ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Στην μάχη του σταυρού με πλούσιο απολογισμό

0

Στην μάχη του σταυρού έχει μπει και η  Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, η οποία για άλλη μια φορά συμμετέχει  στο ψηφοδέλτιο του Σταύρου Αρναουτάκη διεκδικώντας να εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος. Μέσα από την συνέντευξη που ακολουθεί, η κ. Λιονή κάνει ένα σύντομο απολογισμό για την θητεία της ως χωρική αντιπεριφερειάρχης, απαντά σε κρίσιμα ζητήματα για το νομό και εξηγεί τους λόγους, που την οδήγησαν στην νέα υποψηφιότητα της.

Μετά από οκτώ χρόνια στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, ποιοι από τους αρχικούς σας στόχους θεωρείτε, ότι έχουν επιτευχθεί και σε ποιους κρίνετε η ίδια πως έμειναν πίσω και γιατί;

Ανέλαβα τη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη 1-1-11 ενώ είχε ξεκινήσει η πολλή μεγάλη  κρίση στην Ελλάδα, η οποία ασφαλώς επηρέασε και την Κρήτη και πολύ περισσότερο το Ρέθυμνο γιατί ήδη οι οικονομικοί του δείκτες,  τους οποίους και μελέτησα, όταν ανέλαβα υστερούσαν σε σχέση με τους δείκτες ευημερίας των υπολοίπων Νομών της Κρήτης. Ο αρχικός στόχος για το Ρέθυμνο αλλά και για όλη την Περιφέρεια ήταν να μπορέσουμε να σταθεροποιηθούμε σε αυτή την τρομερή οικονομική κρίση , να μπορέσει να επιβιώσει η Κρήτη και να σταθεί στα πόδια της.

Συγχρόνως όμως αναπτύξαμε και ένα στρατηγικό σχεδιασμό αναπτυξιακό για όλη την Κρήτη και για το Ρέθυμνο ειδικότερα, εκμεταλλευόμενοι, με την καλή έννοια του όρου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, δηλαδή τον τριτογενή τομέα, τον πρωτογενή τομέα και τα μεταποιητικά προϊόντα.

Προσπαθήσαμε μέσα από τον χωροταξικό σχεδιασμό της Κρήτης να φέρουμε σε ισότιμη θέση με τους άλλους νομούς το Νομό μας και να μην  να μην είναι αρνητικό το γεγονός ότι βρίσκεται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων νομών της Κρήτης, Ηρακλείου και Χανίων αλλά να γίνει αυτό συγκριτικό πλεονέκτημα και να αναδείξουμε την φυσιογνωμία του Νομού μας, ως τόπου των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.

Συγχρόνως εστιάσαμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση  μεγάλων έργων, που είχε ανάγκη ο Νομός, όπως ο κάθετος  άξονας ( Αγιοβασιλιώτικος Δρόμος), που συνδέει βορά και νότο  και χαρακτηρίστηκε διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο μετά από αγώνες δικούς μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει αρχίσει η  κατασκευή του. Ενός έργου που θα ξεπεράσει τα 65 - 70εκ. ευρώ .

Παράλληλα σχεδιάσαμε αναπτυξιακά προγράμματα για το Αμάρι, ένα εκ των  οποίων είναι και η Σχολή Ασωμάτων,  η οποία μετά από 8 χρόνια αγώνων αναβιώνει ως πρότυπο ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία. Τα ίδιο γίνεται και για το Δήμο Μυλοποτάμου, έναν από τους πολυπληθέστερους Δήμους του Νομού μας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εκεί προωθούμε μεγάλα έργα υποδομών, πολιτισμού και αθλητισμού. Ολοκληρώνουμε επίσης, μελέτες που έχουν να κάνουν με οδικούς άξονες, όπως και στο Αμάρι και στο Μυλοπόταμο για να μπορέσει να γίνει η διασύνδεση των κορφών του Ψηλορείτη με τα αστικά κέντρα, όπως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Αρκετοί στόχοι κυρίως σε ό,τι αφορά βασικά έργα υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί, όπως αυτά που προανέφερα,  ο ΧΥΤΥ στο Αμάρι, οι πολλοί βιολογικοί που έχουν ενταχτεί στο ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τους Δήμους και πολλά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Οι στόχοι μας ήταν υψηλοί, καταφέραμε αρκετά, εν μέσω όμως αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής ήταν αναμενόμενο κάποιοι από αυτούς να μείνουν πίσω διότι δώσαμε προτεραιότητα σε βασικά έργα υποδομών, που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και δεν είχαν γίνει  και ευελπιστούμε σε αυτή τη νέα τετραετία να ολοκληρώσουμε τη στοχοθεσία μας.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες για το Ρέθυμνο κατά την επόμενη τετραετία;

Πρώτα από όλα να επενδύσουμε στον άνθρωπο και ειδικά στο νέο άνθρωπο. Να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, που θα επιτρέψουν στους νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους , αλλά και να επιστρέψουν σε αυτό όσοι έφυγαν και να ζήσουν εδώ με αξιοπρέπεια και προοπτική.

Το Ρέθυμνο θέλουμε στο άμεσο μέλλον «βαδίζοντας» γρήγορα να έρθει στην ίδια ευθεία με τους άλλους Νομούς της Κρήτης. Οι δείκτες ανάπτυξης του ενός Νομού με τον άλλο  έχουν έρθει πολύ κοντύτερα. Οι κάθετοι οδικοί άξονες του Δήμου Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου θέλουμε να ολοκληρωθούν καθώς και ο νέος οδικός άξονας που αφορά το Μυλοπόταμο από Πέραμα προς Ανώγεια και από κει προς Ηράκλειο. Να τελειώσουν όλοι οι βιολογικού, που έχουν ξεκινήσει, όλα τα σχολεία, και για μένα προσωπικά, όνειρο ζωής αποτελεί η έναρξη λειτουργίας της Σχολής Ασωμάτων, ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου, που δεν αφορά μόνο το Αμάρι και το Ρέθυμνο, αλλά όλη την Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα. Είναι ένα από τα αναπτυξιακά έργα και λόγω της διασύνδεσης του με ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού, που θα δώσουν  ιδιαίτερη αναπτυξιακή ώθηση.

Ποια είναι η θέση σας για την υπόθεση του πλοίου στο Ρέθυμνο;

Δυστυχώς η υπόθεση του πλοίου στο Ρέθυμνο, τουλάχιστον κατά το διάστημα της δικής μας θητείας συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα της κρίσης και με το  δυσμενές οικονομικό κλίμα, το οποίο ασφαλώς δε βοήθησε, υπήρξαν και αστοχίες από πλευράς διαχείρισης του όλου θέματος, με αποτέλεσμα να μην είναι επιτεύξιμος ο στόχος αυτός.

Μέχρι στιγμής από την πλευρά μας βοηθήσαμε  όσο μπορούσαμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή. Με δαπάνες του Δήμου Ρεθύμνης και της Περιφέρειας Κρήτης θα αναθέσουμε ειδική μελέτη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας μας για τη βιωσιμότητα της γραμμής έτσι ώστε να είναι ένα εργαλείο επικαιροποιημένο στα χέρια μας για να ξέρουμε πώς θα βαδίσουμε για την επίτευξη του στόχου που είναι «Καράβι στο Ρέθυμνο», διότι το θεωρούμε και ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο.

Για το ζήτημα του ΒΟΑΚ, ο κόσμος αλλά και η αντιπολίτευση, θεωρεί, πως ούτε η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει καταφέρει κάτι αξιόλογο καθώς εδώ και μια δεκαετία βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Πόσο αισιόδοξη είστε για αλλαγή των σημερινών δεδομένων μέσα στην προσεχή τετραετία;

Καταρχάς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο ΒΟΑΚ δεν είναι ζήτημα της στενής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης. Ασφαλώς όμως είναι της ευθύνης μας, όπως είναι ευθύνη και των υπόλοιπων φορέων και των πολιτών του νησιού. Ο ΒΟΑΚ είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν λυθεί πολύ νωρίτερα, όταν υπήρχαν χρήματα. Τώρα λοιπόν η Περιφέρεια ξανάνοιξε το ζήτημα, που λέγεται νέος ΒΟΑΚ,  ήρθε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων   και άσκησε πίεση στην Κυβέρνηση για να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για το νησί μας, που είναι απαραίτητο πρωτίστως για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού μας. Η Κρήτη που προσφέρει τόσα πολλά στο ΑΕΠ της χώρας δε μπορεί να μην έχει τα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως τα μεγάλα αεροδρόμια και ένας αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει τελευταία κατανοητό και έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση τη διαδικασία για τη μελέτη – κατασκευή του ΒΟΑΚ. Είμαι από τους αισιόδοξους ανθρώπους που πιστεύουν ότι αφού ξεκίνησε θα τελειώσει κιόλας, γιατί όλοι έχουν συνειδητοποιήσει, Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση και όλα τα Κόμματα ότι μιλάμε για ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο της Κρήτης.

Για ποιους λόγους να εμπιστευθεί και πάλι ο κόσμος τον Σταύρο Αρναουτάκη;

Ο Σταύρος Αρναουτάκης και οι συνεργάτες του 8 χρόνια τώρα και μάλιστα 8 χρόνια δύσκολα, χρόνια κρίσης απέδειξαν, θέλω να πιστεύω στους Κρητικούς,  ότι η ομάδα μας μπορεί να υλοποιήσει και μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και έργα που αφορούν στην καθημερινότητα.

Χειριστήκαμε τα οικονομικά της Κρήτης με διαφάνεια και δικαιοσύνη, ενισχύθηκε το έργο όλων των Δήμων, και η Περιφέρεια  ξεκίνησε την υλοποίηση πολλών μεγάλων και μικρών έργων σε όλο το νησί μέσω του ΕΣΠΑ και του  προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Βασικές υποδομές στο περιβάλλον, στα απορρίμματα, στην οδοποιία, στα Σχολεία, στις κοινωνικές δομές, στο αθλητισμό, στον πολιτισμό  ενισχύθηκαν από την Περιφέρεια και βελτίωσαν την καθημερινότητα των Κρητικών.

Πιστεύω ότι κάθε καλοπροαίρετος συμπολίτης μας το αναγνωρίζει αυτό και θεωρώ ότι θα μας δώσει εκ νέου τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο και το όραμά μας, γιατί αποδείξαμε έμπρακτα ότι η « ΚΡΗΤΗ, είναι η ζωή μας»

Σε αυτή την εκλογική μάχη διεκδικείτε και εσείς σταυρό, καθώς έχουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου  για τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Έχετε μπει στην μάχη του στυαρού;

Ο «Κλεισθένης» ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στη θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, καθώς αυτός πλέον  ορίζεται από τον Περιφερειάρχη όχι εξαρχής, όπως γινόταν τα τελευταία 8 χρόνια, αλλά από τους εκλεγμένους πλέον Περιφερειακούς Συμβούλους της κάθε Ενότητας.

Προσωπικά, θα ήθελα να ζητήσω από τους συμπολίτες μας  να μου επιτρέψουν να συνεχίσουμε από κοινού αυτό που ξεκινήσαμε πριν από 8 χρόνια, τιμώντας με και με την προσωπική ψήφο τους, αφού πλέον λόγω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας, χρειάζομαι σταυρό προτίμησης για να εκλεγώ Περιφερειακή Σύμβουλος Ρεθύμνης.

Να κλείσουμε με το μήνυμα σας για τους Ρεθεμνιώτες.

Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους Ρεθυμνιώτες όλα αυτά τα χρόνια για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, για τις συμβουλές τους, την αγάπη και την εκτίμησή τους, που έχω εισπράξει. Προσπαθώ στη μέχρι σήμερα πορεία μου τα 40 χρόνια που βρίσκομαι στο Ρέθυμνο να επιστρέψω ένα ελάχιστο μέρος από όλα αυτά τα θετικά, που μου έχει δώσει ο τόπος μας, όλα αυτά τα χρόνια που ζω και εργάζομαι στο Ρέθυμνο εγώ και η οικογένειά μου. Θα ήθελα να ζητήσω τη στήριξη όλων των Ρεθεμνιωτών και να σημειώσω ότι σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να εκλέξουμε ανθρώπους άξιους και ικανούς, που έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν τον τόπο τους αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ειδικά τους νέους ανθρώπους μας, τόσο αυτούς που έφυγαν για να επιστρέψουν, όσο και αυτούς που βρίσκονται εδώ για να μην εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ