ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΝΟΣ: «Με έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις το Ρέθυμνο μπορεί να γίνει δήμος πρότυπο»

0

Για το όραμα τις προτεραιότητες, αλλά και τις συνεργασίες της επόμενης μέρας μίλησε στο «Ρ» ο υποψήφιος δήμαρχος Ρεθύμνου Θοδωρής Νίνος, αναφερόμενος και στις αλλαγές που πρόκειται να κάνει στην περίπτωση που κατακτήσει το αξίωμα του δημάρχου.

Συγχρόνως, μεταξύ άλλων απάντησε και στο ερώτημα για το πώς θα αντιμετώπιζε το θέμα  της ΚΕΔΗΡ, αν ο ίδιος ήταν δήμαρχος.      

Πως οραματίζεστε το Ρέθυμνο του αύριο, αν στις 26 του Μάη οι Ρεθεμνιώτες σας αναδείξουν δήμαρχό τους;

Το Ρέθυμνο, είναι ένας ξεχωριστός δήμος, που συνδυάζει αρμονικά το σήμερα με το χθες. Οι άνθρωποί του, ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους κουλτούρα και τη θέληση για δημιουργία. Ο δήμαρχος μιας τέτοιας πόλης οφείλει όχι μόνο να βελτιώνει καθημερινά τη ζωή των δημοτών του, αλλά και να την κάνει ποιοτικότερη.

Το Ρέθυμνο τις έχει αυτές τις δυνατότητες κι αυτό ακριβώς είναι το όραμά μου. Ένας δήμος που θα έχει ευχαριστημένους δημότες, όλων των ηλικιών. Ένας δήμος ανθρωποκεντρικός που θα ξεκινήσει τις βελτιώσεις από τα παιδιά και τους νέους. Με πιστοποιημένες παιδικές χαρές, με περισσότερους χώρους άθλησης και φυσικά με περισσότερες δωρεάν θέσεις στάθμευσης. Χωρίς κυκλοφορικό πρόβλημα, χωρίς κορναρίσματα και εκνευρισμούς τις ώρες αιχμής. Ο προγραμματισμός για τις κοινωνικές μας υπηρεσίες θ’ ανακουφίσει όσους το έχουν ανάγκη, με διακριτικότητα και αξιοπρέπεια.

Εν κατακλείδι, οραματίζομαι ένα δήμο που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του, θα δίνει βήμα ανάπτυξης πρωτοβουλιών στο ανθρώπινο δυναμικό του και θα δημιουργεί τις συνθήκες ευοίωνης προοπτικής για κάθε τομέα δραστηριότητας της κοινωνίας. Ένα δήμο λειτουργικό, με συνεχή αγώνα για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και των οικισμών, με συμμετοχική δημοκρατική λειτουργία και υποδομές αναδόμησης της σημερινής κατάντιας. Με έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις ο δήμος μας μπορεί να μεταμορφωθεί σε δήμο πρότυπο που πραγματικά θα αξίζει κανείς να ζει σ’ αυτόν.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σχεδιάζετε ν’ αλλάξετε στο δήμο Ρεθύμνου;

Δεσμευόμαστε για ένα δήμο διαφορετικό από τον σημερινό. Για ένα δήμο με τον πολίτη και τις πραγματικές του ανάγκες, να αποτελούν πρώτη μας προτεραιότητα σε καθημερινή βάση.

Το πρώτο που ήδη σχεδιάζουμε είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Στόχος μας η λύση του κυκλοφοριακού στην οποία  θα συμβάλει και η διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου.

Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι ν’ αποτινάξουμε από πάνω μας το χαρακτηρισμό, «η πόλη της λακκούβας», ανανεώνοντας και κατόπιν συντηρώντας όπου χρειάζεται τους ασφαλτοτάπητες, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Ανάμεσα στις προτεραιότητες που θέτουμε, είναι και ο σχεδιασμός για την επέκταση του σχεδίου πόλεως, αλλά και η δημιουργία αναγκαίων υποδομών που ο δήμος μας έχει απόλυτη ανάγκη. Σε προτεραιότητα θα τεθούν και οι οικισμοί μας, με βελτιωτικές παρεμβάσεις ανάλογες των αναγκών τους. Στοχεύουμε στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και στην καθιέρωση της διαλογής στην πηγή.

Σεβόμενοι τους επισκέπτες μας θα ενισχύσουμε τις δομές του τουρισμού και θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την προώθηση του σε ετήσια βάση. Το Ρέθυμνο είναι όμορφο και φιλόξενο, όλες τις εποχές του χρόνου κι αυτό θα το κάνουμε γνωστό σε όλους.

Δεν θα ξεχάσουμε τους δημότες με ειδικές δεξιότητες, θα σεβαστούμε την τρίτη ηλικία και θα φροντίσουμε τα αδέσποτα. Θα ενισχύσουμε το πράσινο, τους χώρους άθλησης και κάθε δομή που λειτουργεί ή υπολειτουργεί σήμερα. Θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες να συνυπάρχουμε με αρμονία όλοι, γιατί κανείς δεν περισσεύει στο δήμο μας. Κάθε έμβιο ον δικαιούται να έχει τη θέση και την αντιμετώπιση που του αξίζει.

Αν ήσασταν δήμαρχος, πως θα αντιμετωπίζατε το θέμα που προέκυψε στην ΚΕΔΗΡ;

Καταρχάς, δεν θα προσπαθούσα να το καλύψω, φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Δεν θα σκεφτόμουν, ότι θα έπρεπε να κάνω ό,τι μπορώ για να το κρύψω, λόγω του ότι επί των ημερών μου έγιναν ατασθαλίες κι αυτό θα μου κοστίσει ως πολιτικό πρόσωπο. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από την ειλικρίνεια και σύμφωνα με αυτήν θα έπραττα. Έτσι, εκείνο που θα έκανα, είναι, ότι θα ενημέρωνα το δημοτικό συμβούλιο για το τι έχει συμβεί, θα έκανα άμεσο εσωτερικό έλεγχο και θα προσκόμιζα τα στοιχεία του ελέγχου στον εισαγγελέα.  Εννοείται βέβαια, ότι θα ζητούσα την παραίτηση του πολιτικού προϊσταμένου της δημοτικής επιχείρησης. Κανείς δεν έχει το αλάθητο του Πάπα, όλοι κάνουμε λάθη. Όλοι πολλές φορές βρισκόμαστε εκτεθειμένοι, είτε από δική μας παράβλεψη, είτε από παράβλεψη άλλων. Το σημαντικό όμως είναι ν’ αναλαμβάνουμε  τις ευθύνες που μας αναλογούν και να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους Ρεθεμνιώτες που μας εμπιστεύτηκαν. Εγώ δεν ξέρω να λέω ψέματα, δεν ξέρω να ωραιοποιώ καταστάσεις και να κρύβω κάτω από το χαλί, όσα δεν με συμφέρουν. Θα είμαι ξεκάθαρος με όλους ότι κι αν συμβεί γιατί πέρα από όλα τα άλλα θα σεβαστώ την εντολή που θα μου δώσουν οι Ρεθεμνιώτες αφού επιθυμώ να έχω μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους δημότες του Ρεθύμνου.

Με ποιον ή ποιους θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να συνεργαστείτε την επόμενη μέρα;

Έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε, είναι στην κουλτούρα μας και είναι σίγουρο ότι δεν θα βρούμε κανένα εμπόδιο στη συνεργασία με όποιον έχει πραγματικά όρεξη για δουλειά και προσφορά για το δήμο του Ρεθύμνου. Θα συνεργαστούμε, τόσο με όλους όσοι επιθυμούν να μοιραστούν το όραμά μας για ένα δήμο, που θα εργάζεται προς την κατεύθυνση της ποιοτικής βελτίωσης  της καθημερινότητας των δημοτών μας. Δεν έχει σημασία, κάτω από ποια σημαία βρίσκονται ή σε ποιο κόμμα ανήκουν, διότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα και κομματικούς χαρακτήρες. Οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται θα είναι καλοδεχούμενες, φτάνει να υπηρετούν τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών.

Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει χρονικό όριο διοίκησης για κάθε δημοτική Αρχή κι αν ναι, γιατί ; 

Η ίδια η ζωή μας έχει διδάξει ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι μόνιμο και αιώνιο. Πολύ περισσότερο δε, όταν μιλάμε για τη διοίκηση ενός ζωντανού οργανισμού όπως είναι ένας δήμος. Σαφώς και υπάρχουν όρια στη διάρκεια των οποίων, κάποιος μπορεί να δώσει τα μέγιστα. Σαφώς και δεν μπορεί μια ομάδα να είναι για πάντα παραγωγική. Η θέση κάθε δημάρχου και της ομάδας του, δεν είναι σχέση δημοσιοϋπαλληλική, άρα δεν είναι δυνατόν να είναι μόνιμη. Ο εναγκαλισμός με τις καρέκλες και τα οφίκια δεν ωφελούν τον τόπο. Σας θυμίζω ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Κι αυτό το καλύτερο οφείλουμε να διαλέγουμε να και ν’ αναζητούμε σε όλους τους τομείς και κυρίως σε τομείς που έχουν να κάνουν με το αύριο ενός ολόκληρου δήμου.

Γιατί να επιλέξει ο Ρεθεμνιώτης  το δικό σας ψηφοδέλτιο;

Είμαστε έτοιμοι και με πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε  το δήμο Ρεθύμνου, ν’ αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να βελτιώσουμε τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν. Έχουμε όρεξη να προσφέρουμε, να δούμε το Ρέθυμνο να προοδεύει και να ξεχωρίζει, από άλλους δήμους. Έχουμε μια δυνατή ομάδα, με φρέσκιες ιδέες έτοιμη να μπει στην υπηρεσία του Ρεθεμνιώτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ