ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις στη μεταλλευτική βιομηχανία του Ιράν ανακοίνωσε ο Τραμπ

0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι "κάποια μέρα" θα συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία για να διαπραγματευτεί μαζί της.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν τους τομείς της βιομηχανίας σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού και στόχος τους είναι να ενταθεί η πίεση στην Τεχεράνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ταυτόχρονα να λάβει και νέα μέτρα αν το Ιράν "δεν αλλάξει ριζικά τη στάση του".

Η εκτελεστική εντολή που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος καλύπτει τις σημαντικότερες, εκτός του πετρελαίου, πηγές εσόδων του Ιράν που συνιστούν το 10% των εξαγωγών του.

Στην ανακοίνωσή του, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Τραμπ επανέλαβε ότι ελπίζει "να συναντηθεί κάποια μέρα με τους ηγέτες του Ιράν για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία".

Στο κόκκινο η ένταση στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ μετέφεραν για πρώτη φορά την πίεση εναντίον του Ιράν στο στρατιωτικό επίπεδο στέλνοντας στη Μέση Ανατολή ένα αεροπλανοφόρο σε απάντηση σε μια «αξιόπιστη απειλή» από την Τεχεράνη, με κίνδυνο ωστόσο να τροφοδοτήσουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

Η αμερικανική προειδοποίηση γίνεται ένα χρόνο μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την Τεχεράνη να αναμένεται «να αντιδράσει» αύριο Τετάρτη ανακοινώνοντας «αντίμετρα», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Η ανακοίνωση της ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln και μιας πτέρυγας βομβαρδιστικών ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ από τον Λευκό Οίκο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον έκανε λόγο για «απάντηση στις ενδείξεις και τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις που προκάλεσαν κλιμάκωση», προτού αναφερθεί «σε ένα ξεκάθαρο και χωρίς περιστροφές μήνυμα προς το ιρανικό καθεστώς: θα απαντήσουμε με αμείλικτο τρόπο σε οποιοδήποτε πλήγμα στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων μας».

«Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν τον πόλεμο με το ιρανικό καθεστώς, αλλά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση, είτε γίνει δι’ αντιπροσώπων, είτε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είτε από τις τακτικές ιρανικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο Μπόλτον.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έκανε ένα βήμα παρά πέρα χθες Δευτέρα μιλώντας για «συνετή ανάπτυξη» σε «απάντηση στις ενδείξεις για αξιόπιστη απειλή από την πλευρά των δυνάμεων του ιρανικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ έδωσε πρόσφατα στην Ουάσινγκτον πληροφορίες των υπηρεσιών αναφορικά με επιθέσεις «εναντίον αμερικανικού στόχου στον Κόλπο ή εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Ο Μαρκ Ντούμποβιτς, του Foundation for Defense of Democracies το οποίο τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν, μίλησε για «πολλές πληροφορίες» που συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες Πληροφοριών και αφορούσαν «σχέδια επιθέσεων», για παράδειγμα εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ ή τη Συρία.

Και τέσσερα βομβαρδιστικά Β-52

Η ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών που πρόκειται να αναπτύξουν στη Μέση Ανατολή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα τέσσερα βομβαρδιστικά, μαζί με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρησή τους, ανέφεραν αργότερα Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, πιθανότατα θα πρόκειται για αεροσκάφη Β-52. Η δύναμη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει για τη Μέση Ανατολή.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει στη Μέση Ανατολή ένα αεροπλανοφόρο και μια πτέρυγα βομβαρδιστικών, ως αντίδραση στις "ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις" εκ μέρους του Ιράν αλλά και για να δείξουν ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν με "αμείλικτη δύναμη" σε οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή.

«Ψυχολογικός πόλεμος»

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, όμως διαβεβαίωσε ότι όλα γίνονται για να αποφευχθούν «επιθέσεις» και για την ασφάλεια.

Ωστόσο πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την ύπαρξη απειλής από το Ιράν.

Αν και ο λεκτικός πόλεμος έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως αφού ο Τραμπ αποφάσισε να εντάξει στον κατάλογο με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις τους Φρουρούς της Επανάστασης και ενίσχυσε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν για να περιορίσει τις εξαγωγές του σε πετρέλαιο, «δεν είδα κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για μια νέα, αξιόπιστη απειλή εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε η Μπάρμπαρα Σλάβιν του Atlantic Council.

Κάποιοι επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη του USS Lincoln είναι μια κίνηση ρουτίνας, ένα επιχείρημα που υιοθέτησε και η ιρανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι παρατήρησε την είσοδο στη Μεσόγειο αεροπλανοφόρων «πριν 21 ημέρες».

«Η δήλωση του Μπόλτον χρησιμοποιεί με αδέξιο τρόπο ένα παλιό νέο για λόγους ψυχολογικού πολέμου», κατήγγειλε το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν.

Ωστόσο η Σλάβιν προειδοποιεί ότι αυτή τη φορά η αμερικανική προειδοποίηση, αν και «εντελώς ρητορική», «ενέχει έναν κίνδυνο κλιμάκωσης» καθώς δεν υπάρχει «κανένας δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ