμιοι άνθρωποι.

Τους κατανοούμε ως ένα βαθμό, όλους αυτούς που επέλεξαν, πέρα από τους οργανωμένους κομματικούς σχηματισμούς, να δοκιμαστούν στην τοπική πολιτική κονίστρα. Καμιά φορά, τα κίνητρα είναι καλά, δεν αμφισβητούνται.

Θέλουν να προσφέρουν. Αλλά στην πορεία, θα διαπιστώσουν πως δεν είναι αρκετή η δική τους θέληση, για να προχωρήσουν στις ριζικές αλλαγές που χρειάζονται… Ίσως ακούσουν πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες και απογοητευτούν. Ας είναι, όποιος ασχολείται με την πολιτική, οφείλει να τα γνωρίζει αυτά… Διαφορετικά θα πληγωθεί.

Και τώρα ψυχραιμία! Οι τελευταίες ώρες, πριν από το άνοιγμα τη κάλπης, χρειάζονται νηφαλιότητα. Μπορούμε να το κάνουμε; Ένα μικρό διάλειμμα θα είναι, ούτε ή άλλως, αφού από το βράδυ της Κυριακής, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή, τα νέα σενάρια.

Νικητές και ηττημένοι, θα βγάλουν στα κανάλια τους ειδικούς, να μας εξηγούν τα «γιατί» και τα «πως». Μήπως και δεν τα έχουμε ζήσει πολλές φορές ως τώρα, ως πολίτες; Στα χρόνια της κρίσης που προηγήθηκαν, τα ζήσαμε. Μόνο που, παρά τις ελπίδες των ανθρώπων, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Και δεν άλλαξαν, διότι, παρά τους νέους «διαχειριστές», που αναλάμβαναν, οι πολιτικές ήταν ίδιες και απαράλλαχτες.

Μερικές φορές μάλιστα και πιο σκληρές. Το γεγονός ότι είχαν ένα άλλο πρόσωπο, μπροστά, δεν άλλαζε την ουσία… Ποιο είναι λοιπόν το καινούριο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από Δευτέρα; Θα έχουμε μια αμφισβητούμενη κυβέρνηση με ημερομηνία λήξεως ή θα ισχυροποιηθεί στην αλαζονεία της νίκης, με κίνδυνο να υποστούμε τις συνέπειες;

Ειλικρινά, στόχος μας δεν είναι, ούτε να σπείρουμε τον πανικό, ούτε και να πανηγυρίσουμε για κάτι, επειδή, όπως δηλώσαμε από το προηγούμενο άρθρο μας είναι συνειδητή η απόφαση μας να απέχουμε από κάθε μορφή πολιτικής έκφρασης, δεδομένου ότι πιστεύουμε ακράδαντα πως όσο καλές προσθέσεις κι αν έχουν κάποιοι πολιτικοί, δεν μπορούν – η ιστορία το έχει δείξει – να εφαρμόσουν τις ιδέες τους.

Δεν είναι τώρα η ώρα, να το αναλύσουμε αυτό, αλλά δεν θα δυσκολευτούμε να το κάνουμε, αν προκληθούμε…. Η ζωή το έχει αποδείξει πολλές φορές ως τώρα και σε πολλές εκφάνσεις της. Για την ώρα, ας μείνουμε σε αυτό: Ότι ολοκληρώθηκε ένας προεκλογικός κύκλος. Που μπορεί για κάποιους στις τοπικές κοινωνίες να συνεχιστεί και την επόμενη Κυριακή, επειδή, ενδεχομένως δεν θα «πιάσουν» το 50% συν ένα που χρειάζονται για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή.

Σύσταση μας είναι η ψυχραιμία να παραταθεί και την επόμενη εβδομάδα… Στις μικρές κοινωνίες, εξάλλου, όλοι γνωρίζουν όλους και είναι τόσο μικρός ο τόπος που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μη συναντηθούν κάπου…

Και επειδή ένα από τα κίνητρα αυτών των υποψηφίων, υποτίθεται ότι είναι η αγάπη για τον τόπο τους, είναι μια καλή ευκαιρία να το δείξουν στην πράξη… Όσο διαφορετικές και αν θέλουν να τοποθετούν τις αφετηρίες ο τερματισμός είναι ο ίδιος και κοινός. Καλό είναι να το θυμούνται…

Αν τα καταφέρουν να λύσουν μερικά υπαρκτά προβλήματα, θα είναι σίγουρα μεγάλη επιτυχία κι εμείς τους το ευχόμαστε. Οι μικρές κοινωνίες όμως για να αναπτυχθούν σωστά, χρειάζονται συνεργασία και αλληλεγγύη… Ας προσπαθήσουν και θα δουν στην πράξη, πόσο καλά λειτουργούν αυτά.

Εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως παρατηρητές, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο, κάθε στοιχείο που προσφέρεται. Και ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με το σχολιασμό των κοινών, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσο μας προσφέρεται αυτό ο χώρος, για να εκφράζουμε τις απόψεις μας και τη γνώμη μας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοσιογραφίας και δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε αυτό το κατοχυρωμένο δικαίωμα μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ