ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Η υπόθεση Novartis τώρα ξεκινάει...

0

Εξελίξεις που πυροδοτούνται εντός της Δικαιοσύνης εμφανίζουν την ύπαρξη σκοτεινού παρασκηνίου και σειράς παρεμβάσεων στις έρευνες για την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, αντιστρέφοντας πλέον το βάρος της υπόθεσης, καθώς οι δημόσιες καταγγελίες του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή αφορούν επί της ουσίας σε σχέδιο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που διετέλεσε επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς στις έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση –υπόθεση-«ναυαρχίδα» της κυβερνητικής ατζέντας κατά της διαφθοράς– έχει από τον Ιανουάριο καταγγείλει προαποφασισμένες ποινικές διώξεις κατά πολιτικών χωρίς στοιχεία, ενώ έχει μιλήσει από τότε για τον ρόλο του λεγόμενου «Ρασπούτιν», κυβερνητικού στελέχους, το οποίο σύμφωνα με τις αναφορές Αγγελή «αποτελεί τον οιονεί προϊστάμενο της Εισαγγελίας Διαφθοράς»!

Οι αρχικές καταγγελίες του κ. Αγγελή που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, προκάλεσαν τη δρομολόγηση εξελίξεων, η συνέχεια των οποίων παραπέμπει σε δικαστικούς και κοινοβουλευτικούς ελέγχους για το τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση της Novartis, όπου χωρίς στοιχεία πολιτικοί βρέθηκαν με τη «ρετσινιά» του δωρολήπτη, ανάμεσά τους πρώην υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί. Ηδη, η κίνηση του κ. Ιωάννη Αγγελή, την οποία δέχθηκε τελικώς και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να βγουν από το αρχείο και να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας οι μηνύσεις τριών πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νοvartis, oδηγεί άμεσα στη Βουλή τη σχετική δικογραφία, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο κοινοβουλευτικών ελέγχων με τη σύσταση είτε Προανακριτικής είτε Εξεταστικής Επιτροπής.

Οι μηνύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, που βγήκαν από το αρχείο, αποτελούν ήδη το όχημα της κοινοβουλευτικής διερεύνησης από τη νέα Βουλή, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταμηνύσει πριν από ενάμιση χρόνο, όχι μόνον τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους εισαγγελείς Διαφθοράς, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Επιβεβαίωση

Οι μηνύσεις αυτές, που είχαν μπει στο αρχείο από τον ίδιο τον κ. Αγγελή, ανασύρθηκαν τώρα με δική του πρωτοβουλία υπό το φως των νέων δεδομένων, επιβεβαιώνοντας τα καταγγελλόμενα πλέον και από εισαγγελικής πλευράς, για πολιτικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις που καθόρισαν, όπως είχαν υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή οι μηνυτές-πολιτικοί, την έρευνα για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Novartis.

Οι εξελίξεις με τις επικείμενες κοινοβουλευτικές έρευνες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, μετά την κίνηση Αγγελή για ανάσυρση των μηνύσεων από το αρχείο και επανεξέταση των καταγγελλομένων από τους τρεις πολιτικούς, φέρουν σε ρόλο κατηγόρου πλέον τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα η σημερινή κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και να αποδείξει με στοιχεία ότι οι έρευνες για την υπόθεση της Novartis υπήρξαν ανεξάρτητες και ότι οι καταγγελίες για οργάνωση σχεδίων για σπίλωση πολιτικών αντιπάλων δεν ευσταθούν. Τη θέση της σημερινής κυβέρνησης προς απόδειξη της ανεξάρτητης έρευνας για τη Novartis, όπως όλα δείχνουν, δυσκολεύουν όχι μόνον τα καταγγελλόμενα από τους τρεις πολιτικούς που έχουν κάνει τις μηνύσεις, αλλά κυρίως οι δημόσιες καταγγελίες του αντεισαγγελέα Αγγελή, ο οποίος γνωρίζει πολλά και εκ των έσω, καθώς διετέλεσε για διάστημα επόπτης των ερευνών αυτών και με αναφορές του προς τον Αρειο Πάγο έχει καταγγείλει από μήνες παρεμβάσεις, σωρεία παραβάσεων της νομιμότητας και κυρίως τον αμφιλεγόμενο ρόλο του λεγόμενου «Ρασπούτιν».

Βαριές κατηγορίες

Ως προς τον ρόλο του λεγόμενου «Ρασπούτιν» για τον οποίο για πρώτη φορά μίλησε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, όταν παραιτήθηκε καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της, ο κ. Αγγελής αφιερώνει στις αλλεπάλληλες αναφορές του ειδικές μνείες, περιγράφοντάς τον ως «μέλος της κυβέρνησης που έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως και με μυστικές υπηρεσίες», ενώ του αποδίδει παρεμβατικές δραστηριότητες στην έρευνα για τη Νοvartis, φθάνοντας στο σημείο να τον θεωρεί αρχιτέκτονα του σχεδίου ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κ. Αγγελής, μόλις έβγαλε από το αρχείο τις μηνύσεις των τριών πολιτικών, το πρώτο που παρήγγειλε στην Εισαγγελία Εφετών ήταν να κάνει όλες τις ενέργειες για να αποκαλυφθεί πλήρως η ταυτότητα του λεγόμενου «Ρασπούτιν». Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστούν και από τη Δικαιοσύνη οι Σαμαράς, Βενιζέλος,

Αβραμόπουλος, αίτημα που αν γίνει δεκτό, θα δρομολογήσει εκτός από τις επικείμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και δικαστικές έρευνες με αντικείμενο την ύπαρξη πολιτικοδικαστικού παρασκηνίου στην υπόθεση της Novartis.

Και ενώ οι έρευνες για τη Νοvartis έχουν λάβει ήδη άλλη τροπή, καθώς πλέον ερευνάται σκάνδαλο εκ του αντιστρόφου, ο ρόλος και οι ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών σε αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό, και εξαιρετικά σοβαρό, κεφάλαιο των γενικευμένων ερευνών που ενδέχεται να καταδείξουν –αν καταδείξουν– την πραγματικότητα της υπόθεσης αυτής στο σύνολό της.

Η απερχόμενη σε λίγες ημέρες εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που κατείχε και την κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας τα τρία τελευταία χρόνια, εγκαλείται από τον κ. Αγγελή για συγκάλυψη των καταγγελιών του, ενώ η ίδια έχει διατάξει έρευνα τόσο για τα καταγγελλόμενα από τον αντεισαγγελέα όσο και εκείνα που του καταμαρτυρεί η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, πρόσωπο κομβικής σημασίας για την εν λόγω υπόθεση.

Οι έρευνες για τους δικαστικούς χειρισμούς και τα καταγγελλόμενα από τον κ. Αγγελή και την κ. Τουλουπάκη, που έχουν ανατεθεί στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Δασούλα και Βασίλειο Πλιώτα, βρίσκονται μόλις στην αρχή. Αιτία το γεγονός ότι ο κ. Αγγελής έχει εγγράφως ζητήσει να εξεταστεί για τις καταγγελίες του μετά τις εκλογές, δηλώνοντας σαφώς πως δεν εμπιστεύεται τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί με πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ δεν είναι τυχαίο του κλίματος που επικρατεί μέσα στη Δικαιοσύνη ότι ο κ. Αγγελής έκλεισε την τελευταία του αναφορά προς τον Αρειο Πάγο με τη φράση «δεν θα πάω φυλακή για τη Νοvartis» και μάλιστα η σημείωσή του έγινε με κεφαλαία γράμματα.

Σκιά στη Δικαιοσύνη

Πάντως, οι δικαστικοί χειρισμοί για τη Novartis, οι καταγγελίες των εμπλεκόμενων πολιτικών από την αρχή ότι επρόκειτο περί «σκευωρίας», οι παραιτήσεις εισαγγελέων από θέσεις-κλειδιά για παρεμβάσεις στην εν λόγω έρευνα (παραιτήθηκαν και η Ελένη Ράικου και ο Ιωάννης Αγγελής) αλλά και η εν γένει οργάνωση των ερευνών, έχει αφήσει βαρύτατη σκιά στη Δικαιοσύνη, η οποία εμφανίζεται, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, συνοδοιπόρος παραβάσεων νομιμότητας προς χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Και τούτο, διότι πολλές φορές στο παρελθόν η Δικαιοσύνη έφερε το βάρος σκανδάλων, όπως η υπόθεση Κοσκωτά, Siemens και πολλές άλλες, αλλά ουδέποτε βρέθηκε στη δίνη τόσων επικρίσεων για διαπλοκή με πολιτικές σκοπιμότητες και για παραβιάσεις της νομιμότητας, όπως τώρα. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλά και για την κυβέρνηση και για τους ίδιους τους δικαστές. Γιατί, όπως είναι γνωστό, το ταγκό θέλει πάντα δύο...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ