ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέτρα ελάφρυνσης

0

Από την Τρίτη το βράδυ, που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα νέα μέτρα ελάφρυνσης για όσους έχουν πληγεί σκληρά από αυτά τα δέκα χρόνια λιτότητας, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα. Όπως, αν είναι προεκλογικά… Μα, χωράει αμφιβολία πως δεν είναι; Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το αρνήθηκε.

Βέβαια, επειδή το πράγμα έπεσε σε μια κακή συγκυρία όπου η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε μια χωρίς νόημα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να αναχαιτίσει τα όποια οφέλη μπορεί να κεφαλαιοποιήσει και χάσαμε την ουσία, ας τη δούμε λοιπόν ψύχραιμα:

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% Μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13%

Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από τον συντελεστή του 13% στον συντελεστή του 6%.

Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης ως εξής, όπως αποσαφήνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου: "Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ το 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ το 70% της σύνταξης. Για συντάξεις από 601 έως 1000 ευρώ το 50% της σύνταξης. Και για τις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ το 30% της σύνταξης"

Για το 2020 το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δις ευρώ αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων ως 20000 και μείωση για μεγαλύτερα με σκοπό την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Μηδέν από 2% έως 20.000€. 2% από 5% εως 30.000 €. 4% από 6,5% εως 40.000€. 6 από 7,5% εως 65.000€. 8% από 9% εως 220.000 €

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής. Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

Ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκων φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών: Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/ 1994 άρθρο 118) και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους.

Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/ 1994 άρθρο 9) με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ