ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Είμαι δήμαρχος γιατί το επέλεξαν οι συνδημότες μου»

0

Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος είναι ο μακροβιότερος εν ενεργεία δήμαρχος της Κρήτης και ανάμεσα στους πέντε πρώτους της χώρας. Έχει εκλεγεί έξι φορές. Υπηρέτησε από ιδρύσεως έως καταργήσεως του τον Δήμο Κουλούκωνα ενώ από το 2011 και εντεύθεν υπηρετεί τον Δήμο Μυλοποτάμου. Λίγο μετά τις φετινές δημοτικές εκλογές, οπότε οι συνδημότες του, άναψαν «πράσινο φως» για ακόμα μία θητεία, ο κ. Κόκκινος μίλησε στην εφημερίδα μας για το «μυστικό» της επιτυχίας του και πως προσεγγίζει τις συνεχείς εκλογικές επιτυχίες του.

Ο ίδιος αναφέρεται στις προτεραιότητες του για την νέα θητεία μιλώντας για έργα και πρωτοβουλίες.

Είναι η 6η συνεχή εκλογική μάχη την οποία κερδίζετε. Θα ήθελα να μου αναφέρετε τους λόγους που αποφασίσατε να «κατεβείτε» στο στίβο της αυτοδιοίκησης και τι θυμάστε από τις έξι εκλογικές αναμετρήσεις που δώσατε;

Η επιλογή μου να είμαι ενεργός πολίτης και να έχω συμμετοχή στα κοινά, αποτελεί απόφαση από τα νεανικά μου χρόνια. Το συνεταιριστικό κίνημα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η έντονη πολιτική συμμετοχή μου στα τοπικά δρώμενα, χαρακτηρίζουν μια διαδρομή, που στα τέλη της δεκαετία του 1990 με οδήγησε να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στον «Καποδιστριακό» δήμο Κουλούκωνα της επαρχίας Μυλοποτάμου. Ειλικρινά σας λέω, τότε, οι πολίτες ήταν που με πίεσαν να είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Διαμορφώθηκε μια ομάδα, επίσης ενεργών πολιτών, και ξεκινήσαμε. Δώσαμε την πρώτη μάχη τον Οκτώβριο του 1998, κερδίσαμε τις εκλογές και ξεκινήσαμε ένα μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε τα δεδομένα στον Μυλοπόταμο. Δεδομένα που δεν ήταν ευχάριστα. Δεν ήταν εύκολα. Αλλά παλέψαμε.  Παλέψαμε και μάλλον πετύχαμε. Το 2002 κατεβήκαμε χωρίς αντίπαλο στις εκλογές. Κερδίσαμε και τις εκλογές του 2006 αλλά και τις επόμενες αναμετρήσεις που μας οδήγησαν στον σημερινό «Καλλικρατικό» δήμο Μυλοποτάμου, όπου έχουμε καθαρή λαϊκή εντολή και από τις αναμετρήσεις του 2010, 2014 και αυτή της 26ης Μαΐου. Για μας, όμως, ο αγώνας δεν είναι ο εκλογικός. Είναι να μπορούμε χρόνο με το χρόνο να έχουμε να δείξουμε πρόοδο. Η πρόκληση είναι το πόσα περισσότερα και πιο σωστά μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι σε κάθε θητεία μας. Και έτσι πορευόμαστε.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι δημότες σας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια;

Νομίζω η ειλικρίνεια μας απέναντι τους. Δεν υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, ούτε ταζόμαστε σε καταστάσεις βολικές.  Πιστεύω απόλυτα, ότι η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που αποτελούμε την ομάδα των Ανεξάρτητων Ενεργών Πολιτών Μυλοποτάμου, είναι η μοναδική «συνταγή επιτυχίας», αν μου επιτρέπεται η έκφραση αυτή. Εμείς δεν πήγαμε ποτέ να γκρεμίσουμε. Δεν κατηγορήσαμε κανένα και δεν δουλέψαμε με αρνητικό πρόσημο. Ειλικρινά ποτέ δεν σκεφτήκαμε ποιος μας ψήφισε και αν πρέπει να κάνουμε κάτι σε ένα οικισμό, που οι κάτοικοι του δεν μας επέλεξαν στις εκλογές. Τουναντίον δουλέψαμε συλλογικά, με πολλούς δημότες να συμμετέχουν στις δημοτικές επιτροπές και να συμβάλουν στον κάθε τομέα δουλειάς. Νομίζω, η συλλογικότητα, η δημιουργικότητα, και επαναλαμβάνω η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα είναι εκείνα που μας δίνουν την δύναμη να συνεχίζουμε.

Θεωρείτε τον εαυτό σας «επαγγελματία» δήμαρχο; Τι έχετε να πείτε σε εκείνους που μπορεί να σας χαρακτηρίσουν έτσι - όχι μόνο εσάς αλλά όλους τους αυτοδιοικητικούς με συνεχείς εκλογικές νίκες;

Είμαι δήμαρχος γιατί το επέλεξαν οι συνδημότες μου. Και δεν αναφέρομαι στις εκλογές. Αναφέρομαι στο γεγονός, ότι και στις έξι εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες έχω κερδίσει, ήμουν υποψήφιος γιατί οι συνδημότες μου, το ζήτησαν. Δεν πήρα ποτέ μόνος μου καμιά απόφαση. Δεν επέλεξα. Με επέλεξαν. Και εγώ τιμώ και σέβομαι αυτή την επιλογή, εφόσον αισθάνομαι δυνατός και έτοιμος να δημιουργώ συνεχώς καινούργια δεδομένα για τον τόπο και τους ανθρώπους. Οι συνεργάτες μου και εγώ δεν είμαστε επιλογή της κάλπης. Είμαστε επιλογή της κοινωνίας. Η κάλπη πάντα έρχεται να επισφραγίσει επίσημα αυτή τη σχέση και να την επιβεβαιώσει. Προφανώς για να αποτελούμε επιλογή των ανθρώπων του Μυλοποτάμου, κάτι διαφορετικό θα έχουμε κάνει, το οποίο εκτιμούν και επιβραβεύουν.

Τι να περιμένουν οι δημότες σας για την περίοδο 2019 – 2023;

Το πλήρες πρόγραμμα μας, το παρουσιάσαμε αναλυτικά στους δημότες μας, κατά την προεκλογική περίοδο. Σε αυτή τη φάση «τρέχουμε» συνολικά 107 έργα που αγγίζουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ ενώ ήδη όπως θα ξέρετε ανακοινώθηκαν νέες παρεμβάσεις από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου ύψους 11,2 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία του Φεβρουαρίου. Όλα αυτά τα έργα αποτελούν την «καλημέρα» μας για την νέα θητεία καθώς οι ανάγκες «τρέχουν» συνεχώς και οι παρεμβάσεις μας θα πρέπει να είναι σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Οι δημότες μας, εκτός από την προαναφερόμενη παρέμβαση στις υποδομές, θα πρέπει να περιμένουν νέες πρωτοβουλίες στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος, στην τουριστική προβολή καθώς επίσης στις υποδομές και τις δομές παιδείας και πολιτισμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ