ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πυρετός προετοιμασίας μιας πρωτοφανούς διαδικασίας

0

ΣΤΟΥΣ 73.634 Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΕΩΝ

Συνολικά 864 κάλπες θα στηθούν σε 337 εκλογικά τμήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για την διεξαγωγή των επικείμενων τετραπλών εκλογών της 26ης Μαΐου. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα, όπως προφανώς και ο αριθμός καλπών που θα χρειαστούν σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν χρειάστηκε να γίνουν τόσες διαδικασίες μαζί.

Αυτές οι εκλογές είναι βέβαιο πως θα γραφτούν στην ιστορία. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν οργανωθεί τέσσερις αναμετρήσεις μαζί. Μεταξύ αυτών δε, και η «επιστροφή» της κάλπης για τις κοινότητες, γεγονός, που έχει πολλές αναγνώσεις καθώς τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: το σύνταγμα έχει δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, πώς γίνεται να ψηφίζουμε για τρείς; Αλλά αυτό προφανώς είναι ένα από τα ερωτήματα που θα εξεταστούν συνολικά μετά τα όσα θα δούμε με την πρώτη εφαρμογή του «Κλεισθένη Ι» προσεχώς.

ΑΠΟ ΚΑΛΠΗ ΣΕ ΚΑΛΠΗ

Ενόψει αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας και προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά λάθη και συγχύσεις, σας παραθέτουμε σήμερα τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε όλοι οι ψηφοφόροι. Μάλιστα, θα πρέπει να τα εξηγήσετε με λεπτομέρεια στους μεγαλύτερους σε ηλικία καθώς δεν είναι απίθανο να μπερδευτούν με τόσα παραβάν, κάλπες, ψηφοδέλτια και ό,τι άλλο συνεπάγεται με την εκλογική διαδικασία.

Στο νομό μας, λοιπόν, θα στηθούν 864 κάλπες σε 337 εκλογικά τμήματα. Στα 121 τμήματα θα διεξάγονται ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές. Αυτά τα τμήματα θα έχουν αναρτημένη πινακίδα με τον αύξοντα αριθμό τμήματος και το γράμμα Α.

Αντίστοιχα σε 121 τμήματα θα διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Στην πινακίδα της πόρτας θα γράφεται ο αύξων αριθμός τμήματος και το γράμμα Β.

Στα υπόλοιπα 95 τμήματα θα διεξάγονται και οι τέσσερις διαδικασίες μαζί, καθώς πρόκειται για τμήματα χωριών με καταγεγραμμένους λιγότερους από τριακόσιους ψηφοφόρους.

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

Συνολικά στην Π.Ε. Ρεθύμνου είναι εγγεγραμμένοι 73.634 ψηφοφόροι. Εξ αυτών οι 72.631 είναι οι μόνιμοι του νομού ενώ οι 1003 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατιωτικοί και ετεροδημότες.

Από τους παραπάνω  στον Δήμο Ρεθύμνου είναι εγγεγραμμένοι 39.879, στον Δήμο Μυλοποτάμου 14.392, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου 10.155, στον Δήμο Αμαρίου 6.606 και στον Δήμο Ανωγείων 2.602 ψηφοφόροι.

Η ψήφος εκτός από μυστική, είναι και υποχρεωτική. Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ

Το πρώτο που θα κάνουμε όταν προσέλθουμε για να ψηφίσουμε είναι να μπούμε στο τμήμα Α. Εκεί αρχικά θα μας δώσουν συνολικά 40 ψηφοδέλτια, των συνδυασμών που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Θα επιλέξουμε ένα από τα 40 και σε αυτό θα μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμηση μας μέχρι και για τέσσερις υποψήφιους ευρωβουλευτές του συγκεκριμένου συνδυασμού. Να θυμόμαστε, λοιπόν, για τις ευρωεκλογές έως 4 σταυρούς.

Μετά θα πάρουμε έξι ψηφοδέλτια, δηλαδή, των έξι συνδυασμών που συμμετέχουν στις Περιφερειακές εκλογές για την Κρήτη. Θα διαλέξουμε ένα από αυτά και μπορούμε να ψηφίσουμε έως και δύο από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Ρεθύμνου. Για την Περιφέρεια Κρήτης, λοιπόν, έχουμε δικαίωμα έως 2 σταυρούς.

Ακολούθως θα περάσουμε στο τμήμα Β. Εκεί θα ψηφίσουμε για την δημοτική μας Αρχή ανάλογα με τον δήμο που ανήκει κάθε ένας από εμάς. Στον Δήμο Ρεθύμνου θα σας δώσουν από πέντε ψηφοδέλτια, στον Δήμο Μυλοποτάμου και στον Δήμο Αγίου Βασιλείου από δύο, στον Δήμο Αμαρίου και στον Δήμο Ανωγείων από τρία.

Όπως είναι γνωστό, οι σημερινοί δήμοι προέρχονται από τις συγχωνεύσεις των δήμων του «Καποδίστρια». Κάθε πρώην «Καποδιστριακός δήμος» αποτελεί και μία Δημοτική Ενότητα με ανάλογες έδρες για το δημοτικό συμβούλιο κάθε δήμου. Έτσι ο ψηφοφόρος, αφού επιλέξει τον συνδυασμό, τον οποίο θέλει να ψηφίσει, θα μπορεί να βάλει έως τρεις σταυρούς προτίμησης σε αντίστοιχους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της Δ.Ε. που ανήκει. Επίσης, μπορεί να βάλει και έως ένα σταυρό σε ένα από τους υποψηφίους των άλλων Δ.Ε. του δήμου του.

Για παράδειγμα στον Δήμο Ρεθύμνου ο ψηφοφόρος της Δ.Ε. Ρεθύμνου, μπορεί να βάλει τρεις σταυρούς στην Δ.Ε. Ρεθύμνου και ένα σταυρό επιλέγοντας μεταξύ των υποψηφίων των Δ.Ε. Αρκαδίου, Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά και Δ.Ε. Λαππαίων, δηλαδή, μόνο ένα μεταξύ των τριών άλλων Δ.Ε. και πάντα του ίδιου συνδυασμού. Έτσι οι ψηφοφόροι του Δήμου Ρεθύμνου, του Δήμου Αμαρίου και του Δήμου Αγίου Βασιλείου θα έχουν την δυνατότητα έως τέσσερις σταυρούς. Την δυνατότητα των 4 σταυρών έχουν επίσης οι ψηφοφόροι των Δ.Ε. Γεροποτάμου και Δ.Ε. Κουλούκωνα του Δήμου Μυλοποτάμου. Όμως, οι ψηφοφόροι της Δ.Ε. Ζωνιανών Μυλοποτάμου, έχουν μόνο έως 2 σταυρούς προτίμησης, επειδή η δημοτική τους ενότητα είναι διεδρική.  Δηλαδή, οι ψηφοφόροι των Ζωνιανών για τις δημοτικές εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν ένα υποψήφιο της Δ.Ε. Ζωνιανών και ένα επιλογής τους από τους υποψηφίους των δύο άλλων Δημοτικών Ενοτήτων, πάντα του ίδιου συνδυασμού προτίμησης.

Τέλος οι Ανωγειανοί ψηφοφόροι, που δεν έχουν Δημοτικές Ενότητες θα μπορούν να εκφραστούν με έως τρεις σταυρούς προτίμησης για την ανάδειξη των νέων δημοτικών συμβουλίων.

Η τελευταία κάλπη είναι για τις Κοινότητες. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι είναι, ότι όσοι ψηφίζουν σε Κοινότητες άνω των τρακοσίων κατοίκων, μπορούν να βάλουν έως δύο σταυρούς προτίμησης στους υποψηφίους του συνδυασμού που θα επιλέξουν. Όσοι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε Κοινότητες κάτω των τρακοσίων κατοίκων, θα βρουν μόνο ένα ψηφοδέλτιο και σε αυτό για να επιλέξουν τον εκπρόσωπο της Κοινότητας τους στον οικείο δήμο, θα μπορούν να βάλουν μόνο ένα σταυρό προτίμησης.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Οι εκλογές για ακόμα μία φορά έχουν ανατεθεί στην εταιρεία Singular Logic, που ανέλαβε για 33η φορά -η πρώτη ήταν το µακρινό 1981- την τεχνική κάλυψη του εγχειρήματος. Για τις «πιο βαριές και δύσκολες εκλογές στην ιστορία της Ελλάδας» μιλούν οι υπεύθυνοι της  εταιρείας ενώ από πλευράς υπουργείου εσωτερικών υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις, ότι όλη η προετοιμασία έχει γίνει έγκαιρα και σωστά. Από πλευράς Περιφέρειας και δήμων, επίσης διαβεβαιώνουν για τις δικές τους ενέργειες.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Singular Logic, για να διασφαλιστούν πρώτιστα η διαφάνεια και το αδιάβλητο και δευτερευόντως η ταχύτητα στη µετάδοση των αποτελεσµάτων, διανέµονται 12.000 συσκευές τάµπλετ σε ισάριθμους δικαστικούς αντιπροσώπους, καθώς ενισχύεται σηµαντικά το σύστηµα ασφαλούς ηλεκτρονικής µετάδοσης (SRT) που µειώνει τον χρόνο για την εξαγωγή µιας ασφαλούς εκτίµησης αποτελέσµατος. Μαζί µε 4.700 κινητά τηλέφωνα που είχαν χρησιµοποιηθεί και σε προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις, θα επιτρέψουν περίπου στις 9.30 µ.µ. µια πληροφόρηση ως προς το εκλογικό αποτέλεσµα των ευρωεκλογών.

Αµέσως µετά, θα επιδιωχθεί µετάδοση ασφαλούς εκτίµησης αποτελεσµάτων για τους δήµους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα. Πάντως, οι υπεύθυνοι της Singular Logic αποφεύγουν προς το παρόν να δεσµευθούν για την ώρα ανακοίνωσης µιας ασφαλούς εκτίµησης γενικότερων αποτελεσµάτων.

Το κεντρικό σύστηµα των εκλογών έχει επικαιροποιηθεί σύµφωνα µε τον νέο εκλογικό νόµο και τη νέα διοικητική διαίρεση σε 332 δήµους, έναντι 325 το 2014. Επίσης, αναβαθµίστηκε η διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), όπου λειτουργεί και η εφαρµογή «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα µπορέσουν µέσα στις επόµενες µέρες να κατεβάσουν ηλεκτρονικά τις πρότυπες φόρµες των εκλογικών βιβλίων ώστε να ξεκινήσουν την προετοιμασία. Λόγω του πρωτοφανούς αριθµού των δικαστικών αντιπροσώπων που απαιτούνται, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη κλήρωση ανάµεσα στους διαθέσιµους δικηγόρους και δικαστικούς, προκειμένου να ακολουθήσει επιλογή µεταξύ δηµοσίων υπαλλήλων.

Οι υπεύθυνοι της Singular Logic ανέφεραν, ότι γίνονται συνεννοήσεις µε τα κόµµατα προκειµένου να εµφανίζονται, όπως τις προηγούµενες φορές, η πολιτική στήριξη και η κοµµατική προέλευση των υποψήφιων δηµάρχων και περιφερειαρχών. Επεσήµαναν πάντως ότι φέτος είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι, αλλά και όσοι εξ αυτών θέλουν να δηλώνουν ανεξάρτητοι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ