ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρίμηνη παράταση στην Huawei από τις ΗΠΑ

0

Όπως έγινε γνωστό, μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ακολούθησε η ανάκληση της άδειας χρήσης των υπηρεσιών της Google (επομένως η Κινέζικη εταιρεία δεν θα έχει πρόσβαση στις νέες αναβαθμίσεις του Android, σε υπηρεσίες αλλά και σε εφαρμογές της Αμερικάνικης εταιρείας).

Αν και η Huawei, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το mobile λειτουργικό σύστημα της Google στο πλαίσιο της άδειας χρήσης ελεύθερου λογισμικού (Android Open Source Project), θα αναγκαστεί να κυκλοφορήσει τα τηλέφωνα της και σε άλλες αγορές, όπως τα κυκλοφορεί και στην Κίνα, δηλαδή χωρίς Gmail, Chrome, Calendar, Maps και Google Play, αν και βεβαίως θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας. Τώρα, μαθαίνουμε ότι σε μία κίνηση καλής θέλησης και σε μία προσπάθεια να αποφορτιστεί η ένταση στις σχέσεις των δύο κρατών, δόθηκε παράταση 90 ημερών στον αποκλεισμό της Huawei από το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τρίμηνη αυτή παράταση, επιτρέπει στην Huawei να προμηθεύεται Αμερικανικής προέλευσης προϊόντα «προκειμένου να διατηρήσει τα υπάρχοντα δίκτυα και να παράσχει ενημερώσεις λογισμικού στις σημερινές συσκευές της» σύμφωνα με άρθρο του Reuters. Παρόλα αυτά «απαγορεύεται στην εταιρεία να αγοράσει Αμερικανικής προέλευσης εξαρτήματα για να κατασκευάζει νέα προϊόντα χωρίς εγκρίσεις αδειών, που το πιθανότερο είναι να απορριφθούν».

Αυτό σημαίνει ότι ανάκληση της άδειας χρήσης του Android, αναστέλλεται για τρεις μήνες, και αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα η Huawei είναι σε θέση να προχωρήσει σε πιστοποιήσεις των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος για τις υπάρχουσες συσκευές. Αν το διάστημα επαρκεί για να διασφαλιστούν οι πιστοποιήσεις για τις ενημερώσεις που σχετίζονται με το Android Q στις τωρινές συσκευές της εταιρείας, είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε, ωστόσο το πιθανότερο είναι η Κινέζικη εταιρεία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τις λάβει. Παρόλα αυτά, δεν θα μπορεί να λανσάρει κάποια νέα συσκευή που δεν έχει πιστοποιηθεί από την Google για την χρήση των υπηρεσιών της. Τα Honor 20 Pro, Honor 20 και Honor 20 Lite, το πιθανότερο είναι να έχουν περάσει από τη συγκεκριμένη διαδικασία οπότε είναι μάλλον «ασφαλείς» ενώ το ίδιο μπορούμε να υποθέσουμε και για το Huawei Mate X. Αλλά το μέλλον τον συσκευών της εταιρείας που πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στο δεύτερο μισό της χρονιάς (π.χ Mate series) είναι αβέβαιο. Η τρίμηνη παράταση λήγει στις 19 Αυγούστου, οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που σχετίζονται με το εμπόριο.

Σε άλλα νέα, μαθαίνουμε ότι ο CEO του Huawei Technologies Consumer Business Group, Richard Yu, δήλωσε πρόσφατα –χωρίς όμως και να επιβεβαιωθεί επίσημα από την εταιρεία- ότι το mobile OS της εταιρείας πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του μέχρι το Φθινόπωρο. Είναι γνωστό, ότι η εταιρεία, λαμβάνοντας τα μέτρα της έχει αναπτύξει το δικό της λειτουργικό σύστημα για τις φορητές συσκευές της, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν βασίζεται στο Android. Το πιθανότερο είναι, επειδή η Huawei συνεχίζει να έχει πρόσβαση στο Android Open Source Project, να βασίζεται πάντως στο Android.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ