ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2019: Δεν θα γίνει το debate των πολιτικών αρχηγών

0

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών τα κόμματα στη διακομματική επιτροπή και έτσι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά debate, για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, την περασμένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική Νάσος Ηλιόπουλος είχε επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα κόμματα και είχε ζητήσει να αλλάξει η ημερομηνία για να μπορέσει να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει των εθνικών εκλογών.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζούλας πρότεινε στη διακομματική ως εναλλακτικές την 27η και 28η Ιουνίου. Ο κ.Ηλιόπουλος δέχθηκε και τις δύο αυτές ημέρες, ωστόσο τα μικρότερα κόμματα διαφώνησαν καθώς έχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις και περιοδείες. Τότε ο κ.Ηλιόπουλος, αφού επικοινώνησε με το Μαξίμου, δήλωσε ότι ο κ.Τσίπρας θα γυρίσει από Βρυξέλλες για να διεξαχθεί το ντιμπέιτ 10 το βράδυ της Δευτέρας 1η Ιουλίου.

Στο σημείο αυτό όμως αντέδρασε έντονα το ΚΚΕ, το οποίο όταν αρχικά είχε συμφωνηθεί η 1η Ιουλίου ως ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ, είχε αλλάξει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και την είχε μεταφέρει για την Τρίτη 2 Ιουλίου, αλλά όταν την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κώλυμα για τη Δευτέρα, τη μετέφερε ξανά τυπώνοντας νέες αφίσες. Συνεπώς το ΚΚΕ δε δέχθηκε, με πηγές του ΚΙΝΑΛ να χαρακτηρίζουν εύλογη την αντίδραση του. Σημειωτέον ότι 2 Ιουλίου έχει διακαναλική ο ΣΥΡΙΖΑ και εκδηλώσεις τα υπόλοιπα κόμματα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επέρριπταν την ευθύνη στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα πηγές του κυβερνώντος κόμματος έκαναν λόγο για συμπαιγνία των δύο κομμάτων προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ με πρόσχημα όπως έλεγαν τις περιοδείες που έχουν προγραμματιστεί και υποστήριζαν ότι είναι φανερό πως από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλουν να διεξαχθεί τηλεμαχία.

Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος

“Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η ΝΔ ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή” δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζούλας μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής.

“Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η ΝΔ συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίας” πρόσθεσε ο κ.Ζούλας.

Ο κ.Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε να γίνει συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Όθωνας από την πλευρά του σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής υποστήριξε ότι: “Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ουσιαστικά ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για τη ματαίωση της ομόφωνα προγραμματισμένης συζήτησης των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο κ.Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε να γίνει συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.”

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ