ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η γοητεία της ανάποδης φωτογραφίας μέσα από την κρυστάλλινη σφαίρα

0

Βλέποντας μέσα από την κρυστάλλινη σφαίρα τον κόσμο γύρω μας, ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική στη φωτογράφηση, αποτυπώνοντας με το φακό του μια σφαιρική και ανάποδη εικόνα του τόπου μας, έχοντας κερδίσει ήδη το ενδιαφέρον του κόσμου, που αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα μιας τέτοιας φωτογράφησης.

Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης από το Ηράκλειο είναι καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και ζει στο Ρέθυμνο τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόκειται για ένα πολυάσχολο άνθρωπο με πολλά χόμπι και ενδιαφέροντα. Ο ίδιος συνδυάζοντας την αγάπη του για την Κρήτη και το πάθος για την τέχνη της φωτογραφίας, έχει να μας παρουσιάσει ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο φωτογράφησης, που πραγματικά ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα όσα είχαμε δει ως τώρα.

Όπως τονίζει ο ίδιος, γενικά από τις φωτογραφίες έλλειπε η ιδιαίτερη ματιά «Η τεχνολογία μας έχει προσφέρει πολλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα αν κάποιος τα χειρίζεται σωστά. Συνεχώς έβλεπα φωτογραφίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά κάτι έλλειπε από αυτές τις φωτογραφίες, έλλειπε η πρωτοτυπία και η ιδιαίτερη ματιά. Μια άλλη προοπτική που εμένα προσωπικά θα με εντυπωσίαζε».

Η γοητεία της ανάποδης φωτογραφίας

Ο κ. Παναγιωτάκης χρησιμοποιεί μια κρυστάλλινη σφαίρα, στις φωτογραφίες του, η οποία έχει την ιδιότητα να αντιστρέφει την εικόνα. Ο ίδιος μιλώντας γι αυτό, τονίζει μεταξύ άλλων: «Αρχές Οκτωβρίου του περασμένου έτους έτυχε να δω στο Instagram κάποιες φωτογραφίες ενός κορυφαίου φωτογράφου, του Peter ΜcKinnon με μια κρυστάλλινη σφαίρα που με εντυπωσίασαν πραγματικά. Πρώτη φορά στη ζωή μου παρατηρούσα μια φωτογραφία για αρκετή ώρα και την έδειχνα με πάθος στους φίλους μου. Εντυπωσιάστηκαν όλοι και κυρίως ο γιος μου που είναι και ο αυστηρότερος κριτής μου. Μετά από λίγες μέρες λοιπόν,  είχα στα χεριά μου κι εγώ μια τέτοια μπάλα και τράβηξα την πρώτη μου "ανάποδη" φωτογραφία. Μια φωτογραφία που έδειχνε το όμορφο Ρέθυμνο από ψηλά. Τότε σκέφτηκα να συνδυάσω την αγάπη μου για τον τόπο μου με το πάθος μου για την φωτογραφία και να δείξω στον κόσμο τον τόπο στον οποίο μεγάλωσα, μέσα όμως από μια διαφορετική μάτια, πιο σφαιρική και ανάποδη.  Έτσι γεννήθηκε στο Instagram πρώτα και έπειτα στο Facebook το Project Sphere».

Το Project Sphere

«Το Project Sphere είναι ένας τουριστικός και ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός της Κρήτης που έχει σκοπό να προωθήσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό του νησιού μας», λέει ο κ. Παναγιωτάκης και συμπληρώνει: «Μέσα από τις φωτογραφίες μου, προβάλλεται οτιδήποτε έχει σχέση με την ιστορία του τόπου μας, τις συνήθειες των Κρητικών. Σκηνές από την καθημερινότητα μας και γενικά οτιδήποτε μπορεί να προωθήσει αυτά που αγαπάμε ως λαός.

Το Project Sphere γεννήθηκε πριν από 8 μήνες και απαριθμεί ήδη παραπάνω από 2500 ακολούθους. Την κάθε φωτογραφία μου την βλέπουν κατά μέσο όρο 3000 άτομα και κάποιες φωτογραφίες μου έχουν φτάσει μέχρι και σε 8500 λογαριασμούς. Επίσης, πολλές φωτογραφίες μου έχουν αναδημοσιευθεί τόσο από άλλους λογαριασμούς στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνεχώς επικοινωνούν μαζί μου άτομα που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Κρήτη και μου λένε ότι ανυπομονούν να έρθουν στο νησί μας και να επισκεφτούν πολλά από τα μέρη που έχουν δει στο Project Sphere. Πολλοί μου ζητιάνε να τυπώσουν κάποιες φωτογραφίες μου για να τους θυμίζουν το ταξίδι τους στην Κρήτη μας. Άλλοι μου στέλνουν μηνύματα και μου λένε ότι δεν γνώριζαν ότι η Κρήτη έχει τέτοια ιστορία».

Η κρυστάλλινη σφαίρα

τη συνέχεια αναφερόμενος στην κρυστάλλινη σφαίρα, υπογραμμίζει: «Είναι υψηλής ποιότητας Κ9 κρύσταλλο το οποίο έχει την ιδιότητα να αντιστρέφει την εικόνα. Αυτό ήταν που με εντυπωσίασε. Ότι δηλαδή έβλεπα τα πράγματα λίγο ανάποδα. Επίσης, έχει την ιδιότητα να φαίνονται μέσα στη σφαίρα λεπτομέρειες που δεν φαίνονται στην υπόλοιπη φωτογραφία, ακριβώς λόγω του σχήματος της. Υπάρχει σε πάρα πολλά μεγέθη. Τα κυριότερα και αυτά που χρησιμοποιώ εγώ είναι τρία. Αυτή των 6, των 8 και των 9 εκατοστών. Το βάρος του ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος, και είναι στα 300, 600 και 800 γραμμάρια περίπου αντίστοιχα η κάθε μία.

«Αφήστε τη σφαίρα να σας ταξιδέψει»

Με την κρυστάλλινη σφαίρα στο σακίδιό του ο κ. Παναγιωτάκης, «οργώνει» κυριολεκτικά το νησί προσπαθώντας να αναδείξει μέσα από το φωτογραφικό του φακό και τα άγνωστα μέρη της Κρήτης: «Σκοπός μου επίσης είναι να δείξω τόσο γνωστές όσο και άγνωστες γωνίες τις Κρήτης και να παρέχω ιστορικές πληροφορίες για το κάθε μέρος, όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για πολλούς Κρητικούς που δεν έχουν επισκεφτεί τα μέρη τα οποία προβάλλω. Όπως εγώ εμπνεύστηκα από κάποιους άλλους, έτσι έχουν εμπνευστεί κι από μένα πολλά αλλά άτομα τόσο στην Κρήτη αλλά και από άλλα μέρη  της Ελλάδας και αυτό το βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό. Πράγμα που μου δείχνει, ότι αυτό που κάνω δεν είναι προσωρινό και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να ταξιδεύω, να οργώνω το νησί μας και να φωτογραφίζω μέρη τα οποία μέχρι πρότινος ήταν άγνωστα και σε μένα τον ίδιο.

Η σφαίρα με κάνει να βγω από το σπίτι μου και να ταξιδέψω με την οικογένεια μου και τους φίλους μου, να μάθω μέρη και να τα φωτογραφίσω κι έτσι με τη σειρά μου κι εγώ να παρακινήσω κάποιους να πάνε σε μέρη που δεν ήξεραν την ύπαρξη τους.

Προσπαθώ να προωθήσω το νησί μας χωρίς να έχω κάποιο προσωπικό όφελος. Ζούμε σε μια εποχή που δυστυχώς πολλοί Κρητικοί δεν γνωρίζουμε πράγματα για το νησί μας και συνεχώς επισκεπτόμαστε τα ιδία και τα ίδια μέρη, ενώ δίπλα μας μπορεί να είναι κάποιος "παράδεισος" κρυμμένος και να περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Αυτό που ζητάω από τον κόσμο είναι απλά να ακολουθήσει το Project Sphere στο Instagram και στο Facebook και τα υπόλοιπα είναι δική μου δουλειά. Υπόσχομαι ότι θα δουν φωτογραφίες που θα τους εκπλήξουν.»

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ