ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικές επιστολές Τσαβούσογλου σε υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ

0

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίζεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με επιστολές που απέστειλε προς τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στην επικεφαλής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, αναφέρει ότι η περιοχή που δραστηριοποιείται το Φατίχ βρίσκεται αποκλειστικά εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως καταδεικνύουν και οι χάρτες που η Άγκυρα έστειλε στον ΟΗΕ. Περιοχή, που όπως τονίζεται στην επιστολή, απέχει 75 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Κύπρου και δεν έχει καμία σχέση–όπως αναφέρεται- με κάποια από τις λεγόμενες αδειοθετηθείσες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την ΕΕ ότι η ανακοίνωσή της που στήριζε την Λευκωσία μόνο για χάρη της αλληλεγγύης της ΕΕ δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα προειδοποιεί ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις μονομερείς και παράνομες αξιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας περί ΑΟΖ» και επισημαίνει ότι «τρίτα μέρη πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν θέση υπέρ κάποιου σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις επί θαλάσσιων συνόρων και δεν πρέπει να ενεργούν σαν να είναι δικαστήριο που αποφαίνεται επί διμερών θαλάσσιων συνόρων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεν υφίσταται αυτοματισμός στην αξίωση ότι τα νησιά παράγουν περιοχές πλήρους θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Παράλληλα δε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφή τη θέση της σχετικά με τις γεωτρήσεις από το 2004 και την έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως τα τελικά θαλάσσια σύνορα σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου μπορούν να διευθετηθούν μόνο με συμφωνίες και όχι με παραβίαση των δικαιωμάτων τρίτων, που θα συναφθούν μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, βάσει του διεθνούς δικαίου. Η άλλη μέθοδος που υπογραμμίζεται στην επιστολή είναι οι λύσεις μέσω τρίτων μερών, ήτοι τα διεθνή δικαστήρια ή η διαιτησία. Στην επιστολή τονίζεται ακόμα ότι οι ισχυρισμοί των κρατών μελών της ΕΕ περί αλληλεπικαλυπτόμενης θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα των τρίτων χωρών, δεν μπορούν να εκληφθούν ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επισημαίνει πως μια τέτοια στάση της ΕΕ θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογραμμίζει ότι όσον αφορά το νησί της Κύπρου και τη δυτική ακτή του, η θαλάσσια οριοθέτηση θα ήταν δυνατή μόνο μετά την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ τόνισε ρητά, στην επιστολή του προς την Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι εν αναμονή της συνολικής διευθέτησης, η Τουρκία καλεί την ΕΕ να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να μεροληπτεί ή να επιχειρήσει να επικυρώσει τις αξιώσεις της μίας πλευράς.

Διαμαρτυρία σε Πομπέο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επίσης, μετέφερε την απογοήτευσή στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία, ως η χώρα που διαθέτει τη μεγαλύτερο σε μήκος ηπειρωτική ακτογραμμή, έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ