ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

«Το Ρέθυμνο πρέπει να συνεχίσει τον αναπτυξιακό του βηματισμό»

0

Λίγες ώρες απομένουν για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών στο Ρέθυμνο και η αγωνία στα επιτελεία των υποψηφίων «χτυπά κόκκινο». Ο σημερινός δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης, δίνει την μάχη για την επανεκλογή του με τον συνδυασμό «Νέα Αντίληψη», τον οποίο στελεχώνουν νέα και παλιά μέλη του.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί, απαντά στις επικρίσεις που δέχεται για σειρά θεμάτων, παρουσιάζει τις βασικές νέες του προτάσεις και καλεί τους Ρεθεμνιώτες να εκφραστούν θετικά για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, «ανάβοντας πράσινο φως» στην σημερινή δημοτική αρχή, για να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος της αλλά και να προβεί στην εφαρμογή των νέων εξαγγελιών της.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί:

Ποιοι είναι ο λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσετε εκ νέου την θέση του Δημάρχου Ρεθύμνου;

Το έργο που παραδώσαμε  στη ρεθεμνιώτικη κοινωνία , προϊόν της σκληρής  και μεθοδικής δουλείας που καταθέσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο Δήμο,  το οποίο πρέπει να συντηρηθεί και να εμπλουτισθεί με όσα προγραμματίζουμε κι έχουμε ήδη δρομολογήσει για το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον, η προτροπή των συμπολιτών και των συνεργατών μου, η προσωπική μου αγάπη κι το αμείωτο ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Αποφάσισα να μπω ξανά σε αυτή τη διαδικασία αφενός διότι δεν βρήκα – παρότι αναζήτησα – υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να εγγυηθούν, ως επικεφαλής,  τη συνέχιση του καλού έργου που έχει παραχθεί στο Δήμο και μα διασφαλίσουν μια σοβαρή μελλοντική αναπτυξιακή προοπτική για το Ρέθυμνο. Αφετέρου, διότι έχω χτίσει με μεγάλη προσπάθεια και κόστος, μια προσωπική υπεραξία, από την οποία έχει ωφεληθεί πολλαπλώς το Ρέθυμνο, ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ , του ΣΕΔΗΚ ,ως Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη κινητικότητα, που είναι πολύ σημαντικοί θεσμοί και δομές, στις οποίες με τιμούν οι συνεργάτες μου σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την επιμονή τους να διατηρώ τη θέση του Προέδρου.

Σας κατηγορούν, ότι δεν έχετε δώσει λύσεις στο κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης.  Τι έχει να περιμένει η κοινωνία από εσάς για την νέα τετραετία για αυτό το πρόβλημα;

Συνηθίζω να αντικρούω τις κατηγορίες, απ όπου κι αν εκπορεύονται,  με αξιόπιστα  επιχειρήματα και ένα δυναμικό καλοσχεδιασμένο, εφικτό πρόγραμμα. Θα επαναλάβω πως η διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος, εντάχθηκε ως προτεραιότητα στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της παρούσας δημοτικής αρχής με στόχο τη μεταμόρφωση του Ρεθύμνου σε φιλική και βιώσιμη πόλη για τον κάτοικο και τον επισκέπτη της.

Προφανώς είναι ένα σύνθετο θέμα, άμεσα συναρτούμενο από τις υποδομές, τη λειτουργία της δημόσιας συγκοινωνίας  και τη νοοτροπία των πολιτών.

Ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητάς του, μελετήσαμε με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων (Ε.Μ.Π, Πολυτεχνείο Κρήτης,   κ.α.)  τα δεδομένα: ακτινογραφήσαμε τους παράγοντες κυκλοφοριακού φόρτου και ολοκληρώσαμε τις αναγκαίες μελέτες (καταγραφή δεδομένων κινητικότητας της πόλης, προσβασιμότητα  σε μνημεία, τουριστικά αξιοθέατα, παραλίες κ.α. αξιολόγηση των υπηρεσιών Δημόσιας Συγκοινωνίας κλπ) ώστε να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Από το 2016 μέχρι και το 2020, στo πλαίσιοo του Ευρωπαϊκού Πρ/τος   Horizon 2020  “CIVITAS DESTINATIONS, υλοποιήσαμε και προγραμματίζουμε πλήθος έργων και παρεμβάσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα (για τις οποίες έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις ο Δήμος Ρεθύμνης) »,  ενώ καθ όλη τη διάρκεια της θητείας της νυν δημοτικής αρχής έχουν γίνει σημαντικά έργα ανάπλασης, τα οποία γνωρίζουν καλά και απολαμβάνουν οι δημότες κι επισκέπτες, με στόχο την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος . Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και δύσκολα αμφισβητήσιμα: Μείωσης εκπομπών CO2, εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας δημοσίων κτηρίων, μείωση ηχορύπανσης, αυξημένη προσβασιμότητα σε όλους με ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, αξιοποίηση δημόσιου χώρου, μείωση ατυχημάτων, ορθολογικότερη χρήση αυτοκινήτων και αύξηση χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (ποδήλατα κλπ), δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης περιφερειακά της πόλης, βελτίωση ποιότητας ζωής,    δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επενδυτικές ευκαιρίες κλπ.

 Στο άμεσο μέλλον ολοκληρώνονται:

Η μελέτη για την ανάπτυξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο σύνολο του Δήμου, με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου Αυτοματοποιημένου Συστήματος Έξυπνης Διαχείρισης Στάθμευσης στην Πόλη,  η μελέτη για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών και  η μελέτη για  την ανάπτυξη Ζώνης Χωρίς Αυτοκίνητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι οποίες θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση  της ελεγχόμενης στάθμευσης).

Σε ότι αφορά τη δωρεάν  στάθμευση, παρότι αξιοποιήσαμε  κάθε δυνατότητα ελεύθερου χώρου για παροχή δωρεάν στάθμευσης (όπως το Πάρκινγκ στην πλατεία Δικαστηρίων, το χώρο στάθμευσης στη Μαρίνα και σύντομα και στην περιοχή Μισιρίων) συνεχίζουμε τη μελέτη εξεύρεσης και περαιτέρω αξιοποίησης των λιγοστών ελεύθερων δημοτικών χώρων.

Για την επίλυση του κυκλοφοριακού σοβαρό ρόλο έχουν  πολεοδομικές παρεμβάσεις που συνιστούν για μας προτεραιότητα. Στόχος είναι  διάνοιξη όλων των τμημάτων ανά πολεοδομική ενότητα ταυτόχρονα με την διαδικασία αποζημίωσης των δημοτών, η σύνδεση των περιοχών του Μασταμπά, Καλλιθέας και Περιβολίων με μικρές γέφυρες  προσαρμοσμένες στο περιβάλλον και τον πολεοδομικό ιστό και η δημιουργία  δύο νέων κόμβων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση  από και προς την πόλη : Ο πρώτος αφορά την σύνδεση της οδού Θεοτοκοπούλου με τον ΒΟΑΚ και ο  δεύτερος την σύνδεση της περιφερειακής οδού του Μασταμπά με την αρχή της οδού Κουρμούλη.

Επιπλέον, η εφαρμογή έξυπνων τεχνολογικών λύσεων καθώς και  η καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας των οδηγών, η οποία είναι σε εξέλιξη με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, εκτιμούμε πως, σε συνδυασμό και με  τη δημιουργία των προαναφερόμενων υποδομών, θα εξασφαλίσουν μια αποτελεσματική και βιώσιμη  λύση   για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού.

Άλλο ένα θέμα, στο οποίο εμμένουν οι επικριτές των πολιτικών σας επιλογών, είναι η στάση σας στην υπόθεση «καράβι στο Ρέθυμνο. Ποια είναι η απάντηση σας και τι προτίθεστε να κάνετε;

Η ακτοπλοϊκή απομόνωση που υφίσταται το Ρέθυμνο εδώ και χρόνια, με όλες τις συνακόλουθες, αρνητικές  επιπτώσεις που φέρει στη συνολική ανάπτυξη του, ουδέποτε έπαψε να μας απασχολεί. Σε συνεργασία με την Επιτροπή Μετακίνησης, απευθυνθήκαμε εγγράφως αλλά και στο πλαίσιο  προσωπικών συναντήσεων με τη συμμετοχή και της  Αντιπεριφερειάρχη κας Λιονή, στο Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και σε  ναυτιλιακές εταιρείες, διερευνώντας δυνατότητες συνεργασίας και επίλυσης του διαχρονικού αυτού ζητήματος.

Το προηγούμενο αποτυχημένο εγχείρημα, δυστυχώς, στιγματίζει και καθιστά αποκαρδιωτικό το κλίμα όσων διαπραγματεύσεων έχουμε προκαλέσει με εφοπλιστές και ναυτιλιακών εταιριών.

Προκειμένου λοιπόν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστίας των συνομιλητών από πλευράς Ρεθύμνου με τους πλοιοκτήτες και να αντιστρέψουμε την απουσία  ενδιαφέροντος τους η οποία εδράζεται στο επιχείρημα ότι η ακτοπλοϊκή αυτή γραμμή δεν είναι βιώσιμη οικονομικά,    με ομόφωνη απόφαση των Μελών της Επιτροπής Μετακίνησης απευθυνθήκαμε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά / Πρόεδρο Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών κ. Παντουβάκη Άγγελο , ο οποίος ήρθε στο Ρέθυμνο και στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο παρουσία των Μελών της Επιτροπής ανετέθη στον Τμήμα του, ως το πλέον κατάλληλο λόγω   τεχνογνωσίας και κατάρτισης, η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας της ακτοπλοϊκής γραμμής  Ρέθυμνο – Πειραιά – Ρέθυμνο.

Επιθυμία μας ήταν και παραμένει, να είχαμε τη στήριξη των Κρητικών ναυτιλιακών εταιρειών στην ακτοπλοϊκή αποκατάσταση του Ρεθύμνου. Παραμένουμε ωστόσο θετικοί και πρόθυμοι να συνδράμουμε  οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική απόπειρα εκ μέρους  ιδιώτη, επιχειρηματία- εφοπλιστή,  προκειμένου να λήξει οριστικά και προς όφελος του Ρεθύμνου  αυτή η  αντι- αναπτυξιακή και άδικη συνθήκη.

Το ζήτημα της ΚΕΔΗΡ είναι πολιτικό; Αναγνωρίζετε δικά σας λάθη μέσα σε αυτή την υπόθεση;

Η ΚΕΔΗΡ είναι μια δημοτική Επιχείρηση που υποστήριξε με επιτυχία, όντας υποστελεχωμένη,  το πολύπλευρο αντικείμενο και τις αρμοδιότητες που της ανατέθηκαν. Προήγαγε τον Πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις και δημιούργησε ένα αξιέπαινο δίκτυο συνεργασιών, εμπνέοντας και εμπλέκοντας το σύνολο των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών συλλογικοτήτων, θεσμικών και μη, του Ρεθύμνου, υποστήριξε με επάρκεια τις Κοινωνικά Προγράμματα («Βοήθεια στο Σπίτι» κλπ.), ενίσχυσε τον Τουρισμό και την εξωστρέφεια του Δήμου. Υποβλήθηκε σε μια ανοίκεια επίθεση, η οποία διήρκησε μήνες. Οι επιπτώσεις από αυτή την περιπέτεια, δεν αναχαίτισαν το έργο της και χάρη στην ευελιξία της επιχείρησης, της προσαρμοστικότητας της και της εργατικότητας όσων την στελεχώνουν θεσμικά και διοικητικά, έφερε σε πέρας όλες της τις υποχρεώσεις. Προσωπικά, ανέλαβα δημοσίως την πολιτική ευθύνη, με εντιμότητα και συνέπεια στα πιστεύω μου και το θεσμικό μου ρόλο, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της εποπτείας σε διοικητικό επίπεδο, προτού καν ανακοινωθούν τα πορίσματα των ελέγχων και πολύ πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη και οι εισαγγελική αρχή , η οποία απήλλαξε τους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια των περιόδων που ελέχθησαν, από κάθε ποινική ευθύνη, προσδιορίζοντας τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης,   η οποία «εργαλειοποιήθηκε» με στόχο να πλήξουν το κύρος και την πολιτική υπόσταση της δημοτικής μας ομάδας.

Αν σας ζητούσαμε ένα θετικό απολογισμό έργου των 13 χρόνων που είστε δήμαρχος, ποια επιλογή σας θα προβάλατε πρώτη;

Οι προτεραιότητες μας ουδέποτε υπήρξαν μονοδιάστατες. Η μέριμνα και το ενδιαφέρον μας διαχέεται ισομερώς σε όλους τους βασικούς τομείς που συνδέονται με την ανάπτυξη κι ευημερία του Ρεθύμνου. Η Κοινωνική Πολιτική, η Παιδεία, τα έργα υποδομής στο αστικό κέντρο και τους Οικισμούς (αναπλάσεις, πολεοδομικά ζητήματα, επεκτάσεις ορίων Οικισμών, έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, λιμάνι, κυκλοφοριακό, στάθμευση κλπ), η προστασία του περιβάλλοντος, η καθαριότητα και η ανακύκλωση, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη κι επισκέπτη,  η ενίσχυση του Τουρισμού, του Πολιτισμού, η προστασία και ανάδειξη της παράδοσης, η προβολή  της κρητικής  διατροφής και των κρητικών προϊόντων, ο πρωτογενής τομέας,  είναι άξονες στους  οποίους επενδύσαμε (και συνεχίζουμε), ισομερώς και παράλληλα.    Επειδή ,ωστόσο, η έκβαση των διεκδικήσεων μας και η επίτευξη των στόχων μας είναι συνάρτηση της ισχύουσας Νομοθεσίας και των αλλαγών που κατά καιρούς υφίσταται, του χρόνου που «ανοίγουν» προσκλήσεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων,  μιας γραφειοκρατίας που, δυστυχώς, παραμένει γιγαντωμένη, των ρυθμών  λειτουργίας  των Υπουργείων που εγκρίνουν τα αιτήματα και τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό που μπορώ να πω είναι πως, αναλόγως των συνθηκών και της δυσμενούς χρονικής  σύμπτωσης της έναρξης της δημαρχιακής μου θητείας με την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, καταφέραμε με τους συνεργάτες μου και τη συνδρομή των δημοτικών υπαλλήλων να :

Εξορθολογίσουμε την οικονομική διαχείριση του Δήμου κατά τρόπο ώστε, σήμερα, ο Δήμος Ρεθύμνης να είναι αξιόπιστος στις συναλλαγές του, να μην χρωστά ούτε ένα Ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές , να έχει το πρωτοφανές χαμηλό για τα ελληνικά δεδομένα επιτόκιο δανεισμού 0,9% και να αυξήσει κατά 60% τα έσοδα του από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Είμαστε υπερήφανοι επίσης, για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με περισσότερα από 200.000.000 Ε (μέσω μισθών, επενδύσεων, προμηθειών και γενικών δαπανών) τη φροντίδα των Οικισμών του Δ.Ρ. με έργα πνοής ύψους  31.931.000Ε, τη ενίσχυση της  Παιδείας και της σχολικής στέγης με την ανέγερση 4 νέων υπερσύγχρονων  σύγχρονων,  την κατασκευή 7 σχολείων και 119 νέων αιθουσών, τις κοινωνικές μας δομές και τις δράσεις που υιοθετήσαμε για τη στήριξη ευπαθών ομάδων ύψους 14.295.168Ε., την υλοποίηση του προγράμματος βιώσιμης κινητικότητας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας, τα βέργα αναβάθμισης του εμπορικού λιμανιού, τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης και τη θωράκιση του Ρεθύμνου απέναντι σε ακραία κλιματολογικά φαινόμενα, την αντιμετώπιση τη λειψυδρίας, την ενίσχυση του Τουρισμού και την αναβάθμιση του Πολιτισμού

Γιατί το Ρέθυμνο δεν έχει κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο και μεγάλο συνεδριακό κέντρο; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για να καλύψετε αυτό το έλλειμμα;

Η ίδρυση  Αρχαιολογικού Μουσείου, παραμένει στόχος τόσο του Δ.Ρ. όσο και της Αντιπεριφέρειας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλά και του συνόλου της κοινωνίας μας.  Ως Δήμος Ρεθύμνης παρείχαμε κάθε δυνατή διευκόλυνση. Δεν υπάγεται όμως στις αρμοδιότητες του Δήμου η ίδρυση του. Το θέμα δυστυχώς, παραμένει άλυτο αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις,   η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, με έγγραφό της, ενημέρωσε τις αρμόδιες τοπικές αρχές ότι τα ποσά που απαιτούνται για τις προμελέτες και τις μελέτες υπερβαίνουν τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά μόνον τις μελέτες, χωρίς την κατασκευή. Αντιλαμβανόμαστε νομίζω όλοι πως αν απαιτείται ένα τέτοιο απαγορευτικό ποσό μόνον για τις μελέτες, ο στόχος μάλλον θα αργήσει να επιτευχθεί.

Όσο για το Συνεδριακό Κέντρο, που επίσης αποτελεί διαχρονικό αίτημα, μετά  την άδοξη εξέλιξη που είχε η επίμονη και εμπεριστατωμένη διεκδίκηση μας περί παραχώρησης στο Δήμο, από το ΥΠΠΟ, του κτιρίου του πρώην Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Φρούριο Φορτέτζα, προκειμένου να λειτουργήσει, κατόπιν κατάλληλων παρεμβάσεων και συντηρήσεων με δαπάνη του Δήμου, ως Συνεδριακό Κέντρο, η πρόσφατη έκδοση διυπουργικής απόφασης περί έγκρισης της ανέγερσης του μεγάλου Αμφιθεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην οποία συνέδραμε ο Δήμος σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει και ως Συνεδριακό Κέντρο, μας γέμισε ικανοποίηση και αισιοδοξία. Θα συνεχίσουμε τις από κοινού διεκδικήσεις μας με το Πανεπιστήμιο ώστε  να επιτευχθεί η υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου το οποίο θα διασυνδέσει την τοπική κοινωνία με το Πανεπιστήμιο, θα δώσει ώθηση το συνεδριακό τουρισμό αλλά και στον πολιτισμό.

Ποιες θα είναι οι Προτεραιότητες σας εφόσον εκλεγείτε για ακόμα μία θητεία δήμαρχος Ρεθύμνου;

Οι προτεραιότητες μας για την επόμενη  ημέρα του Ρεθύμνου  εστιάζουν:

  • Στην επίλυση του θέματος επανέγκρισης την ακυρωθέντων οικισμών, με την έκδοση των σχετικών Π.Δ.
  • Στη σύνταξη τοπικού χωρικού σχεδίου στον ενοποιημένο Δήμο και στη συνέχεια επέκταση του σχεδίου πόλεως.
  • Στην επίτευξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας,

Ο συνδυασμός των δύο αυτών αξόνων μαζί με επιμέρους παρεμβάσεις, θα       δώσουν λύση στο κυκλοφοριακό ζήτημα.

  • Στην ανάπτυξη του Λιμανιού και των χρήσεων του καθώς και στην προστασία και αξιοποίηση της μοναδικής στην επικράτεια αμμώδους παραλίας του Ρεθύμνου.
  • Στη δημιουργία Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου, ικανού να υποστηρίξει την υψηλή ποιότητα και το πλούτο του παραγόμενου και διακινούμενου στο Ρέθυμνο πνευματικού έργου χάρη και στα αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα του νησιού, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο και το υπό ίδρυση Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο οποίο θα υπαχθεί το ΤΕΙ Κρήτης
  • Στην ενεργειακή εξοικονόμηση και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και διεθνών πρακτικών με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου.
  • Σε επενδύσεις στην Παιδεία, με νέα σχολεία, καινοτόμες παρεμβάσεις και πρωτοποριακά προγράμματα.
  • Στην ολοκλήρωση του Διυλιστηρίου και των αγωγών υδροδότησης,  και στις εφαρμογές  ορθολογικής διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, θέματα που θα προωθηθούν κα μέσω της ΕΔΕΥΑ, στην οποία έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος.
  • Στη στρατηγική αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.  Στη  σύνδεση,  μέσω  συστηματικής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς  και συλλογικότητες, του  πρωτογενούς τομέα, του Τουρισμού, της Εστίασης και του Εμπορίου και στην ενίσχυση του «brandΡέθυμνο» , την περεταίρω αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
  • Στην προώθηση – στο μέτρο που μας αναλογεί – της δημιουργίας  του Αστυνομικού Μεγάρου (μελέτες, πολεοδομικές ρυθμίσεις, διεκδίκηση χρηματοδότησης).
  • Στη συνέχιση της διαρκούς, επίμονης και συστηματικής διεκδίκησης και μόχλευσης των  διαθέσιμων αλλά και προσφερόμενων σταδιακά,  χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες για σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την  της καθημερινότητα στην πόλη και τους οικισμούς (δημοπρατήσεις έργων, παιδικές χαρές, επισκευές σχολείων, αγροτική, αστική και κοινοτική οδοποιία και όλα αυτά τα τόσα πολλά που γίνονται καθημερινά ).
  • Στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η οποία  αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, τόσο για το προσωπικό και τις υπηρεσίες του Δήμου, όσο και για τον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τον Αγροτικό Τομέα. Στόχος μας είναι να προσαρμόσουμε τις νέες τεχνολογίες στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, αναπτύσσοντας άμεσα έναν οδικό χάρτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου (στάθμευση, φωτισμός, καθαριότητα, τηλεματική, ηλεκτρικοί φορτιστές, κ.λπ.)
  • Στην άμεση και αποτελεσματική διαχείριση ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Να κλείσουμε με το μήνυμα σας προς την κοινωνία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου.

Το εθνικό και διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται  η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το έργο της, με μειωμένα έσοδα και περιορισμένη αυτονομία λόγω εξάρτησής της από κεντρικούς θεσμούς, δομές και γραφειοκρατία,   είναι «αρένα». Ένα πεδίο πολύπλοκο, εξαιρετικά ανταγωνιστικό, απαιτητικό και δύσκολο. Προϋποθέτει εμπειρία, ικανότητες, ετοιμότητα, γρήγορα αντανακλαστικά, ώριμες μελέτες και ξεκάθαρους στόχους, σκληρή δουλειά, μαχητικότητα, ευελιξία, στρατηγικό σχεδιασμό. Μπορώ να πω με βεβαιότητα, πίστη  και ειλικρίνεια, ότι η ομάδα της Νέας Αντίληψης, διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.  Δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Τα αποκτήσαμε, με πολύ κόπο, πολλή δουλειά,  κάνοντας λάθη αλλά και κινήσεις που αποδείχθηκαν σωστές, γόνιμες και καρποφόρες στην  αναπτυξιακή εξέλιξη του Ρεθύμνου, σε όλα τα επίπεδα. Συνετό θα είναι, για την κοινωνία του Ρεθύμνου να μην διακινδυνεύσει πειραματισμούς, στο όνομα μιας επίφασης δημοκρατίας που επιτάσσει εναλλαγή προσώπων  στην πολιτική σκηνή. Άλλωστε, τα νέα, επίσης άξια και ικανά  μέλη της ομάδας μας, ικανοποιούν ακόμη κι αυτό το ασθενές επιχείρημα ή κριτήριο, αν θέλετε, της εναλλαγής προσώπων .  Το Ρέθυμνο πρέπει να συνεχίσει τον αναπτυξιακό του βηματισμό χωρίς καθυστερήσεις από άγνοια, έλλειψη γνώσης ή αμέλεια. Συνεχίζουμε μαζί, με ισχυρές συνεργασίες και με τους πολίτες συνοδοιπόρους μας σε αυτό τον αγώνα.

 

ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ