ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

35 χρόνια χωρίς τον Παύλο

0

Στις 4 του Μάη του 1984 πριν 35 χρόνια δηλαδή έφυγε από τη ζωή ο Παύλος -του Γιάννη και της Χρυσής- Βαρδινογιάννη, που έμελε να σημαδέψει τα πράγματα και την πολιτική ζωή όχι μόνο του Ρεθέμνους και της Kρήτης, αλλά και της Eλλάδας ολόκληρης. Στο σύντομο διάστημα της ζωής του έγραψε τέτοια ιστορία που ακόμη σε πολλά σπίτια του Νομού η φωτογραφία του υπάρχει από τους παλιούς Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες δίπλα στα εικονίσματα. Τέτοια ήταν η επιρροή που ασκούσε ο Παύλος στον απλό κόσμο με αποτέλεσμα να του αποδοθεί από τον ίδιο τον λαό, πράμα σπάνιο, ο τίτλος του «ανθρωπιστή»!

Πριν 35 χρόνια λοιπόν σε ηλικία 59 ετών στις 4 του Μάη του 1984, ένας κεραυνός έπεσε στο Ρέθεμνος, στην Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα. Ήταν η είδηση του θανάτου του μεγάλου Ρεθεμνιώτη πολιτικού και ανθρωπιστή, Παύλου Βαρδινογιάννη.

Του ανθρώπου εκείνου που χωρίς να έχει καμία ανάγκη από αναγνώριση και προβολή στεκόταν σε καθημερινή βάση στο πλευρό του κάθε απλού πολίτη σκύβοντας στον πόνο και στο πρόβλημά του. Αλλά και σε συλλογικό επίπεδο στα προβλήματα του τόπου του, δίνοντας ακόμα και τη ζωή του, όπως αποδείχθηκε για όλους εμάς τους Ρεθεμνιώτες, για όλους εμάς τους Κρητικούς και όχι μόνο.

Σε όλες τις τελευταίες εκλογές σε ένα θολό τοπίο με ανίκανους πολιτικούς στην πλειοψηφία τους να ξαναζητούν την ψήφο μας όλοι αναρωτιόμαστε, αν ήταν ο Παύλος; Αν ζούσε ο Παύλος και είχαμε μερικούς πολιτικούς σήμερα του διαμετρήματός του δεν θα φτάναμε ώς εδώ, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Εμείς όμως οι μαθητές του που «στρατευτήκαμε» στο πλευρό του από έναν ενθουσιασμό στην αρχή, αλλά στη συνέχεια διδαχτήκαμε από αυτόν, με νοσταλγία και σεβασμό στη μνήμη του, στέλνουμε μήνυμα στις νέες γενιές για να ξέρουν ότι κάποτε υπήρξε στο Ρέθυμνο ένας μεγάλος δημοκράτης κεντρώος – Βενιζελικός πολιτικός, που στην εποχή του έδειξε το ύφος και το ήθος που πρέπει διαχρονικά να έχουν οι Έλληνες πολιτικοί για να πάει μπροστά ο τόπος και να προκόβουν οι άνθρωποι.

Χιλιάδες οι ιστορίες και τα παραδείγματα που ζήσαμε και μάθαμε κοντά στον Παύλο Βαρδινογιάννη και τα έχουμε αποθηκεύσει στο μυαλό και την καρδιά μας. Η απλότητα, η εντιμότητα, το ήθος και το πάθος για προσφορά του Παύλου μεταλαμπαδεύτηκε στους ανθρώπους που ήταν δίπλα του, που θα τον θυμούνται πάντα και θα τον έχουν παράδειγμα.

«Καλοχαιρέτα τσι πεζούς, όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις» μας έλεγε όταν τον ρωτούσαμε γιατί τα κάνει όλα αυτά για τους απλούς και για τους φτωχούς ανθρώπους, «ποτέ σου μην περιφρονείς, τα κάτω σκαλοπάτια, γιατί σ’ αυτά πρωτοπατείς ν’ ανέβεις στα παλάτια» ήταν η απάντηση του πάντα, όταν τον παρακαλούσαμε να αφιερώσει λίγο χρόνο και στον εαυτό του, λέγοντάς του ότι τα προβλήματα των ανθρώπων δεν τελειώνουν ποτέ.

Δεν μας άκουσε όμως, συνέχισε να ασχολείται υπέρμετρα με τους ανθρώπους του, μέχρι που επιβάρυνε την υγεία του μη αναστρέψιμα και το τέλος ήρθε, στις 4 του Μάη του 1984. Μια λαοθάλασσα βουβή στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών όπου αναπαύεται αδιατάραχτα μέχρι σήμερα, τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. Εκεί που εμείς σαν Όμιλος Βρακοφόρων τιμούμε τη μνήμη του κάθε χρόνο.

Θέλω τώρα να αναφερθώ στους «όψιμους» Βαρδινογιαννικούς, τους μετά θάνατον δηλαδή ή τους «μετά Χριστόν Προφήτες», σ’ αυτούς δηλαδή που δεν πίστεψαν στον ίδιο όσο ζούσε και μάλιστα μερικοί από αυτούς τον πολέμησαν κιόλας και που γι’ αυτούς ο Παύλος -αν ζούσε- θα έλεγε αυτό που έλεγε πάντα για όσους δεν τον αγαπούσαν «Οσάν τα μάθια μου αγαπώ, αυτούς που με μισούνε, σκεφθείτε ’δα πως αγαπώ, αυτούς που μ’ αγαπούνε». Και φυσικά θα με μάλωνε γι’ αυτά που λέω τώρα.

Μπορεί να πέρασαν 35 χρόνια, αλλά ο Παύλος δεν θα πεθάνει ποτέ μέσα μας, υπάρχει και μας οδηγεί πάντα. Ήταν ένας και μοναδικός, η ζωή του, το έργο του και η προσφορά του μέχρι και σήμερα, αποδεικνύει ότι πολιτικός σαν τον Παύλο Βαρδινογιάννη στο «Παντέρμο Ρέθεμνος» θα βγαίνει κάθε 100 χρόνια! Εδώ ταιριάζει βέβαια η μαντινάδα του Κωστή Καλλέργη ΚΙ.Γ.Κ «Πολιτικούς – ανθρωπιστές η χώρα μας δε βγάνει, ήσουνα ο μοναδικός Παύλο Βαρδινογιάννη», αλλά και η μαντινάδα του δασκάλου Μανώλη Παπουτσιάδκη που λέει «το Ρέθεμνος να πουληθεί ολάκερο δε φτάνει, να ξεπλερώσει όσα ‘καμες Παύλο Βαρδινογιάννη».

Όλοι εμείς λοιπόν, στον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης δίνουμε μια υπόσχεση ότι θα τιμούμε τη μνήμη του για πάντα, θα προβάλλουμε, δε, το έργο του και την προσωπικότητά του, για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι!!!

Στέλιος Χ. Κιαγιαδάκης

Ομίλου Βρακοφόρων

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ