ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην δικαιοσύνη οι γονείς του παιδιού που κακοποιήθηκε από συμμαθητές του

0

Την δικαστική οδό λαμβάνει πλέον η υπόθεση κακοποίησης του  αγοριού από άλλα παιδιά σε χωριό του Ρεθύμνου, μετά τις καταγγελίες των γονέων του που είδαν το φως της δημοσιότητας. Τις προηγούμενες ημέρες, ξέσπασε σάλος μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών με τα σημάδια από τα χτυπήματα που δέχθηκε το παιδί και το σχόλιο της εφημερίδα μας.

Προχθές, οι γονείς του παιδιού και το ίδιο, κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους στο Τμήμα Ασφαλείας Ρεθύμνου ενώ της υπόθεσης επιλήφθηκε ιατροδικαστής αλλά και ειδικός ψυχολόγος.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι το παιδί δέχθηκε επίθεση σε δημόσιο χώρο στο χωριό του και όχι στο σχολείο, όπως αρχικά γράφηκε, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με όσα καταγγέλλονται από τους γονείς, αιτία ήταν η καταγωγή της μητέρας του, που είναι Τουρκική. Η ίδια έχει βαπτιστεί χριστιανή και δεν έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει πρόβλημα ή ρατσιστική συμπεριφορά από τους συγχωριανούς της. Το παιδί της όμως δεν έχει τύχει της ίδιας αντιμετώπισης, αφού καταγγέλλεται, πως δέχθηκε επίθεση μια φορά και από συμμαθητή του, ο οποίος συμμετείχε και στο πρόσφατο περιστατικό.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε και με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και με το ΚΕΣΥΠ. Οι προϊστάμενες των δύο υπηρεσιών κ.κ. Ευαγγελία Μαντά και Δέσποινα Αντωνιάδου, δήλωσαν στην εφημερίδα μας, ότι έμαθαν για το συμβάν από τις εφημερίδες. Παρά του ότι δεν συνέβη στο σχολείο επιλήφθηκαν του γεγονότος ώστε να εξακριβωθεί η τυχόν εμπλοκή της σχολικής κοινότητας, και θέλησαν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου οι γονείς του παιδιού προς το παρόν δεν θέλησαν να συνεργαστούν με την υπηρεσία. Το σχολείο πάντως δεν έχει εμπλακεί. Ωστόσο, ο μικρός μαθητής δεν θέλει να επιστρέψει σε αυτό, λόγω του φόβου, που δηλώνεται πως νιώθει για κάποιους συμμαθητές του, οπότε από Σεπτέμβριο θα αλλάξει σχολικό περιβάλλον.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο δικηγόρος κ. Αντώνης Βουλγαράκης. Εκθέτοντας τα γεγονότα στην εφημερίδα μας, δήλωσε τα εξής: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν έγινε στο σχολείο αλλά σε δημόσιο χώρο. Το παιδί σύμφωνα με όσα μου δήλωσε η μητέρα του πηγαίνει στην Γ’ Δημοτικού και είναι 8,5 ετών. Χτυπήθηκε από τρία μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό ήταν με το ποδήλατο του. Του ζήτησαν τα άλλα παιδιά να παίξει μαζί τους. Ένα από αυτά, το είχε παρενοχλήσει στο σχολείο παλαιότερα φωνάζοντας το «Τουρκάκι» λόγω της εθνικής προέλευσης της μητέρας του. Υπήρξε, δηλαδή, και στο παρελθόν κακομεταχείριση από ένα από τα τρία παιδιά που τον φώναξαν να παίξει. Φαίνεται, όμως, πως στην φάση που φώναξαν τον μικρό να παίξει μαζί τους, τα άλλα παιδιά είχαν σκοπό να τον λοιδορήσουν και πάλι. Έτσι, ξεκίνησε σαν παιχνίδι, αλλά κατέληξε σε άγριο ξυλοδαρμό.»

Ο κ. Βουλγαράκης, συνέχισε λέγοντας: «Γυρνούσαν γύρω – γύρω του κυκλικά, το φώναζαν «Τουρκάκι» και στην συνέχεια το έριξαν από το ποδήλατο, το χτυπούσαν με τα χέρια και μετά και με τα πόδια τους. Επίσης του πέταξαν κροτίδες που τρόμαξαν το παιδί πάρα πολύ. Εγώ ως ποινικός δικηγόρος εδώ και 20 χρόνια αντιμετώπισα με έκπληξη τα χτυπήματα που είδα και μου είπαν πως προκλήθηκαν από τα άλλα παιδιά. Για το λόγο αυτό παρενέβη και ιατροδικαστής, ο οποίος το εξέτασε την π. Τετάρτη παρά του ότι είχαν περάσει κάποιες ημέρες. Όμως το παιδί είχε εξεταστεί και από τους γιατρούς του ΤΕΠ Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Έτσι ο ιατροδικαστής πήρε και τις γνωματεύσεις από τα ΤΕΠ και το φωτογραφικό υλικό. Επίσης φωτογράφησε και μέτρησε τις πληγές και ο ίδιος.»

Εξιστορώντας τα γεγονότα, όπως καταγγέλθηκαν στο ίδιο, ο κ. Βουλγαράκης επισήμανε στην εφημερίδα μας, ότι  «Θα πρέπει να επισημάνω, ότι το παιδί αφού πήγε στο σπίτι μετά τον ξυλοδαρμό έκανε εμετό ενώ οι γονείς του το πήγαν στο νοσοκομείο 20 ώρες μετά το περιστατικό και αφού ηρέμησε. Από τότε δεν ξαναπήγε στο σχολείο. Το παρακολουθεί κλινικός ψυχολόγος, ο οποίος θα συντάξει έκθεση και θα μας την παραδώσει. Αντιλαμβάνεστε, ότι είναι τέτοια η φύση του περιστατικού, που δεν γίνεται να μην ελεγχθεί αυτή η κατάσταση και να μην επέλθει η απαιτούμενη κάθαρση.»

Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, την ομάδα των κατηγορούμενων ως θυτών, αποτελούσαν ένα παιδί της Δ’ Δημοτικού, ένα της Στ’ Δημοτικού και ένα της  Α’ Γυμνασίου.

Για την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μας ενημέρωσε ο ίδιος ο δικηγόρος της υπόθεσης ενώ στην ερώτηση μας αν πρόκειται για φαινόμενο bullying ή ρατσισμού, σχολίασε, ότι «Για μένα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο γιατί πρόκειται για συμπεριφορά ανήλικων παιδιών εκτός σχολείου και ο νόμος τα αντιμετωπίζει ως ψυχοσωματικά ανώριμα άτομα. Εγώ δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τα παιδιά ως ρατσιστές ή κάτι άλλο. Θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός ως έχει διότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Λέω, μόνο, να αφήσουμε την Αστυνομία και την δικαιοσύνη να κάνουν την δουλειά τους και να μην μεταφέρουμε την ανωριμότητα των ανηλίκων στους ενήλικες. Τίποτα περισσότερο.»

 

Μ.Κ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ