ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πελατειακή αύξηση εισακτέων

0

Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με σαφή μικροκομματική στόχευση ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις 78.335 θέσεις. Πρόκειται για αύξηση κατά 3.643 θέσεις σε σχέση με το 2018 (δόθηκαν 74.692 θέσεις), και στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή κατά 3.966 θέσεις (από 70.726 το 2017 στις 74.692). Οι περισσότερες επιπλέον θέσεις δόθηκαν στα πανεπιστημιακά τμήματα που δημιουργήθηκαν από την απορρόφηση από πανεπιστήμια τμημάτων ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Ουσιαστικά, ο κ. Γαβρόγλου μοιράζει πτυχία από τμήματα με αβέβαια προγράμματα σπουδών, χωρίς διδάσκοντες και θολά επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης, αυξήθηκε και ο αριθμός των τμημάτων από 420 πέρυσι (285 πανεπιστημίων και 135 ΤΕΙ) σε 424 φέτος, παρότι ο κ. Γαβρόγλου είχε μιλήσει για μείωση. Ως προς την αναλογία επιτυχίας δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα εάν δεν γίνει γνωστός ο αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Συνήθως κινείται πέριξ του 75%. Πέρυσι, είχαν δηλώσει συμμετοχή 104.040 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, παλαιοί απόφοιτοι κ.λπ.). Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν, χθες, ότι ο αριθμός θα κινηθεί περίπου στις 100.000, αλλά η μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων –των Γενικών Λυκείων– θα είναι στα περυσινά επίπεδα – τότε ήταν 86.301.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων με τη συνδρομή του μαθηματικού αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Ο αριθμός εισακτέων παραμένει ίδιος σε 121 τμήματα. Στα νέα τμήματα ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 ανέρχεται σε 25.123.

• Αυξήθηκαν οι θέσεις σε τμήματα θετικών και τεχνολογικών επιστημών (του 2ου επιστημονικού πεδίου σχολών).

• Το ίδιο συμβαίνει στα τμήματα οικονομικών επιστημών (αφορά τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου).

• Οι αριθμός των εισακτέων στα περιζήτητα τμήματα και των κεντρικών σχολών παραμένει ο ίδιος. Το ίδιο συμβαίνει στα τμήματα των ανθρωπιστικών κοινωνικών επιστημών (1ο πεδίο) και των επιστημών υγείας (3ο πεδίο).

• Μεταξύ των ΑΕΙ, μόνο το ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης διατήρησαν σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο αριθμό τμημάτων και εισακτέων. Υπενθυμίζεται ότι τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές αντέδρασαν με οξύτητα στα σχέδια του κ. Γαβρόγλου να «πανεπιστημιοποιήσει» τα ΤΕΙ.

• Σε 243 τμήματα ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε, από 248 θέσεις έως και 3 θέσεις. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις –πάνω από 100 θέσεις– αποφασίστηκαν σε τμήματα σε Λάρισα, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Δράμα και Ζάκυνθο. Ολα αυτά τα τμήματα πέρυσι ήταν ΤΕΙ.

• Τμήματα ΤΕΙ στα οποία πέρυσι εισήχθησαν λιγότεροι υποψήφιοι από τον αριθμό θέσεων, φέτος είδαν τον αριθμό των εισακτέων τους να αυξάνεται. Χαρακτηριστική περίπτωση το τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο.

• Στον αντίποδα, σε 11 τμήματα ο αριθμός των θέσεων μειώθηκε, από 134 έως και 2.

• Οι αυξομειώσεις στον αριθμό εισακτέων επηρεάζουν και τις βάσεις εισαγωγής, ωστόσο αυτές κρίνονται κυρίως από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αντιδράσεις υπήρξαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ενδεικτικά, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, κ. Στάθης Ευσταθόπουλος, δήλωσε ότι «στο ΕΚΠΑ εντάχθηκαν στον πίνακα των τμημάτων που πρόκειται να δεχθούν φοιτητές 7 νέα τμήματα, τα 5 από αυτά στα Ψαχνά Ευβοίας, με εξωπραγματικούς αριθμούς φοιτητών (έως και 300), ειδικά για νέα τμήματα. Ο υπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τα νέα τμήματα δεν διαθέτουν προγράμματα σπουδών, δεν διαθέτουν καθηγητές, δεν διαθέτουν καμία υλικοτεχνική υποδομή σχεδιασμένη για το αντικείμενο που πρόκειται να θεραπεύσουν, δεν διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους για να υποδεχθούν τους 1.100 νέους φοιτητές στα Ψαχνά. Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και να εκπαιδεύσουν φοιτητές. Με την πρακτική που ακολουθεί ο υπουργός, στην πράξη υπονομεύει τα νέα τμήματα, τη φήμη τους, αλλά και τη φήμη του ΕΚΠΑ».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ