ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην τοπική κοινωνία και η θέσμιση του Συμβουλίου Ένταξης στους Δήμους.

0

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πέρυσι δημοσίευσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το σύνολο των αλλοδαπών που διαμένουν στο νησί μας, κατέχοντας άδεια παραμονής ανέρχεται σε 32.535. Από αυτούς/ές στον Νομό του Ρεθύμνου διαμένουν οι 6.225, δηλαδή το 19% του συνόλου των αλλοδαπών στην Κρήτη (τα δεδομένα από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών, 30/11/2018, https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/174091_kriti-32535-oi-metanastes-poy-zoyn-sto-nisi).

Τα στοιχεία αυτά ας τα σημειώσουν οι κατά καιρούς κινδυνολογούντες για την παρουσία των συνανθρώπων μας από χώρες πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικό έργο στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας, κατά κύριο λόγο καλύπτοντας κρίσιμες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, θέσεις στις οποίες οι περισσότεροι/ες διακρίνονται για την εργατικότητα, τη συνέπεια και το φιλότιμό τους. Η μετανάστευση συνιστά ένα φαινόμενο που απαντάται σε όλες τις χώρες του κόσμου από αρχαιοτάτων χρόνων και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να παραμένουμε ανεκτικοί και άπραγοι απέναντι στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις ή πρακτικές που εντείνονται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα και τον «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο. Ιδιαίτερα, εμείς οι κάτοικοι του Ρεθύμνου, εφόσον τον τόπο μας τον τιμούμε ως «τόπο  πνεύματος και πολιτισμού» οφείλουμε έμπρακτα να στιγματίζουμε τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού και πολύ περισσότερο να αντιστεκόμαστε στη βία που ασκείται στα σώματα των ξένων ανδρών και γυναικών που είναι εν τοις πράγμασι συμπολίτες μας.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνου καταδικάσαμε τα έκτροπα που θύλακες της Χρυσής Αυγής και του λεγόμενου εθνικιστικού χώρου προκάλεσαν στη Λεωφόρο Κουντουριώτη και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν συζητούνταν η υποδοχή μεταναστών στην Περιφέρεια Κρήτης. Και είναι προς τιμήν της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων που δεν ενέδωσαν στην ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους, δυστυχώς με λίγες εξαιρέσεις που με τη σιωπή τους έδειξαν να συντάσσονται με τους πρωτοστάτες των επεισοδίων, ένας εκ των οποίων αργότερα κατέληξε να αμαυρώσει την πόλη μας με τη συμμετοχή του σε βαριά εγκλήματα.

Η ενεργοποίηση των δημοκρατικών κατοίκων του Δήμου μας είναι διαρκώς ζητούμενη για την απόκρουση του σύγχρονου φασισμού, όπως αυτός επωάζεται μέσα από αντισημιτικές θεωρίες συνομωσίας και αντι-επιστημονικές φυλετικές θεωρίες. Ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, αγκαλιάζοντας κάθε πρωτοβουλία πολιτών που θέλει να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της στήριξης των προσφύγων και των μεταναστών και την ενίσχυση της ορατότητάς τους στον δημόσιο χώρο. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα διαθέτει και τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία.

Ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΦΕΚ 19/7/2018) στο Άρθρο 78 προβλέπει τη συγκρότηση σε κάθε Δήμο της χώρας ενός Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  ως συμβουλευτικού οργάνου του Δήμου, με στόχο «την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινωνία». Η πρόβλεψη αυτή έρχεται να αντικαταστήσει το άρθρο 78 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) που επίσης προέβλεπε τη λειτουργία ενός ομότιτλου συμβουλευτικού οργάνου. Στον Δήμο Ρεθύμνου πράγματι θεσμοθετήθηκε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, το οποίο όμως λειτούργησε για μόνον δύο χρόνια, το 2013 και το 2014 (όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας: https://www.rethymno.gr/municipality/immigrants-archive), δίχως δυστυχώς να επιδείξει σημαντική δράση στο κρίσιμο πεδίο της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών.

Δεν θέλουμε να σταθούμε στα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου. Σήμερα πρωτεύει να ανοίξουμε τον δημόσιο διάλογο για την ουσιαστική συμπερίληψη στην καθημερινή ζωή των αλλοδαπών συγκατοίκων και συμπολιτών μας. Πέρα από τις προβλεπόμενες από τον νόμο λειτουργίες του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, τις οποίες οφείλουμε εκ του νόμου να υποστηρίξουμε, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε τη δυνατότητα να αδράξουμε την ευκαιρία για δυναμικές παρεμβάσεις στο πεδίο της ουσιαστικής κοινωνικής ενσωμάτωσης τους.

Το «Συμβούλιο Ένταξης» οφείλει να αποφύγει να λειτουργήσει ως κλειστό σώμα, γραφειοκρατικό και απομακρυσμένο από την τοπική κοινωνία και τις κοινότητες των αλλοδαπών συμπολιτών μας. Το Συμβούλιο, μέσα από την αδιάλειπτη δημόσια λειτουργία του θα πρέπει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που στο Ρέθυμνο δίνουν σοβαρές μάχες για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Ο Δήμος υποστηρίζοντας τη λειτουργία ενός τέτοιου δικτύου θα είναι σε θέση να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων σε ποικίλες δραστηριότητες, ιδίως εκείνες που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο και τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις, ενισχύοντας επίσης την κοινωνικο-πολιτική συμμετοχή τους στα δημόσια πράγματα. Ο Δήμος μπορεί να αποτελέσει τον αποτελεσματικό σύμμαχο των μεταναστών και των προσφύγων ώστε να φέρουν στο προσκήνιο τις δικές τους πρωτοβουλίες, ανάγκες και αιτήματα για μια ισότιμη, ισάξια και αξιοπρεπή ζωή.

Στην πράξη και όχι στα λόγια ας δεσμευτούν οι παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών στις εκλογές της Κυριακής ότι θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα τιμήσουν το Ρέθυμνο περιθωριοποιώντας τις ρατσιστικές και ξενόφοβες αντιλήψεις, τις πρακτικές του μίσους και τους φορείς τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ