ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η επόμενη ημέρα στον δήμο Ρεθύμνου

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ξεκάθαρες προθέσεις για συνέργιες και συνεργασίες έχουν ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Θοδωρής Νίνος, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, που καθόρισε και την νέα σύνθεση διοίκησης του δήμου Ρεθύμνου την τετραετία 2019 – 2023.

Οι «όροι» και οι «προϋποθέσεις» προφανώς και δεν λείπουν ενώ σε μια πρώτη «ανάγνωση» των δηλώσεων που έκαναν στην εφημερίδα μας, διαβλέπουμε πως όσο εφικτό και αν είναι να δούμε συνεργασίες, άλλο τόσο μπορεί να αποδειχθούν ανέφικτες, αφού βασικό ζητούμενο που θέτουν οι επικεφαλής των δύο πρώτων παρατάξεων είναι οι προτεραιότητες εκάστου.

Πάντως μιλούν για καλές διαθέσεις και μένει να δούμε την σχετική εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο και μετά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ : «Ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό όλοι μαζί»

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των ήδη χρηματοδοτημένων έργων του δήμου αποτελεί προτεραιότητα για τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος παράλληλα θέτει το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, που ταλανίζει όλους τους δήμους τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι

«Ήδη από την επόμενη των εκλογών είχα συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία για να δω ποια έργα έχουμε άμεσα προς δημοπράτηση, ποια βάζουμε σε προγραμματισμό και ποιες μελέτες πρέπει να προωθήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θα έλεγα πως έκανα μια «ακτινογράφηση»  του άμεσου μελλοντικού μας προγραμματισμού, ο οποίος είναι ελπιδοφόρος ως προς την χρηματοδότηση του, γιατί είναι εξασφαλισμένη. Όμως, υπάρχει πάντα το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της γραφειοκρατίας.» Συνεχίζοντας, τόνισε, ότι  «Είναι θέματα που το συνδικαλιστικό μας όργανο θα έπρεπε να έχει διεκδικήσει και επιλύσει, διότι είναι ασύλληπτο το να λέμε πως μπορούμε να απορροφήσουμε τόσα πολλά έργα και να έχουμε πρόβλημα λόγω της έλλειψης μηχανικών και άλλου απαιτούμενου προσωπικού. Έτσι για μένα μπαίνει ως πρώτο θέμα, αυτό της υποστελέχωσης των δήμων και ειδικά των τεχνικών υπηρεσιών. Στον δήμο μας η τεχνική υπηρεσία και η πολεοδομία έχουν άμεση ανάγκη από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Άρα, το πρόγραμμα των έργων μας και η στελέχωση των υπηρεσιών μας, αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα.»

Σε ότι αφορά τις προθέσεις του για συνεργασίες, ο κ. Μαρινάκης, θεωρεί πως το πρόγραμμα «Κλεισθένης» ουσιαστικά τις επιβάλει, λέγοντας, ότι «Ο Κλεισθένης δεν είναι βολικό σύστημα για όποιος θέλει να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Στο εξής τα τεχνικά προγράμματα και οι προϋπολογισμοί, γενικότερα τα θέματα του δήμου, θα ψηφίζονται ανά κωδικό. Κατά συνέπεια κάθε ένας θα είναι ενώπιον των ευθυνών του. Για παράδειγμα, δεν θα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει, πως δεν ψηφίζει ένα προϋπολογισμό γιατί θεωρεί πως δεν είναι αναπτυξιακός. Τα χρήματα που θα έχουμε είναι συγκεκριμένα. Δεν μπορούμε να κάνουμε προϋπολογισμούς και προγράμματα στο όνομα του «ΘΑ», άρα, ο κάθε ένας αν διαφωνεί για κάτι θα πρέπει να αντιπροτείνει και να έχει θέση για το πώς θα το ήθελε. Και αν έχει καλύτερη ιδέα εμείς θα την δεχθούμε και θα την προωθήσουμε. Με απλά λόγια, ο «Κλεισθένης» έρχεται και κουμπώνει την ευθύνη της κάθε παράταξης. Την κλειδώνει. Νομίζω, ότι ο νομοθέτης αντιλήφθηκε την αδυναμία του νομοθετήματος του, και προέβλεψε, πως μια δημοτική αρχή που είναι μειοψηφία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν γίνεται να φέρνει μια πρόταση και όλοι οι άλλοι να την απορρίπτουν. Οφείλουν όλοι να έχουν θέση, άποψη και αιτιολογία. Οι συνέργιες είναι υποχρέωση κάθε παράταξης και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό.»

Προς το παρόν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου δεν έχει μιλήσει με δημοτικούς συμβούλους για το πώς θα διαμορφωθεί διοικητικά η νέα δημοτική αρχή. Αφήνει όμως κάθε περιθώριο για συζήτηση με όλες τις παρατάξεις. Στην εφημερίδα μας δήλωσε, ότι «Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τους συνεργάτες μου ή με τις άλλες παρατάξεις του νέου δημοτικού συμβουλίου, όπως είμαι υποχρεωμένος. Έχω ξαναπεί πως εγώ βλέπω το δημοτικό συμβούλιο να αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους, που θα κριθούν όλοι με βάση την δοτικότητα, την διαθεσιμότητα, την καλή τους προαίρεση και φυσικά την αξιοσύνη ενός εκάστου. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει στέλεχος που να θέλει να αξιοποιηθεί και να είναι καθαρός και ειλικρινής απέναντι του δημοτικού μας συστήματος και να αποκλειστεί για οποιοδήποτε λόγο.»

Ο ίδιος ξεκαθάρισε τις διαθέσεις του, λέγοντας τα εξής:  «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους. Συγκρούομαι με  νοοτροπίες, με  αντιλήψεις, με κατεστημένες απόψεις, που βλέπουν τον δήμο ως λάφυρο ή προωθητή συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτό είναι έξω από τη δικιά μου φύση και θα αποδειχθεί, ότι μπορώ να συνθέτω απόψεις ή να αποκαλύπτω προθέσεις και διαθέσεις. Είμαι ανοιχτός για όλα και με όλους.»

Ολοκλήρωσε δε, λέγοντας, ότι «Η παρουσία της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και η καλή της διάθεση αποτελούν την καλύτερη εγγύηση, ότι θα πάει ομαλά η καινούργια θητεία, θα αναδειχθεί η αξιοσύνη του κάθε ένα που μπορεί να προσφέρει. Θα τεθούν θέματα που προφανώς μας απασχολούν όλους, και αν κάνω κάτι καλύτερο από τις άλλες φορές, θα είναι πως θα έχω άμεση επικοινωνία με τον κόσμο και για το δημοτικό έργο αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.  Καλώ όλες τις παρατάξεις στο πνεύμα ενός πολύ δύσκολου εγχειρήματος, το οποίο είναι ο «Κλεισθένης» να αποδείξουμε, ότι αγαπάμε το Ρέθυμνο, ότι έχουμε τις ίδιες διαθέσεις και ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας και των ανθρώπων του. Το Ρέθυμνο δεν είναι μια ασήμαντη πολιτεία. Είναι «οδηγός» σε πάρα πολλά πράγματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι μαζί αυτή την κατάκτηση για να πάμε το Ρέθυμνο ακόμα ψηλότερα. Τα περιθώρια πάντα υπάρχουν. Είναι προφανές πως κανένας και ποτέ δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, οπότε ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό όλοι μαζί.»

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΝΟΣ: «Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για συνεργασίες και συνέργιες»

Με κυρίαρχο στόχο να «εμπνεύσει» στο δημοτικό συμβούλιο την ανάγκη να τεθούν συγκεκριμένες προτεραιότητες για την άμεση επίλυση προβλημάτων το δήμου Ρεθύμνου που χρονίζουν, ο Θοδωρής Νίνος δεν αποκλείει συνέργιες και συνεργασίες. Ξεκαθαρίζει, όμως, πως αυτό θα μπορεί αν γίνει με βάση προγραμματικές δεσμεύσεις και σε ό,τι αφορά την παράταξη του, μακριά από «καρέκλες».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του, ο κ. Νίνος δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Η προγραμματική δέσμευση απέναντι στους συμπολίτες μας, είναι το πρόγραμμα μας, το οποίο έχει συνταχθεί και τεθεί υπόψη των συμπολιτών μας. Αυτό ήταν και η δέσμευση μας απέναντι τους. Και σαν δημοτική αρχή μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινούμασταν αλλά και ως αντιπολίτευση μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε. Είναι συγκεκριμένες οι προτεραιότητες, οι οποίες έχουμε προκρίνει και αυτές θα πρέπει να τις δώσουμε μέσα από την σύνθεση και την συνεργασία. Να εμπνεύσουμε και το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο ώστε να τις δεχθεί και να τις θέσει σε τροχιά υλοποίησης. Είναι ξεκάθαρος ο θεσμικός ρόλος που έχει η αντιπολίτευση. Θα τον επιτελέσουμε με την ίδια σοβαρότητα, ειλικρίνεια και εντιμότητα, με την οποία επιτελέσαμε τον ρόλο μας και στην απερχόμενη θητεία, προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι στην προεκλογική μας δέσμευση, πως από όποια θέση και αν μας τοποθετήσουν οι συμπολίτες μας, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην άμεση επίλυση προβλημάτων, που θεωρούμε πως χρονίζουν στο Ρέθυμνο και υποθηκεύουν το μέλλον του και την ανάπτυξη του.»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασιών, ο κ. Νίνος δήλωσε, ότι «Νομίζω, ότι είναι εφικτό να υπάρξει συνεργασία και σύνθεση με βάση τα προγράμματα που έχουμε παρουσιάσει όλοι οι συνδυασμοί προεκλογικά. Εάν μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινηθούμε όλοι, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για συνεργασίες και συνέργιες. Για μας υπάρχουν ξεκάθαρες προτεραιότητες. Μένει να δούμε αν η δημοτική Αρχή έχει όντως διάθεση να ασχοληθεί με θέματα που προεκλογικά υποβάθμισε ως υφιστάμενα και στην πόλη και στους οικισμούς. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά θα είμαστε δίπλα και θα ενεργήσουμε με βάση την λογική της συνεργασίας. Αν δούμε πως οι προτεραιότητες δεν είναι αυτές που έχουμε προκρίνει, θα αντισταθούμε θεσμικά και θα ελέγξουμε την υλοποίηση του έργου, όπως η κείμενη νομοθεσία και ο «Κλεισθένης» προβλέπουν. Πολιτικά, πάντως, η αφετηρία μας, είναι η επιθυμία μας να συνθέσουμε. Δεν είναι προϋπόθεση η «καρέκλα». Δεν ήταν και δεν είναι προτεραιότητα μας οποιαδήποτε θέση εξουσίας μέσα στο δημοτικό σύστημα και θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε ως παράταξη. Πραγματικά, αν το πρόγραμμα μας γίνει αποδεκτό και μπουν ως προτεραιότητες οι άμεσες ενέργειες, που προκρίνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα, θα είμαστε πολύ εποικοδομητικά παρόντες σε όλες αυτές τις προσπάθειες.»

Ο κ. Νίνος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας, ότι «Θέλω να ευχαριστήσω τους πολλούς συμπολίτες μας που έδειξαν μεγάλη αντοχή στις πιέσεις και στις μεθοδεύσεις και τίμησαν με την ψήφο τους την παράταξη μας και εμένα προσωπικά. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος ευθύνης, το οποίο και εγώ και η παράταξη μας θα το διαχειριστούμε με απόλυτη συναίσθηση, του τί περιμένουν οι συμπολίτες μας από εμάς.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ