ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του ΦΠΑ, αύξηση προβλημάτων

0

«Φωτιά» έχουν πάρει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, που προσπαθούν να αλλάξουν τις τιμές στα προϊόντα μετά τις μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες θα πρέπει την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου να έχουν «περάσει» τις νέες τιμές στα ράφια.

Τα προβλήματα για αυτές διογκώνονται, καθώς για το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου ο αναλογών ΦΠΑ θα υπολογιστεί με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα και το τελευταίο 10ήμερο με τους μειωμένους συντελεστές, οπότε είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν λάθη στις δηλώσεις ΦΠΑ και στον φόρο που πρέπει να καταβληθεί.

Αυξημένη δουλειά έχουν και οι εταιρείες λογισμικού, που καλούνται να τροποποιήσουν τις ταμειακές μηχανές και να τις προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα. Και οι επιχειρήσεις εστίασης, όμως, θα βρεθούν αντιμέτωπες με υπολογισμούς, καθώς θα αγοράζουν καφέ με 13% και θα τον σερβίρουν με... 24%.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το αργότερο την Παρασκευή θα έχουν εκδοθεί και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από την εφαρμογή των νέων συντελεστών.

Τα αγαθά που «μετακομίζουν» στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24%:

• Καφές, μπαχαρικά, βασιλικός, χαμομήλι, τσάι του βουνού, ρίγανη, δεντρολίβανο, μέντα, μαντζουράνα, λουίζα, φασκόμηλο, αρτεμισία, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη.

• Σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιανθέλαιο, καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο.

• Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά.

• Παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών ή μαλακοστράκων. Εξαιρείται το χαβιάρι.

• Ζάχαρα και ζαχαρώδη παρασκευάσματα, κακάο και παρασκευάσματα αυτού.

Οι υπηρεσίες που μεταφέρονται στον συντελεστή ΦΠΑ 13%:

• Εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων κ.λπ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ