ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Και επίσημα ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

0

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης- Αττικής ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως ο ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 915 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Αργά χθες το απόγευμα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έλαβε την οριστική απόφαση που έδωσε το «πράσινο φως» στην «Αριάδνη», τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, για την προκήρυξη του έργου.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η φάση κατασκευής ξεκινά έγκαιρα ώστε η διασύνδεση να ηλεκτρισθεί το φθινόπωρο του 2022. Θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες υποδομές που κατασκευάσθηκαν ποτέ στην Ελλάδα, και αναμφίβολα το πλέον μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που έχει φέρει σε πέρας ο Διαχειριστής.

Για την υλοποίησή του, προβλέπεται η πόντιση μίας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1000 MW, το οποίο θα ξεκινά από τα Μέγαρα (Αττική) και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς (Κρήτη). Επίσης, θα κατασκευασθούν μεταξύ άλλων και δύο σταθμοί μετατροπής, στο Λεκανοπέδιο και την Κρήτη αντίστοιχα. Η ολοκλήρωσή του θα μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του νησιού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ