ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με τον καθορισμό του ύψους ενίσχυσης και παράταση της προθεσμίας η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στο Μέτρο 13

0

Με τον καθαρισμό του ύψους ενίσχυσης των υπομέτρων της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2019, οι δυνητικοί δικαιούχοι του Μέτρου 13 έχουν επιπλέον προθεσμία έως τις 18 Ιουνίου για την υποβολή των αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο των υποµέτρων 13.1, 13.2 και 13.3.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση στήριξης αποτελεί παράλληλα αίτηση πληρωμής και υποβάλλεται ταυτόχρονα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον ίδιο τον γεωργό ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του είτε απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω online συστήματος είτε μέσω ενός πιστοποιημένου φορέα υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι εγκρίθηκε η παράταση στην υποβολή της ΕΑΕ 2019, παρατείνεται και η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στήριξης έως τις 18 Ιουνίου για την Εξισωτική.

Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 240.000.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

ΥΠΟΜΕΤΡΟ 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές»: 150 εκατ. ευρώ.

ΥΠΟΜΕΤΡΟ 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών»: 80 εκατ. ευρώ.

ΥΠΟΜΕΤΡΟ 13.3 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα»: 10 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση

Το ύψος ενίσχυσης για το έτος 2019 καθορίζεται σε:

12,5 ευρώ ανά στρέμμα για το Υπομέτρο 13.1.

6,48 ευρώ ανά στρέμμα, για το Υπομέτρο 13.2, όσον αφορά εκείνους που είχαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς με την παλαιά οριοθέτηση και στα 8,1 ευρώ ανά στρέμμα για τους δικαιούχους με γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς μετά τη νέα οριοθέτηση.

8,1 ευρώ ανά στρέμμα για το Υπομέτρο 13.3.

Σημειώνεται ότι η ετήσια ενίσχυση για τους δικαιούχους του Υπομέτρου 13.2 θα έχει φθίνουσα πορεία, με το ύψος της να καθορίζεται για το έτος 2020 στα 3,24 ευρώ ανά στρέμμα.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο µετά τα 20 ha (εκτάρια) µειώνεται προοδευτικά ως εξής:

Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 20 ha: Χορηγείται το 100% της ενίσχυσης.

Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha: Χορηγείται 80% της ενίσχυσης.

Για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha: Χορηγείται 50% της ενίσχυσης.

Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.

Δικαιολογητικά

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (μόνο για φυσικά πρόσωπα).

Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τράπεζας.

Για την περίπτωση παράτασης του χρόνου ασφάλισης (άνω των 67 ετών), έγγραφο – βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου που πιστοποιεί και επιβεβαιώνει την εν λόγω παράταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή τους δεν είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του έτους ή σε αίτηση προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν μεταβολές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ