ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Σημαντικά πιο δυσάρεστες» οι επιλογές, αν ο νόμος δεν εγκριθεί μέχρι το καλοκαίρι

0

Αν οι Βρετανοί βουλευτές δεν εγκρίνουν τη νομοθεσία που επικυρώνει το Brexit πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για το καλοκαίρι, οι διαθέσιμες επιλογές θα καταστούν «σημαντικά πιο δυσάρεστες», δήλωσε πηγή από το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης για συζήτηση και ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την εβδομάδα που ξεκινά την 3η Ιουνίου, όμως το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και οι «αντάρτες» Συντηρητικοί της Μέι έχουν πει ότι σχεδιάζουν να το καταψηφίσουν.

«Αν το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί μέχρι τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για το καλοκαίρι τότε η επιλογή θα γίνει σημαντικά πιο δυσάρεστη επειδή τα επιχειρήματα για μια "μη συμφωνία" και για το αν θα ανακληθεί ή όχι το Άρθρο 50 θα γίνουν πιο δυναμικά», είπε η πηγή αυτή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η ίδια πηγή είπε επίσης πως το νομοσχέδιο θα «περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά» τα οποία θα αντανακλούν τις συζητήσεις που είχε η κυβέρνηση με βουλευτές για τις ανησυχίες τους, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα μέχρι τώρα η συμφωνία της Μέι με την ΕΕ να έχει απορριφθεί τρεις φορές.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος δήλωσε πως δεν υπάρχει πιθανότητα να εγκριθούν από το βρετανικό Κοινοβούλιο όλες οι πλευρές του Brexit μέχρι το τέλος Ιουλίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέστειλε επιστολή στην Τερέζα Μέι, λέγοντας πως οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εξαντληθεί.

Στην επιστολή του, την οποία δημοσιεύει ολόκληρη η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο Κόρμπιν τονίζει πως και οι δύο πλευρές είχαν καλή θέληση και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις για τις προσπάθειές τους να βρουν κοινό έδαφος.

«Παρόλα αυτά, είναι πλέον ορατό ότι παρότι υπάρχει δυνατότητα για κάποιες υποχωρήσεις, μέχρι στιγμής δεν έχουν γεφυρωθεί οι σημαντικές πολιτικές διαφορές μας», γράφει ο Κόρμπιν.

Όπως τόνισε ο ίδιος, υπάρχει ανησυχία στη σκιώδη κυβέρνηση αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών για το εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να φέρει εις πέρασε μια οποιαδήποτε συμβιβαστική συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση για μια ενδεικτική ψηφοφορία με την οποία οι βουλευτές θα δείξουν αν υποστηρίζουν την αποχώρηση έως τις 31 Ιουλίου, ο ηγέτης των Εργατικών είπε:

«Δεν νομίζω πως είναι αξιόπιστο να πούμε ότι περνάνε όλη η κοινοβουλευτική συμφωνία και όλα τα στάδια ενός πολύ αμφιλεγόμενου και σημαντικού νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου άρα όχι, δεν θα το υποστηρίξουμε».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ