ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο «Psiloritis Race» συνδέει τις πανάρχαιες αξίες του ολυμπισμού με την κρητική παράδοση του σήμερα

0

Στον δικτυακό τόπο της διοργάνωσης (psiloritisrace.com) συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τους αθλητές που ενδιαφέρονται να τρέξουν ή να βαδίσουν στα μικρά δρομικά αγωνίσματα του 10ου επετειακού Διεθνούς Αγώνα «Psiloritis Race 2019». Που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου 2019.

Στον ίδιο δικτυακό τόπο υπάρχει και η ειδική φόρμα, στην οποία δηλώνουν τη συμμετοχή τους και οι εθελοντές της διοργάνωσης. Που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και βασική προϋπόθεση για την επιτυχή κάλυψη των αυξημένων οργανωτικών αναγκών μιας διοργάνωσης διεθνούς εμβέλειας όπως το «Psiloritis Race». Που προκαλεί το ενδιαφέρον ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, όπως έκδηλα έχει καταγραφεί στις αθλητικές συμμετοχές από τριάντα πέντε (35) διαφορετικές χώρες κατά τις προηγούμενες εννέα διοργανώσεις, στις εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης και στους δεκάδες χιλιάδες φίλους της διοργάνωσης στα ψηφιακά μέσα της κοινωνικής δικτύωσης.

Η παγκόσμια ακτινοβολία των αγώνων και η δυναμική του εθελοντικού κινήματος δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι, για τους οποίους οι αγώνες «Psiloritis Race» είναι ξεχωριστοί. Μέσα στις σημαντικές διακρίσεις της διοργάνωσης συμπεριλαμβάνονται η άμεση διασύνδεση με το πανάρχαιο ολυμπιακό ιδεώδες του ημίθεου Ηρακλέους και την περίφημη παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης.

            Το κλαδί της ελιάς, με το οποίο στεφανώνονται οι νικητές του μεγάλου αγώνα των 35.000 μέτρων, προέρχεται από το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου. Η ηλικία του οποίου εκτιμάται επιστημονικά ότι ξεπερνά τα 3.000 χρόνια. Η ελιά των Βουβών, όπως είναι ευρέως γνωστή, αποτελεί σήμερα σημαντικό ολυμπιακό σύμβολο και ο κότινος του μνημειακού ελαιόδεντρου, που παραδίδεται στους διοργανωτές του «Psiloritis Race», έχει στέψει τους ολυμπιονίκες των Αθηνών το 2004 και έχει συνοδεύσει την ολυμπιακή ομάδα της χώρας μας στο Πεκίνο 2008, στο Λονδίνο 2012 και στο Ρίο 2016.

Η κρητική διατροφή, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι αθλητές και οι επισκέπτες του «Psiloritis Race», αποτελεί έναν αναγνωρισμένο και επιστημονικά μελετημένο συνδυασμό διατροφικών συνηθειών υψηλής διατροφικής αξίας που αποδεδειγμένα χαρίζει καλή υγεία και μακροζωία σε όσους τον επιλέγουν. Πυρήνας της συγκεκριμένης διατροφής είναι τρόφιμα κυρίως φυτικής προέλευσης με βάση το ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα εποχιακού χαρακτήρα με ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία. Όλα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής του Ψηλορείτη.

Ειδικά για την αξία της κρητικής διατροφής η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αθηνών κα Ειρήνη Θεοδωράκη, που φρόντισε ώστε οι αθλήτριες και οι αθλητές του «Psiloritis Race» να εντρυφήσουν γευστικά στη διατροφική παράδοση της Κρήτης, δημιουργώντας ένα μενού προσαρμοσμένο στις απαιτητικές ανάγκες της σωματικής άθλησης, έχει δηλώσει: «Οι άνθρωποι που ακολουθούν τον παραδοσιακό μεσογειακό/κρητικό τρόπο διατροφής ζουν περισσότερο και εμφανίζουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορα χρόνια νοσήματα. Οι μελέτες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και για την πρόληψη των ασθενειών, παρουσιάζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε κάθε ηλικία».

            Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε για τους αγώνες: «Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει και υποστηρίζει τη διοργάνωση των 10ων Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη. Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός που είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορική και πολιτισμική παράδοση του Ψηλορείτη και των χωριών γύρω από το ιστορικό βουνό. Στα βήματα του Δία, στις πλαγιές του Ψηλορείτη οι συμμετέχοντες αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου, να γνωρίσουν την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα των κατοίκων των ορεινών χωριών της Κρήτης και βέβαια να αγωνιστούν καταβάλλοντας όλες τους τις δυνάμεις σε ένα ιδιαίτερο αθλητικό πεδίο. Ως Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρουμε ιδιαίτερα όλους τους διοργανωτές, καλωσορίζοντας στην Κρήτη τους συμμετέχοντες αθλητές».

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή σε δηλώσεις της για τη διοργάνωση υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο διεθνές event με όχι μόνο αθλητική διάσταση αλλά τόσο πολιτιστική όσο και πολιτισμική. Με τη συμμετοχή ανθρώπων από πολλές χώρες του κόσμου. Η διαδρομή είναι ό,τι καλύτερο και καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει γνωρίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι και θα παραμείνει αρωγός και συνδιοργανωτής».

Οι 10οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race» τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Γ.Γ. Αθλητισμού και συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και με την υποστήριξη των Δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου, Ανωγείων, Πλατανιά Χανίων και σε συνεργασία με 40 αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης. Των οποίων η εθελοντική προσφορά σε όλα τα στάδια και τους τομείς διεξαγωγής των αγώνων είναι καταλυτική.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ