ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αυξήθηκαν τα χρέη των Ρεθεμνιωτών στην Δ.Ο.Υ.

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Αύξηση των χρεών και μείωση των πληρωμών καταγράφει η Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου κατά το τρέχον πρώτο εξάμηνο του έτους. Την δυσμενή αυτή εξέλιξη αποκάλυψε στην εφημερίδα μας η διευθύντρια της τοπικής εφορίας κ. Ελένη Βαρνάβα, η οποία «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» προς τους οφειλέτες. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά συνολικά 150.500.000 ευρώ χρωστούν σήμερα οι Ρεθεμνιώτες φορολογούμενοι πολίτες προς το κράτος. Αντίστοιχα η ανταπόκριση τους προς τις υποχρεώσεις τους καταγράφει χαρακτηριστική … αδυναμία! Οι πληρωμές προς την Δ.Ο.Υ. μειώθηκαν πολύ με αποτέλεσμα τα έσοδα να εμφανίζουν υποχώρηση κατά 11% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η Διευθύντρια της υπηρεσίας εκτιμά, πως αυτό δεν συμβαίνει μόνο εξ αιτίας της αδιαμφισβήτητης αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τις οφειλές τους αλλά και λόγω του ότι ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε, έχουν σταματήσει οι κατασχέσεις και η λήψη των όποιων εισπρακτικών μέτρων προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. «Αυτό, όμως, θα σταματήσει στις 28 Αυγούστου» επισημαίνει η κ. Βαρνάβα, η οποίασχετικά δήλωσε, ότι «Μετά την λήξη της περιόδου εκτάκτου ανάγκης, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα επιβαλλόμενα από τον νόμο εισπρακτικά μέτρα που θα πιέσουν τους πολίτες. Πρόκειται για ηλεκτρονικές κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους και για αυτό παρακαλούμε τους πολίτες να ανταποκριθούν πριν να είναι αργά.»

Η ίδια συμπλήρωσε, ότι «πιθανόν να περιμένουν αρκετοί για να μπουν στην ρύθμιση των 120 δόσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση η μέχρι σήμερα πορεία των εισπράξεων είναι ανησυχητική και αν κάποιοι είναι έχουν στο νου τους την περίοδο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, να ξέρουν πως από 1η Σεπτέμβρη θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση, για αυτό τους παρακαλούμε να ρυθμίσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους.»

Σύμφωνα με την κ. Βαρνάβα, υπάρχει έντονη κινητικότητα με την ρύθμιση των 120 δόσεων και η ίδια καλεί τους πολίτες να σπεύσουν στους λογιστές τους για να διευκολυνθούν. «Εφόσον αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορούν να απευθυνθούν στο δικαστικό τμήμα της υπηρεσίας μας, το οποίο θα επιληφθεί τους θέματος τους» συμπλήρωσε η ίδια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το ενδιαφέρον των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα είναι έντονο, κυρίως, στις κατηγορίες οφειλετών που χρωστούν στο δημόσιο έως και 20.000 ευρώ.

Βασικό εμπόδιο για τους οφειλέτες είναι τα κριτήρια που υπάρχουν στον τελικό αριθμό των δόσεων με βάση το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Σε αυτό το πλαίσιο το 90% των αιτήσεων για ρύθμιση χρεών προς την εφορία που ολοκληρώνονται αφορούν οφειλές έως και 20.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση με έως και 120 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία, ξεπερνούν ήδη τις 135.000. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ιδιώτες με μικρά χρέη προς την εφορία, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να αποφύγουν κατασχέσεις και να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς τους.

Αντίθετα, ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η κίνηση που σημειώνεται στη ρύθμιση των οφειλών που έχουν προς την εφορία οι επιχειρήσεις. Ο περιορισμένος αριθμός των δόσεων που προσφέρει η ρύθμιση αποτελεί αντικίνητρο για τις επιχειρήσεις, καθώς η μηναία δόση η οποία προκύπτει είναι υψηλή με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί και ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες θεωρούν βέβαιο ότι θα χάσουν τη ρύθμιση.

Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με έως και 24 δόσεις καθώς οι 36 δόσεις αφορούν όσους έχουν οφειλές οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά από ελέγχους ή προέρχονται από μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ρόλο στην περιορισμένη συμμετοχή των επιχειρήσεων ή των μεγαλοοφειλετών παίζει και το γεγονός ότι η λήξη της ρύθμισης πήρε παράταση για το Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα αρκετοί να μεταθέτουν για αργότερα την ένταξη τους ή περιμένουν βελτιωτικές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο επιτρέπει σε κάποιους επιχειρηματίες να ελπίζουν ότι δεν θα γίνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα και ως εκ τούτου έχουν περιθώριο να καθυστερήσουν την αίτηση τους προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ταυτόχρονα ελπίζουν σε μετεκλογική βελτίωση της ρύθμισης προκειμένου να είναι ευνοϊκότερη σε όσους τώρα δεν τους συμφέρει να ενταχθούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι σημαντικό είναι ο αριθμός και των ρυθμίσεων που ήδη έχουν χαθεί, καθώς οι φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση εντός τριών ημερών όπως ορίζει ο νόμος. Λογιστές εξηγούν ότι κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οφείλεται σε άγνοια των φορολογούμενων σχετικά με την υποχρέωση τους να καταβάλλουν άμεσα την πρώτη δόση, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ρύθμιση, αλλά και το δικαίωμα τους να ξανακάνουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ