ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες καταφέρνουν να μετατρέψουν κάθε τύπο αίματος σε 0

0

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες αίματος με αποτέλεσμα πως όταν έρθει η ώρα για μία μετάγγιση, ο καθένας μας μπορεί να δεχθεί από συγκεκριμένους τύπους. Μόνο η ομάδα αίματος 0 είναι παγκόσμιος δότης και δυστυχώς δεν τη συναντάμε τόσο συχνά όσο θα θέλαμε. Ωστόσο μια ομάδα επιστημόνων από το University of British Columbia φαίνεται πως βρήκαν λύση. Χρησιμοποιώντας βακτήρια του εντέρου, κατάφεραν να μετατρέψουν κάθε ομάδα αίματος σε 0.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν στο Nature Microbiology. Με τη χρήση βακτηρίων του εντέρου λοιπόν κατάφεραν να αλλάξουν τα σάκχαρα των κυττάρων των διαφόρων ομάδων, αλλάζοντας ουσιαστικά τα αντιγόνα και μετατρέποντας την ομάδα σε 0, η οποία δεν περιέχει τις ουσίες Α και Β στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η χρήση ενζύμων για την αφαίρεση των σακχάρων δεν είναι νέα, αλλά μέχρι τώρα καμία μέθοδος δεν ήταν αρκετά ασφαλής ή πρακτική.

Τα επόμενα βήματα είναι οι κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες από τη διαδικασία. Αν όλα πάνε καλά, ίσως τα επόμενα χρόνια να δούμε τεράστια πρόοδο στις μεταγγίσεις αίματος. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως η αιμοδοσία πρέπει να είναι καθήκον όλων μας.

unboxholics.com

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ