ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροελαφρύνσεις στην ατζέντα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

0

Από το σύνολο των περίπου εννέα εκατομμυρίων φορολογουμένων, και ψηφοφόρων, τα 6,1 εκατομμύρια –ή περίπου οι δύο στους τρεις– ουσιαστικά γνωρίζουν από τώρα τι θα τους… ξημερώσει την επομένη των βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για τη μεγάλη πλειονότητα που εμφανίζει ετήσιο ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ.

Παρά τις διαφωνίες τους, τα δύο κόμματα που θα διεκδικήσουν τη διακυβέρνηση της χώρας ουσιαστικά συμφώνησαν από τώρα ότι όποιος και αν είναι ο «δημοσιονομικός χώρος» των επόμενων ετών, οι «πολλοί» στη χειρότερη περίπτωση δεν θα θιγούν και στην καλύτερη θα έχουν και κάποιο όφελος. Αυτό θα επιτευχθεί και με τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα – πρακτικά, η έκπτωση φόρου μηδενίζει την επιβάρυνση για έχοντες ατομικό εισόδημα έως και 8.600 ευρώ (ή 9.500 ευρώ με μια απλή μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22%) και μεταφέρει την υποχρέωση της πληρωμής σχεδόν του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ένα τρίτο των φορολογουμένων που δηλώνουν αποδοχές άνω των 10.000 ευρώ τον χρόνο. Το ποιο θα είναι το μέλλον της μειοψηφίας θα φανεί μετά τις εκλογές, διότι και τα δύο κόμματα δεν αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους όσον αφορά την ακριβή μορφή της φορολογικής κλίμακας.

Εκτός από την ανάγκη να διατηρηθεί το αφορολόγητο στο ύψος του, τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει και σε κάτι ακόμη: στην εξάντληση του δημοσιονομικού χώρου ολόκληρης της περιόδου μέχρι και το 2023 για να χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες περί μειώσεων φόρων και άλλων παροχών.

Οι εξαγγελίες των δύο κομμάτων αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα των 6-7 δισ. ευρώ, με τη Νέα Δημοκρατία να προτίθεται να ανεβάσει υψηλότερα τον πήχυ λόγω και της πρόθεσής της να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ. Ως προ το περιεχόμενο των εξαγγελιών, οι φορολογούμενοι θα έχουν καλύτερη δυνατότητα σύγκρισης μέσα στον Μάιο, αφού γίνουν και οι σχετικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό. Ηδη, βέβαια, έχουν φανεί αρκετά σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο κομμάτων:

1. Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων υπάρχει ταύτιση απόψεων ως προς τη διατήρηση του αφορολογήτου και μείωσης του βασικού συντελεστή της κλίμακας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει τη μείωση από το 22% στο 20% (αφορά τους έχοντες εισόδημα έως και 20.000 ευρώ), ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης του κατώτατου συντελεστή στο 9% για τους έχοντες εισόδημα έως και 10.000 ευρώ. Για τους έχοντες αποδοχές άνω των 20.000 ευρώ, κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ μιας νέας κλίμακας από την οποία θα προκύπτει μικρότερη επιβάρυνση για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά τις εκλογές σε περίπτωση βέβαια επικράτησης της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία αναφορά, ενώ δεν είναι καν βέβαιο εάν θα θυσιαστεί ή όχι η ψηφισμένη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στον βωμό της διατήρησης του αφορολογήτου.

2. Για τον ΕΝΦΙΑ υπάρχει συμφωνία των δύο κομμάτων ως προς την αναγκαιότητα μείωσης μεσοσταθμικά κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2018, αλλά διαφωνία ως προς την κατανομή του σχετικού ποσού που φτάνει στα 800-900 εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει κυρίως στους έχοντες ατομικές ιδιοκτησίες έως και 200.000 ευρώ, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει οριζόντια μείωση της επιβάρυνσης κατά 30%, το οποίο σε απόλυτους αριθμούς βοηθάει περισσότερο τη μεσαία και τη μεγάλη ιδιοκτησία.

3. Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις (τύπου 13η σύνταξη) και έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της μόνο το επίδομα των 2.000 ευρώ για την απόκτηση παιδιού. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε νέα μέτρα εφάπαξ χαρακτήρα, όπως είναι η καταβολή επιδομάτων (τύπου δώρου Πάσχα σε μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου κ.λπ.).

4. Τα δύο κόμματα συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα μείωσης των συντελεστών φορολόγησης των νομικών προσώπων, με τη Νέα Δημοκρατία να διαθέτει μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θέλει μείωση του συντελεστή από το 29% στο 20% και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει από τη Βουλή τη σταδιακή μείωση του συντελεστή από το 29% στο 20% και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 15% στο 10%. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

5. Για τις ασφαλιστικές εισφορές υπάρχει εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης από το 20% στο 15%. Δεν υπάρχει –προς το παρόν– αναφορά από τη σημερινή κυβέρνηση.

6. Στο μέτωπο του ΦΠΑ, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μειώσεις των βασικών συντελεστών (από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%). Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της έχει υποστηρίξει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την αύξηση του ορίου απαλλαγής από τις 10.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 25.000 ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ