ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκινούν οι ψεκασμοί κατά του δάκου της ελιάς

0

Σε εφαρμογή έχει τεθεί ο φετινός σχεδιασμός της συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς. Το δύσκολο αλλά αναγκαίο για την παραγωγή ελαιολάδου πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί από την εταιρεία Agronova για τις περιοχές Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ρεθύμνου ενώ για τον Μυλοπόταμο, το έργο ανέλαβε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγγελιανών.

Η καταπολέμηση του δάκου, αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση καθώς θα πρέπει να γίνει έγκαιρα και σωστά, ώστε να προστατευθεί η παραγωγή από την καταστροφική επέλαση του εντόμου. Εντός Ιουνίου πρόκειται να γίνουν οι δύο πρώτοι ψεκασμοί και ο γεωπόνος Ευάγγελος Ροδινός από την εταιρεία Agronova, εμφανίζεται καθησυχαστικός. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόνισε, ότι «Υπάρχει μεγάλη εμπειρία από την ομάδα μας με γεωπόνους που εδώ και μια 20ετία ασχολούνται με την δακοκτονία ενώ διαθέτουμε επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό για τα οικονομοτεχνικά  ζητήματα αλλά και την ηλεκτρονική καταγραφή της εξέλιξης του έργου. Φέτος ελέγχουμε τα συνεργεία εκτός από τα δελτία ζώσης και με ηλεκτρονικό τρόπο, που μας δείχνει αν έχει προχωρήσει κανονικά η διαδικασία και που πρέπει να επαναληφθεί.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται, ότι εκτός από τους δύο ψεκασμούς εντός Ιουνίου θα γίνουν τουλάχιστον άλλοι τέσσερις. Αυτό, βέβαια, θα καθοριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες ελέγχουν την εξάπλωση των πληθυσμών του δάκου και ανάλογα δίνουν εντολές για τους ψεκασμούς.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σχετικά με την διαδικασία που ακολουθείται για την καταπολέμηση του εντόμου, ο κ. Ροδινός δήλωσε, ότι «Πρόκειται για δολωματικούς ψεκασμούς. Είναι οικολογική προσέγγιση της καταπολέμησης, καθώς χρησιμοποιούμε δόλωμα χημικού εντομοκτόνου με πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί τροφή για το ενήλικο θηλυκό έντομο. Δολώνουμε την βορεινή δροσερή πλευρά του δέντρου, έτσι ώστε παραπλανάται ο θηλυκός δάκος, ο οποίος σπεύδει να φάει την πρωτεΐνη μαζί με το δηλητήριο, οπότε θανατώνεται πριν γεννήσει. Μιλάμε για οικολογική προσέγγιση, διότι δεν ψεκάζουμε όλο το δέντρο, δεν ψεκάζουμε τα κλαδιά με τον καρπό αλλά σημεία που δεν έχουν ελιές, οι οποίες δεν επιβαρύνονται. Δημιουργούμε μια παγίδα, δηλαδή, στον κορμό του δέντρου και μόνο. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί, ότι σε καλλιέργειες με πυκνότητα έως οκτώ δέντρα ψεκάζουμε όλα τα δέντρα ενώ με πυκνότητα 18 δέντρων, ψεκάζουμε δέντρο παρά δέντρο. Στην ποικιλία κορωνέϊκου ψεκάζουμε ένα ανά τρία δέντρα.»

Σύμφωνα με τον κ. Ροδινό τα συνεργεία που θα υλοποιήσουν τους ψεκασμούς προέρχονται από τα ίδια τα χωριά, ώστε οι εργάτες να γνωρίζουν καλά τις περιοχές ευθύνης τους και να είναι το έργο τους πιο ευέλικτο και επιτυχημένο.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το έργο της καταπολέμησης του δάκου, όχι μόνο δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, αλλά, αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο της Agronova, είναι προφανώς και το πώς λειτουργούν τα ίδια τα συνεργεία. Όπως δήλωσε, «προφανώς και το πώς θα δουλέψουν τα συνεργεία αποτελεί ένα κυρίαρχο ζήτημα, το οποίος εμείς θα το ελέγξουμε και δια ζώσης αλλά και ηλεκτρονικά. Υπάρχουν, όμως, και άλλα προβλήματα.»

Εξειδικεύοντας, τόνισε τα εξής: «Το δύσκολο ανάγλυφο κάποιων χωριών με ορεινά και δύσβατα σημεία, αποτελεί πάντα ένα σοβαρό ζήτημα για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος των ψεκασμών. Επίσης τα εγκαταλελειμμένα χωράφια που δύσκολα μπορούμε να προσεγγίσουμε αλλά και πολλά περιφραγμένα αγροτεμάχια, στα οποία δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στο να γίνει σωστά ο ψεκασμός. Θα πρέπει να συνεργαστούν σωστά με τα συνεργεία οι ιδιοκτήτες, να ανοίγουν τα περιφραγμένα κτήματα και να αφήνουν να γίνεται ο ψεκασμός. Και βέβαια υπάρχει και το θέμα, ότι σε πολλά κτήματα έχουν ζώα ή άλλες καλλιέργειες μαζί με τις ελιές και επίσης δεν θέλουν να ψεκάζουν. Να τονίσουμε, ακόμα πως δεν μπαίνουμε στις βιολογικές καλλιέργειες. Όλα αυτά συντελούν πολλές φορές στην δημιουργία μεγάλων προβλημάτων καθώς αναπαράγεται ο δάκος σε μεγάλους πληθυσμούς.  Όλα αυτά τα τονίζουμε, γιατί χρειάζεται καλή συνεργασία με τους παραγωγούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε κατά το καλύτερο δυνατό την απειλή του δάκου.»

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ