ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου από Εθνική και Eurobank

0

Περαιτέρω μείωση προσωπικού με δύο νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου δρομολογούν Εθνική Τράπεζα και Eurobank, στοχεύοντας στην αποχώρηση έως 1.000 και 600 υπαλλήλων, αντίστοιχα, μέσα στο 2019. Ηδη η Εθνική Τράπεζα δημοσιοποίησε το πακέτο παροχών για τη νέα εθελουσία που θα «τρέξει» από την προσεχή Δευτέρα και για τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Οι αποχωρήσεις αυτές θα προστεθούν στις 780 που θα γίνουν εντός του 2019, στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που ολοκλήρωσε στα τέλη Μαρτίου η Εθνική Τράπεζα. Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είναι συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ και το ανώτατο όριο αποζημίωσης είναι οριακά χαμηλότερο από το προηγούμενο, δηλαδή έως 170.000 ευρώ από 180.000 ευρώ.

Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι ο αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο, από τις 10.606 άτομα στο τέλος του 2018, να περιοριστεί στις 7.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021 και θα επιτευχθεί μέσα και από την αποεπένδυση σε μια σειρά θυγατρικές, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η μεταβίβαση της Banca Romaneanska, του δικτύου των καταστημάτων στην Αίγυπτο και της θυγατρικής στην Κύπρο.

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας αφορά υπαλλήλους που απασχολούνται στην τράπεζα βάσει σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και απασχολουμένους με σύμβαση έμμισθης εντολής δικηγόρου, υπό τον όρο ότι έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους και 3ετή υπηρεσία στην τράπεζα. Τα υψηλότερα μπόνους δίνονται στους υπαλλήλους που έχουν κλείσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Να σημειωθεί ότι, ειδικά για το προσωπικό που ανήκει στον κλάδο υποστηρικτικού προσωπικού, προβλέπεται αποζημίωση και μπόνους που φτάνουν τους 40 μηνιαίους μισθούς, ακόμα και για τους 30άρηδες με 3ετή υπηρεσία στην τράπεζα.

Εκτός από την άμεση αποχώρησή τους από την τράπεζα, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν την αποχώρησή τους ύστερα από 2ετή, 3ετή ή 4ετή άδεια, κατά τη διάρκεια της οποίας η τράπεζα θα καταβάλλει το σύνολο ή μέρος των αποδοχών που δικαιούνται, καθώς και πλήρεις τις ασφαλιστικές καλύψεις τους. Στις διετείς άδειες θα καταβάλλεται κάθε μήνα ο πλήρης μισθός, στις 3ετείς θα καταβάλλονται τον πρώτο χρόνο πλήρεις αποδοχές και τα επόμενα δύο το 50% των αποδοχών, ενώ όσοι επιλέξουν 4ετή μακροχρόνια άδεια θα λαμβάνουν κάθε μήνα το 50% του μισθού τους. Στη λήξη των αδειών, οι εργαζόμενοι θα αποχωρούν από την τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που σχεδιάζει η Eurobank, το ανώτατο όριο αποζημίωσης προβλέπεται ότι θα φτάνει τις 160.000 ευρώ και θα απευθύνεται σε εργαζομένους σε συγκεκριμένες μονάδες της τράπεζας. Η τράπεζα σχεδιάζει και ειδικό πρόγραμμα που θα απευθυνθεί σε υπαλλήλους ηλικίας άνω των 55 ετών, στους οποίους θα δοθεί αυξημένη αποζημίωση, μεταξύ 250.000-270.000 ευρώ.

Οι πρωτοβουλίες των τραπεζών για μείωση του προσωπικού δεν θα περιοριστούν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, μέσω των οποίων εκτιμάται ότι ένας αριθμός 1.500-2.000 υπαλλήλων θα αποχωρήσει εντός του 2019. Γενναίες μειώσεις προσωπικού έως και 2.500 άτομα για το 2019 δρομολογούνται μέσω μεταφοράς της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επενδυτικά σχήματα, με παράλληλη μετακίνηση του προσωπικού. Πρόκειται για το μοντέλο carve out, που έχει εφαρμοστεί ήδη στην Ιταλία και στην Ισπανία, και για πρώτη φορά αναμένεται να δοκιμαστεί και στην Ελλάδα μέσω των αντίστοιχων κινήσεων που δρομολογούν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και ο όμιλος της Alpha Bank στην Κύπρο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ