ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Εκκρεμότητες και διευθετήσεις πριν από την κάλπη

0

Η επιλογή της μετάθεσης των πρόωρων εκλογών, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των ευρωεκλογών, από τις 30 Ιουνίου στις 7 Ιουλίου, αλλά και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό να προωθηθούν οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο τέλος της θητείας της, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό. Κυρίως, όμως, την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί την επόμενη εβδομάδα το γεγονός ότι η Βουλή θα είναι «ανοιχτή», προκειμένου να περάσει για προφανείς λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας «μέτρα» και νομοθετικές αποφάσεις, με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Η δυνατότητα της «ανοιχτής Βουλής» παρέχεται από το γεγονός ότι προκειμένου να τηρηθεί το γράμμα του Συντάγματος και να μεσολαβήσουν 30 ημέρες από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής έως την Κυριακή των εκλογών, το αίτημα του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές, κίνηση η οποία θα δρομολογήσει την επίσημη και τυπική διάλυση της Βουλής, έγινε γνωστό ότι θα υποβληθεί στις 10 Ιουνίου και όχι – όπως αρχικώς είχε σημειώσει ο κ. Τσίπρας, «αμέσως μετά το τέλος των επαναληπτικών εκλογών για τις Περιφέρειες και τους δήμους».

Τούτο σημαίνει ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία θα έχει τη δυνατότητα νομοθέτησης την προσεχή εβδομάδα, από τη Δευτέρα 3 έως και την Παρασκευή 7 Ιουλίου. Σε αυτό το διάστημα θα είναι δυνατή η κατάθεση νομοσχεδίων και η συζήτηση με επείγουσες ή κατεπείγουσες διαδικασίες. Επίσης, να προγραμματιστούν συνεδριάσεις για την ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν κύρωση διεθνών συμβάσεων: τέτοια υπάρχουν, έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές, και θα μπορούσαν (κατά την πάγια πρακτική ΣΥΡΙΖΑ) να αποτελέσουν «οχήματα» ώστε να συμπληρωθούν με τροπολογίες, οι οποίες και να αφορούν προεκλογικού χαρακτήρα «μέτρα».

Σημαντικές εκκρεμότητες και διευθετήσεις που θα μπορούσαν να προωθηθούν είτε μέσω της Βουλής είτε μέσω υπουργικών αποφάσεων, αφορούν, μεταξύ άλλων, την οριστικοποίηση διορισμών από το υπουργείο Εσωτερικών, τη στελέχωση κρίσιμων θέσεων στον χώρο της εκπαίδευσης, θέματα ενέργειας, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και τον τρόπο διάθεσης σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού.

Κάλυψη 11.500 θέσεων μόνιμου προσωπικού

Τη δυνατότητα να προχωρήσει σε περίπου 11.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εν μέσω προεκλογικής περιόδου έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, καθώς οι εξαιρέσεις που θεσπίστηκαν νομοθετικά από την αναστολή προσλήψεων λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, ισχύουν και για τις εθνικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, κανονικά μπορούν να προχωρήσουν οι 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού της προκήρυξης 3Κ/2018, που αφορά την καθαριότητα των δήμων. Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων έχει καθυστερήσει σημαντικά, ωστόσο στελέχη του ΑΣΕΠ υποστηρίζουν ότι οι οριστικοί πίνακες θα εκδοθούν την προσεχή εβδομάδα, πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Την ίδια ώρα, πηγές του ΥΠΕΣ ξεκαθάριζαν ότι «είναι περιττή η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου επί του θέματος καθώς η εξαίρεση της 3Κ από την αναστολή προσλήψεων και στις εθνικές εκλογές, είναι σαφής στην επίμαχη τροπολογία», που ψηφίστηκε προ μηνός.

Εκτός της αναστολής των προσλήψεων είναι επίσης οι 3.257 μόνιμες θέσεις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ κανονικά μπορούν να συνεχιστούν και οι διαδικασίες για την επιστροφή των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών (σ.σ. περίπου 1.000 άτομα) στις θέσεις τους.

Πέραν αυτών, βάσει της ίδιας τροπολογίας που ψηφίστηκε προ των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξαιρούνται επίσης οι προσλήψεις ΙΔΟΧ και η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου καθώς και οι προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών, των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των ΚΑΠΗ, των αμειβόμενων μέσω ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις παιδικές κατασκηνώσεις, καθώς και ως προς τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο κοινωφελών προγραμμάτων.

Ευα Καραμανώλη

Τοποθέτηση στελεχών σε τρεις κλάδους

Τη στελέχωση κρίσιμων θέσεων στη διοικητική ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης ολοκληρώνει αυτή την περίοδο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση στελεχών σε τρεις κλάδους. Κατά πρώτον, ο μεγαλύτερος κλάδος αφορά τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για τα στελέχη από τα οποία περνά το διοικητικό έργο για να λειτουργήσουν τα σχολεία (π.χ. τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία).

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιλογές των διευθυντών και γενικών διευθυντών της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, ενώ προωθούνται οι τοποθετήσεις των πρώην περιφερειακών διευθυντών στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επιλογής των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου του εξωτερικού. «Εχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει τη διαδικασία επιλογής συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού, που έχει ως στόχο την πλήρη κομματικοποίηση της παιδαγωγικής καθοδήγησης και διοίκησης της εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους Ελληνες του εξωτερικού και για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της ομογένειας. Τη διαδικασία επιλογής συντονιστών εξωτερικού καταγγέλλουν και οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας πως “αρνούνται να τη νομιμοποιήσουν, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις διαφάνειας, νομιμότητας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εκπαίδευσης, παρά μόνο πολιτικές σκοπιμότητες”» ανέφερε ο αν. τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας: «Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αναγνωρίσει επιλογές “ημετέρων”, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό».

Την ίδια στιγμή, δεσμεύσεις του κ. Γαβρόγλου δεν έχουν υλοποιηθεί. Μεταξύ αυτών η δυνατότητα του ειδικού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ να προαχθούν σε θέση πανεπιστημιακού.

Προτεραιότητα η ένεση ρευστότητας για ΔΕΗ

Σενάρια για το πώς θα προχωρήσουν κρίσιμες ρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί στον τομέα της ενέργειας και ανατρέπονται λόγω της μεσολάβησης των εθνικών εκλογών εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Προτεραιότητα έχει η ένεση ρευστότητας που είχε διασφαλιστεί για τη ΔΕΗ μέσω της επιστροφής ΥΚΩ του 2011 που δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα στην Επιχείρηση. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ και ο σχεδιασμός των συναρμοδίων υπουργείων προέβλεπε την επιστροφή 250-300 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Στόχος ήταν τα χρήματα να φτάσουν στα ταμεία της ΔΕΗ πριν από το τέλος Ιουνίου για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας της Επιχείρησης αλλά και να συνδράμουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Δεδομένου της άμεσης ανάγκης της ΔΕΗ εξετάζεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το υπουργείο επισπεύδει, επίσης, τις διαδικασίες για την έκδοση, πιθανότατα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, της υπουργικής απόφασης για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών. Μία σειρά υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση κυρίως εργασιακών διατάξεων που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο νόμο για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις, αναμένεται να υπογραφούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Αφορούν κυρίως την υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταχωρίζουν την ετήσια κανονική άδεια των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», τη δυνατότητα των εργαζόμενων να έχουν πρόσβαση στο σύστημα, καθώς και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών που απασχολούν εργαζομένους στη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων. Με υπουργική απόφαση αναμένεται, επίσης, να καθοριστούν οι παραβάσεις, τα κριτήρια και η μέθοδος υπολογισμού του ύψους των προστίμων, σε περίπτωση παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Ερχεται νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Πληθώρα αποφάσεων για τη διευθέτηση θεμάτων από τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών σε φάρμακα και την οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών, έως τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, θα επιχειρήσει να υπογράψει το διάστημα που απομένει πριν από τις βουλευτικές εκλογές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στις εκκρεμότητες που δεν θέλει να αφήσει πίσω της η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η οδοντιατρική περίθαλψη 800.000 παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών, τα οποία με τη χρήση ειδικού κουπονιού - voucher θα μπορούν να επισκέπτονται ιδιώτες οδοντιάτρους και να πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις και πράξεις όπως καθαρισμό δοντιών, σφραγίσματα κ.ά. Η συγκεκριμένη δράση, για την οποία έχουν «δεσμευθεί» 40.000.000 ευρώ που προέκυψαν από την αύξηση του ΑΕΠ, έχει προαναγγελθεί από τις αρχές του έτους και σύμφωνα με το υπ. Υγείας εκκρεμεί αυτή τη στιγμή να καθοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ ο κατάλογος των συνεργαζόμενων οδοντιάτρων και να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τις πράξεις που θα καλύπτονται.

Επιπλέον, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή υπουργικών αποφάσεων για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων –θα βασίζεται στο νέο σύστημα τιμολόγησης που προβλέπει αυξήσεις τιμών σε πολλά σκευάσματα–, αλλά και την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των φαρμάκων, από τον οποίο αναμένεται να προκύψουν μειώσεις στη συμμετοχή ασθενών. Τέλος, στα «σκαριά» είναι και οι αποφάσεις για τον τρόπο διάθεσης των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, τη μεταφορά της αρμοδιότητας έγκρισης των ιατρικών συνεδρίων από τον ΕΟΦ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, τις προδιαγραφές λειτουργίας των δημόσιων και των ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης και το περιεχόμενο της νέας εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική.

Εκτός πλάνου μένει η νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος που σχεδίαζε να δημοσιεύσει το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών και παιδιάτρων στις Τοπικές Μονάδες Υγείας του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πλεννυ Μπουλούτζα

Η πολυδιαφημιζόμενη περιφερειακή πολιτική

Στρατηγικός στόχος του υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικό στοίχημα της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού βρισκόταν στην τελική ευθεία για τη ψήφισή του, πριν από τον ορισμό εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, καθώς είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση Συμβουλίου Σύγχρονου Πολιτισμού και 13 περιφερειακών διευθύνσεων. Δίνει έμφαση στην πολιτισμική ανάπτυξη των Περιφερειών, στην οργάνωση δικτύων πολιτισμού σε συνεργασία με φορείς της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, στην αξιοποίηση του ενεργού πολιτισμικού κεφαλαίου, καθώς και στην ενίσχυση του δημιουργικού και καλλιτεχνικού πεδίου, της τοπικής παραγωγής πολιτισμικών προϊόντων, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού, ο οποίος επρόκειτο να αντικαταστήσει το παλαιό Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), η επανίδρυση του οποίου ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον νέο Οργανισμό έγιναν πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με συγγραφείς και ανθρώπους από τον χώρο των εκδόσεων. Ο νέος Οργανισμός θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με αρμοδιότητες τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών για την παραγωγή και την οικονομία του βιβλίου, τη διαχείριση και ανάπτυξη της Βιβλιονέτ, την καλλιέργεια της ανάγνωσης, την ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικού βιβλίου, την προώθησή του στο εξωτερικό κ.ά.

Τέλος, στο ίδιο νομοσχέδιο για την Περιφερειακή Πολιτική βρίσκονται και οι διατάξεις για τη λειτουργία του «Ακροπόλ». Μάλιστα, στο αποκατεστημένο ξενοδοχείο, που ο νέος του ρόλος είναι να αποτελέσει κέντρο νεανικής δημιουργίας, είχε προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί η φετινή Art Athina, η οποία μετά την περιπετειώδη συνεργασία της με το υπουργείο Πολιτισμού μετατίθεται για φθινόπωρο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ